Annons

Klopp: "Förstår att folk inte är nöjda"

Liverpool är en av tolv klubbar som är initiativtagare till den nya europeiska superligan i fotboll.
Inför bortamatchen mot Leeds protesterade supportrar rejält.
– Folk är inte glada och det kan jag förstå, säger Liverpools tränare Jürgen Klopp till Sky Sports.
Publicerad 19 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Jürgen Klopp, till höger i bild, uttalade sig om den nya superligan. En av Leeds spelare syns i förgrunden.
Jürgen Klopp, till höger i bild, uttalade sig om den nya superligan. En av Leeds spelare syns i förgrunden.Foto: Lee Smith/AP/TT

Nyheten om den europeiska superligan har skakat om fotbollsvärlden i grunden. Tolv storklubbar – bland andra Liverpool – är initiativtagare och det har väckt kraftiga reaktioner från klubbarnas supportrar.

Liverpool mötte Leeds på bortaplan under måndagskvällen, och utanför arenan timmarna före avspark visade supportrar från båda lagen sitt missnöje med planerna på den nya turneringen.

"Ingen ändrad åsikt"

Annons

Samtidigt fick Jürgen Klopp – som tidigare år har varit kritisk till en eventuell superliga – frågan vad han tycker om situationen.

– Mina känslor har inte ändrats. Min åsikt har inte ändrats. Jag hörde om det första gången i går när jag försökte förbereda mig för matchen, säger han till Sky Sports.

– Vi har fått en del information, men inte mycket. Det mesta kan man läsa i tidningarna. Men det är tufft. Folk är inte glada och det kan jag förstå. Jag kan inte säga så mycket mer eftersom jag inte var involverad i processen – inte spelarna och inte jag – vi visste inte om det. Vi får vänta och se hur det utvecklas, fortsätter han.

Gillar Champions League

Han är själv ett fan av Champions League, som nu kan ersättas av superligan.

– Jag är 53 år gammal. Sen jag började inom professionell fotboll har Champions League funnits där. Mitt mål var alltid att träna ett lag där. Jag har inga problem med Champions League. Jag gillar det tävlingsmässiga inom fotbollen och jag gillar att ett lag som West Ham kan få spela i Champions League.

Spelarna i Leeds – som inte är ett av de initiativtagande lagen – värmde upp med t-shirts med texten "Earn it" under Champions Leagues logga. På andra sidan av tröjorna stod det "Football is for the fans".

Milner gillar inte en superliga

Matchen? Den ledde Liverpool länge med 1–0 efter Sadio Manés mål i första halvlek. Men Diego Llorente kvitterade med några minuter kvar.

Liverpool lyckades inte ta sig förbi tabellfyran West Ham och femman Chelsea i jakten på en plats i Champions League – om nu klubbägarna bryr sig om att ta sig dit med tanke på engagemanget i superligan.

James Milner, en av veteranerna i Liverpool, gjorde efter matchen tummen ned för superligan.

– Min personliga åsikt är att jag inte gillar det och jag hoppas att det inte blir av, sade han till Sky Sports.

Annons

Leeds argentinske manager Marcelo Bielsa ger ägarna bakom de tolv utbrytarklubbarna en känga:

– Även om de är ägare, så är fotbollens riktiga ägare de som älskar klubbmärket och utan dem kommer fotbollen att försvinna.

Anton Johansson/TT

Henrik Skiöld/TT

Supportrar till Liverpool protesterar mot klubbens engagemang i en europeisk superliga.
Supportrar till Liverpool protesterar mot klubbens engagemang i en europeisk superliga.Foto: Jon Super/AP/TT
Spelarna i Leeds tog ställning.
Spelarna i Leeds tog ställning.Foto: Paul Ellis/AP/TT
Fakta: Superligans planer

Fakta: Superligans planer

Den planerade superligan – Super League – ska enligt klubbarna under premiärsäsongen ha 20 deltagande lag.

Tolv av dessa – Milan, Inter, Juventus, Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham – är direktkvalificerade. Det ska även ytterligare tre klubbar vara, dessa kommer även att få status som medgrundare av superligan.

Övriga detaljer om den tänkta turneringen bygger på samarbete med de nationella förbunden, vilka redan fördömt planerna. Men om superligan får som de vill kan formatet se ut så här:

Övriga fem deltagande lag ska kvala in i ligan, enligt pressmeddelandet "baserat på föregående säsongs resultat".

Matcherna ska spelas mitt i veckan, så att klubbarna kan spela i inhemska ligor på helgerna.

Superligan ska spelas från augusti till maj. De 20 lagen delas in i två grupper om tio lag. De tre främsta i varje grupp går till kvartsfinal. Lag fyra och fem i grupperna gör upp om de sista slutspelsplatserna.

Slutspelet ska sedan se ut som dagens Champions League, med dubbelmöten fram till en final i maj månad.

Superligan ska spelas "så snart som möjligt".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons