Annons

Försvarar superligan: "Vill bara rädda fotbollen"

Den starkt kritiserade superligan i fotboll är inte till för att fylla inblandade klubbarnas pengapåsar, den är ett måste för att rädda fotbollen.
Det hävdar ligans grundare.
– Om vi fortsätter med Champions League är det slut. 2024 är vi alla döda, säger Real Madrids ordförande Florentino Perez.
Publicerad 20 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Den nya superligans ordförande Florentino Perez. Arkivbild.
Den nya superligans ordförande Florentino Perez. Arkivbild.Foto: Claude Paris/AP/TT

Kritiken har haglat från det europeiska fotbollsförbundet (Uefa), supportrar, spelare och tyckare om serien de tolv storklubbarna från England, Spanien och Italien har tagit initiativ till – och som skulle konkurrera med Champions League.

Men ligans ordförande, tillika storklubben Real Madrids starke man, Florentino Perez backar inte. I sin första intervju efter att superligan presenterats säger han att den är helt nödvändig.

Annons

– Vi står alla på ruinens brant. Unga människor är inte längre intresserade av fotboll. Varför? För att det är så många matcher med dålig kvalitet och då hittar de andra plattformar, säger han i spanska tv-programmet El Chiringuito de Jugones, en intervju som kablats över världens medier.

Kommer inte stängas ute

Att franska Paris SG och tyska Bayern München och Dortmund inte är med bland de tolv beror enligt Perez på att de inte blivit inbjudna, inte att de nobbat ligan. Men alla toppklubbar blöder, säger han i programmet, och Champions League är inte lösningen. Tvärtom.

– Om vi fortsätter med Champions League blir intresset bara mindre och mindre och då är det slut. Det nya upplägget ska börja gälla 2024 och det är helt absurt. 2024 är vi alla döda. Tillsammans har vi (de tolv klubbarna) förlorat fem miljarder euro, på två säsonger har Real Madrid gått back 400 miljoner.

Florentino Perez avvisar allt prat om att hans egna Real Madrid och Manchester City – som båda är i semifinal – skulle kunna slängas ut ur årets Champions League som en bestraffning för utbrytarligan.

– Absolut inte. Inte City heller, eller någon annan. Det kommer inte att hända.

Matcherna kan kortas

Uefa-ordföranden Aleksander Ceferins hot om att spelare som deltar i den nya ligan ska portas från VM och EM avfärdar han också.

– Alla spelarna kan var helt lugna för det kommer inte att hända. Uefa har en monopolställning men måste vara öppet för dialog och inte hålla på och hota, säger Florentino Perez.

Under den nära två timmar långa intervjun öppnade han även för regeländringar och att matcherna kan kortas för att göra dem mer attraktiva.

Och han lovade att målkamerasystemet VAR kommer att fungera bättre i den nya ligan, som i Perez ord bara är en god gärning från "en grupp klubbar från några europeiska länder som vill göra något för att göra sporten mer attraktiv".

– De säger att det här är en liga för de rika men det är inte sant. Det är en liga för att rädda fotbollen.

Annons

Martin Yngve/TT

Fakta: Superligans planer

Fakta: Superligans planer

Den planerade superligan – Super League – ska enligt klubbarna under premiärsäsongen ha 20 deltagande lag.

Tolv av dessa – Milan, Inter, Juventus, Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham – är direktkvalificerade. Det ska även ytterligare tre klubbar vara, dessa kommer även att få status som medgrundare av superligan.

Övriga detaljer om den tänkta turneringen bygger på samarbete med de nationella förbunden, vilka redan fördömt planerna. Men om superligan får som de vill kan formatet se ut så här:

Övriga fem deltagande lag ska kvala in i ligan, enligt pressmeddelandet "baserat på föregående säsongs resultat".

Matcherna ska spelas mitt i veckan, så att klubbarna kan spela i inhemska ligor på helgerna.

Superligan ska spelas från augusti till maj. De 20 lagen delas in i två grupper om tio lag. De tre främsta i varje grupp går till kvartsfinal. Lag fyra och fem i grupperna gör upp om de sista slutspelsplatserna.

Slutspelet ska sedan se ut som dagens Champions League, med dubbelmöten fram till en final i maj månad.

Superligan ska spelas "så snart som möjligt".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons