Annons

HD dömer Boråsdomare för tjänstefel

Publicerad 20 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En domare vid Borås tingsrätt döms för tjänstefel i högsta instans. Arkivbild.
En domare vid Borås tingsrätt döms för tjänstefel i högsta instans. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

En Boråsdomare döms för tjänstefel i högsta instans, rapporterar facktidningen Publikt.

Justitieombudsmannen (JO) fann vid en inspektion av Borås tingsrätt hösten 2018 tre tvistemål där det inte hänt något nytt på flera år. Den långsamma handläggningen blev föremål för åtal mot två domare, en lagman och en rådman, som sedan dömts till dagsböter i tings- och hovrätt.

Annons

Rådmannen godtog hovrättens dom, men lagmannen valde att överklaga till Högsta domstolen. Han, som är chefsdomare, höll inte med om att han genom underlåtenhet eller oaktsamhet inte gjort något åt den uteblivna handläggningen.

HD anser att det "innebar ett väsentligt åsidosättande av den för rättssäkerheten och förtroendet för domstolarna viktiga principen att rättegångar ska genomföras inom skälig tid", rapporterar Publikt. Domen är därmed spikad och JO har avslutat ärendet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons