Utrikes

Tyskland mindes sina covid-döda

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier vid minnesceremonin.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Utrikes
Utrikes Omkring 80 000 tyskar har avlidit i sviterna av covid-19. På söndagen hedrade landet de döda med en tv-sänd minnesstund där såväl förbundskansler Angela Merkel som president Frank-Walter Steinmeier deltog.
PREMIUM

Med påbud om flaggorna på halv stång över hela landet deltog Merkel och Steinmeier under morgonen i en ekumenisk ceremoni vid Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche i centrala Berlin.

De båda deltog sedan i en ceremoni i konserthuset där Steinmeier höll tal till nationen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Sannfinländarna bromsar beslut om stödpaket

Riksdagen i Finland sköt för första gången upp beslutet om EU:s återhämtningsfond i onsdags.
Foto: Emmi Korhonen/AP/TT
Utrikes
Utrikes Finlands riksdag väntas i dag rösta om EU:s återhämtningsfond efter pandemin, värd 750 miljarder euro. Om ett medlemsland röstar nej, faller hela paketet. Omröstningen i Finland har redan bordlagts en gång, och Sannfinländarna vill skjuta upp den igen.

Finlands beslut i frågan är av stor vikt, då EU inte kan börja dela ut pengar innan alla medlemsländer godkänt stödpaketet. Då går också EU:s långtidsbudget, som byggt på pengarna, i stöpet.

Finland har tidigare varit kritiskt mot de stora utbetalningarna.

– Stödpaketet är inte en engångsföreteelse, det har inte att göra med coronaviruset och det stöder ingenting, sade Sannfinländarnas Jussi Halla-aho när riksdagen debatterade frågan inför den första planerade omröstningen i onsdags, enligt Yle.

Även Kristdemokraterna är emot stödpaketet och regerande Centerpartiet har uttryckt kritik.

Under natten till fredag krävde Sannfinländarna att få höra grundlagsutskottets åsikt om huruvida frågan kan bordläggas till juni, något som talmannen Tarja Filatov (SDP) först vägrade göra. Senare under dagen kom beskedet att hon ändrat sig och att frågan om ny bordläggning kan läggas fram för omröstning, rapporterar Helsingin Sanomat.

I så fall avbryts behandlingen av stödpaketet igen.

Utrikes

Åska dödade 18 indiska elefanter ‒ eller?

Indien är hem för nästan 30 000 elefanter, runt 60 procent av den kvarvarande vilda populationen i Asien. Arkivbild.
Foto: Rajesh U Krishna/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ett omfattande åskväder drabbade Kothiatoliområdet i indiska delstaten Assam på onsdagen. Efter ovädret hittades minst 18 elefanter döda. Enligt myndigheterna var orsaken kraftiga blixtnedslag.

Delstaten Assams ledare Himanta Viswa Sarma bekräftade att "många elefanter" dött, medan skogsminister Parimal Suklabaidya twittrade att dödsfallen var "djupt smärtsamma".

Alla är dock inte övertygade om att blixten var boven i dramat. Den välkände naturvårdaren Soumyadeep Datta bedömer, utifrån bilder han sett på sociala medier, att dödsorsaken sannolikt är en annan.

– Förgiftning kan ligga bakom elefanternas död. Vi får vänta på obduktionsrapporten, säger Datta.

Indien är hem för nästan 30 000 elefanter, runt 60 procent av den kvarvarande vilda populationen i Asien.

Utrikes

Ukrainsk husarrest får Putin att ryta ifrån

Rysslands president Vladimir Putin höjer tonläget mot Ukraina. Arkivbild.
Foto: Alexei Danichev/Kremlin Pool Photo via AP/TT
Utrikes
Utrikes

Rysslands president Vladimir Putin meddelade under fredagen att Ryssland kommer att reagera på det som han kallar ett ukrainskt försök att "rensa" den politiska sfären.

– Med tanke på alla de hot som riktas mot oss så måste vi svara på ett korrekt sätt i rätt tidpunkt, sade Putin under en presskonferens på fredagen.

Uttalandet kommer som ett svar på torsdagens ukrainska besked att den pro-ryska politikern Viktor Medvedchuk sätts under husarrest av en domstol i Kiev.

Den 66-åriga miljardären och politikern Medvedchuk förespråkar närmare band mellan Ukraina och Ryssland och har själv sagt att Putin är gudfar till hans dotter.

Medvedchuk utreds för närvarande för misstankar om förräderi, anklagelser som han själv menar är politiskt motiverade. Om han döms riskerar han upp till 15 års fängelse.

Utrikes

Varför brinner Gaza och israeliska städer?

Rök och eld stiger från en byggnad i Gaza efter israeliska flygangrepp i onsdags.
Foto: Khalil Hamra/AP/TT
Utrikes
Utrikes Risken ökar för fullskaligt krig mellan Israel och militanta palestinska organisationer, efter flera veckor av eskalerande oroligheter.
Samtidigt sprider sig mobbvåldet i israeliska städer.
Här är bakgrunden till konflikten och den senaste tidens händelser.

Israel-Palestina-frågan är komplex och har många historiska bottnar. Men den moderna konflikten har sitt ursprung i omständigheterna då Israel bildades 1948, på mark som palestinierna anser tillhör dem.

Hundratusentals palestinier fördrevs eller flydde från sina hem i samband med den israeliska statens upprättande.

Enligt FN:s delningsplan från 1947 skulle en judisk stat förfoga över 55 procent av dåvarande Palestinas yta och en arabisk stat över cirka 44 procent. Palestinierna och de omkringliggande arabstaterna godtog dock inte planen och ett första arabisk-israeliskt krig utbröt. Då kriget var över 1949 hade segraren Israel expanderat sitt territorium till 77 procent av Palestinas yta.

De flesta palestinierna hamnade antingen utomlands eller på Västbanken och Gazaremsan. De sistnämnda områdena ockuperades sedermera av Israel i och med Sexdagarskriget 1967.

Sedan dess har spänningsnivån varit fortsatt hög och krig och oroligheter har utbrutit regelbundet fram till i dag.

Först under 1990-talet accepterade palestinska ledare Israels existens. Men fredsprocessen, med en tvåstatslösning som mål, misslyckades. Det begränsade palestinska självstyre som inrättats är i dag djupt splittrat och Gazaremsan styrs sedan 2007 av den militanta islamiströrelsen Hamas.

Oroligheterna bröt först ut i Jerusalem, vid inledningen av ramadan i mitten av april. Ilska väcktes bland palestinier då israelisk polis spärrade av torget vid Damaskusporten, som är en viktig samlingsplats under den muslimska fastemånaden, och med hänvisning till pandemin begränsade antalet besökare vid fredagsbönen i al-Aqsamoskén.

Spänningarna eskalerade efter flera dagar av sammandrabbningar mellan palestinier och kravallpolis. Samtidigt spreds videoklipp där palestinier gav sig på ortodoxa judar i Jerusalem, vilket följts av en spiral av gatuvåld mot israeliska araber och palestinier respektive judar.

Situationens explosivitet har förstärkts av ett pågående rättsfall som kan leda till vräkningar av flera palestinska familjer i bostadsområdet Sheikh Jarrah. Protesterande palestinier framställer det som en del i israeliska försök att successivt driva ut palestinier från östra Jerusalem. Israels regering har, å sin sida, beskrivit fallet som en privat marktvist.

I veckan har situationen kokat över till en militär konfrontation då Hamas börjat avfyra hundratals raketer mot israeliska städer, vilket besvarats med omfattande israeliska flyganfall mot Gazaremsan. Det senaste dygnet har Israels militär trappat upp offensiven mot området, med mobilisering av styrkor längs gränsen mot Gaza.

Enligt myndigheterna i Gaza har nära 120 människor dödats sedan i måndags. I Israel uppges åtta personer ha dödats under samma tid.

Den snabba upptrappningen sammanfaller med stor politisk osäkerhet i regionen. I Israel har någon ny regering fortfarande inte kunnat bildas efter valet tidigare i år. Premiärminister Benjamin Netanyahu kan enligt flera bedömare gynnas av en tillfällig upptrappning då spänningarna försvårar oppositionens försök att ta över makten med hjälp av ett arabiskt parti.

Hamas tycks också delvis använda ett aggressivt agerande till att positionera sig politiskt. Detta gentemot rivaliserande Fatah som styr på Västbanken, och som nyligen beslutade att ställa in de planerade gemensamma palestinska valen, som redan skjutits upp flera gånger.

En oroväckande ny dimension i de pågående oroligheterna är de våldsamma sammandrabbningar som uppstått mellan judar och israeliska araber, som utgör omkring 20 procent av landets invånare. Slagsmål, knivattacker, skottlossning och lynchningar har rapporterats från städer runt om i landet, från Be'er Sheva i söder till Haifa i norr.

I Lod, där undantagstillstånd utlysts, har bland annat en synagoga stuckits i brand och en arab skjutits ihjäl.

Israeliska ledare har beskrivit det inhemska våldet som ett större hot än den militära konflikten med Hamas.

Mattias Mächs/TT

Utrikes

Minst tolv döda i moskéexplosion i Kabul

Utrikes
Utrikes

Den afghanska huvudstaden Kabul skakades på fredagen av en explosion vid en moské i distriktet Shakar Darah.

– Dödstalet har stigit till tolv personer, inklusive moskéns imam, och 15 andra är skadade, säger Kabulpolisens talesperson Ferdaws Framurz.

En tre dagar långt eldupphör mellan talibanerna och regeringen, i anslutning till den muslimska högtiden id al-fitr, trädde i kraft på torsdagen. Explosionen vid moskén är det första större tillbud som rapporterats sedan dess.

Förra helgen dödades omkring 60 personer i en attack mot en flickskola i ett område i Kabul där många från den shiamuslimska hazaraminoriteten bor. Regeringen anklagade talibanerna för att ligga bakom dådet, vilket rörelsen förnekade.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Tradingportalen.com

Lär dig mer om finansmarknaden

Tradingportalen.com Vill du lära dig mer om finansmarknaden och bli bättre på att investera? Då har du kommit helt rätt.

Vi kommer att gå igenom hur du kan göra för att lära dig mer om finanser, hur man investerar och hur du kan få så bra avkastning som möjligt på dina pengar.

Gå en kurs

Lär dig mer om finansmarknaden med en kurs! Det finns tusentals olika kurser på nätet som drivs av duktiga investerare som kan mycket om finansmarknaden. De kan hjälpa dig att bli ännu bättre och få en bättre avkastning på dina pengar. Vi rekommenderar dock att du läser recensioner för kursen innan du betalar något. Det finns många där ute som vill tjäna snabba pengar på att lura dig att köpa något som de slängt ihop på en timme.

Några exempel på bra kurser är:

Läs nyheter

Det finns många sidor på internet som samlar mängder med information och nyheter om finansmarknaden. Genom att spendera lite tid varje dag på att läsa detta kommer du sakta men säkert att bli bättre på det. En sådan sida är tradingportalen. Här hittar du mängder med nyheter kring finans från hela världen men också guider på hur du kan bli bättre på att investera. Vi kan garantera att om du spenderar lite tid varje dag på att läsa deras guider och nyheter kommer du snart ha mycket mer kunskap om finansvärlden och förmågan att använda den kunskapen för att tjäna pengar.

Testa

Det finns faktiskt inget annat sätt att lära dig om finansmarknaden än att testa. Oavsett hur mycket kunskap du har kommer du förr eller senare behöva testa att investera i marknaden.

Annars är all din kunskap värdelös. I början kommer det kanske inte gå bra men om du har en bra strategi och verkligen följer den kommer du snart märka att det går bättre. Tro oss, vi vet att det kommer kännas otäckt i början men det är naturligt. Om du aldrig testar kommer du aldrig att lära dig något.

Några bra appar som kan hjälpa dig att komma igång med din investering är:

Avanza

Nordnet

Etoro

Gör misstag

Det är inget fel med att göra misstag, speciellt inte när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla kommer göra misstag i början och alla proffs som du läser om på nätet har antagligen misslyckats fler gånger än du försökt. Så länge du lär dig av dina misstag är det inget fel. Då kommer du komma tillbaka starkare än du var tidigare och det kommer att gå bättre för dig. Var därför inte rädd att begå misstag när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla gör det.

Utrikes

Gazabo om nattens offensiv: "Marken skälvde"

Rök stiger över Gaza stad efter att israeliska raketer slagit ner i staden under torsdagskvällen.
Foto: Khalil Hamra/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tareq Abuhalima hade firat id al-fitr med familjen när det israeliska raketangreppet mot Gaza inleddes.
– Det var som en jordbävning, hela marken skälvde, säger han till TT.

Innan solen gick upp på fredagsmorgonen lystes himlen över norra Gazaremsan upp av artillerield.

– Himlen blev röd när raketerna föll, allt blev rött, säger litteraturvetaren Tareq Abuhalima, 24, som bor med sin familj några kilometer ifrån raketernas nedslagsplats.

När beskjutningen inleddes hade han och familjen firat id al-fitr, fastemånaden ramadans slut. Firandet hade varit lågmält. De var alla vakna när explosionerna började.

– Under alla mina år har jag aldrig varit med om något liknande, det måste varit hundratals raketer som föll under bara några sekunder. Det var som en jordbävning, hela marken skälvde, säger Tareq Abuhalima.

Han berättar att familjen försökte distrahera barnen med skämt och skratt, men att en stickande brandrök snart letade sig in genom fönster och omintetgjorde deras försök.

– Det gick inte att tänka på annat.

Målet var tunnlar

Offensiven inleddes strax efter midnatt mot fredagen. Under 40 minuter sköt israeliska styrkor artillerield. Enligt Israels militär var målet främst de underjordiska tunnlar som löper under Gazaremsan.

– Vårt mål är ett avancerat system av tunnlar som löper under Gazaremsan, främst i de norra delarna, men inte bara. Vi kallar dessa tunnlar för "metron", säger Jonathan Conricus, talesperson för Israels väpnade styrkor, om nattens attack.

Samma tunnlar var en utlösande faktor när Israel inledde det 50 dagar långa kriget i Gaza 2014.

Från Gazaremsan har det fortsatt avfyrats raketer mot Israel under natten. Det har även avfyrats raketer mot Israel från Libanon.

Mobiliserat vid gränsen

Israel har mobiliserat militärt vid gränsen mot Gazaremsan, sedan situationen eskalerat med kraftig raketbeskjutning från Gazaremsan och israeliska flygattacker i Gaza.

Enligt myndigheterna i Gaza har nära 120 personer dödats sedan i måndags, uppåt 30 av dem barn, medan omkring 800 har skadats. I Israel uppges åtta personer ha dödats under samma tid.

I Israel har den senaste veckans upptrappning även fört med sig inrikesoroligheter – människor från arabiska och judiska grupper fortsätter drabba samman och polisstationer har attackerats.

Försvarsminister Benny Gantz har beordrat en "massiv förstärkning" för att kväsa oroligheterna. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att polisen nu använder hårdare tag för att få bukt med våldsamheter i israeliska städer och varnar för att soldater kan komma att placeras ut i städerna.

Reservister kallades in

På torsdagen drogs permissioner för israelisk militär in, och försvarsminister Benny Gantz bad israeliska armén att kalla in 9 000 reservister. De soldater som berörs tillhör främst stridande förband och kommandocentraler.

Den svårnavigerade och riskabla stadsmiljön i staden Gaza i Gazaremsan har gjort att Israel genom åren oftast dragit sig för att anfalla på andra sätt än via luften. Men bland annat under Gazakriget 2014 gick markstyrkor in.

Ida Vanhainen/TT

En israelisk artilleripjäs vid Gazaremsan på torsdagen.
En israelisk artilleripjäs vid Gazaremsan på torsdagen.
Foto: Ariel Schalit/AP/TT
Israels försvarsminister Benny Gantz. Arkivbild.
Israels försvarsminister Benny Gantz. Arkivbild.
Foto: Alex Brandon/AP/TT

FAKTA

Bakgrund: Delad region

Palestina var under några decennier fram till andra världskriget ett brittiskstyrt område mellan Jordanflodens västra strand ("Västbanken") och Medelhavet. Efter kriget lade FN 1947 fram en delningsplan som innebar att två nya länder skulle bildas, ett arabiskt och ett judiskt.

Den arabiska statsbildningen skulle bestå av tre landområden, ett runt Gaza, ett stort sjok runt Jerusalem och en sektion vid libanesiska gränsen längst i norr. Judarna skulle få större delen av södra öknen, kustremsan där Tel Aviv och Haifa ligger, samt en nordöstlig sektion med Genesarets sjö. Jerusalem skulle inte ingå i något land, stadens status skulle avgöras senare.

Den judiska sidan sade ja till planen, araberna sade nej. Strider utbröt i området, och när judarna utropade självständighet invaderade grannländerna.

När krigsröken lagt sig 1949 hade Israel erövrat mycket mer areal än i delningsplanen, och konturerna av dagens läge började anas – ett sammanhängande Israel från Libanon i norr till Eilat nere vid Röda havet, medan palestiniernas områden krympt till Gazaremsan och Västbanken, utan fysisk kontakt med varandra.

Sedan dess har Israel, efter att ha gått segrande ur flera krig och med omfattande stöd från USA, blivit allt starkare, och även ockuperat fler landområden.

Palestinierna är ännu mer splittrade sedan valet 2006. Det vanns av islamistiska Hamas, som är terrorstämplat av västvärlden. De försökte samstyra med den tidigare ledande gruppen al-Fatah, men efter många turer slutade det med att Gazaremsan och Västbanken styrs som två separata enheter, den första av Hamas och den andra av al-Fatah. Inga ytterligare val har kunnat hållas.

Utrikes

Irlands sjukvård utsatt för cyberattack

Irland har släckt ned sjukvårdens it-system efter en utpressningsattack. Genrebild.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Den irländska sjukvårdsmyndigheten HSE stängde på fredagen ned sina it-system för att försöka begränsa skadan av en omfattande cyberattack.

– Det är en väldigt sofistikerad attack, inte bara ett vanligt angrepp. Det påverkar alla våra nationella och lokala system som används i all vår kärnverksamhet, säger myndighetschefen Paul Reid till public service-bolaget RTE.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Amnesty: Vita och hundar evakuerades först

Flyktingar från Palma som sökt skydd i närliggande Afungi i slutet av mars. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Vita utlänningar prioriterades. En hotellchef tog med sina två hundar i helikoptern. Amnesty International stämplar räddningsinsatsen efter att jihadister intagit staden Palma i Moçambique som rasistisk.
PREMIUM

När jihadister den 24 mars stormade kuststaden Palma sökte drygt 200 människor skydd på hotellet Amarula.

Det privata säkerhetsföretaget Dyck Advisory Group, som anlitats av regeringen för att delta i upprorsbekämpningen, inledde snabbt en räddningsoperation.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL