Annons

Ikea-ägaren investerar i förnybar energi

Ingka Group, som äger Ikeavaruhus runt om i världen, investerar 4 miljarder euro, omkring 40 miljarder kronor, i projekt för förnybar energi.
Publicerad 20 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Ingka Group investerar omkring 40 miljarder kronor i förnybar energi. Arkivbild.
Ingka Group investerar omkring 40 miljarder kronor i förnybar energi. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

De senaste tio åren har Ingka Group gjort investeringar på 2,5 miljarder euro, runt 25 miljarder kronor, i vind- och solkraftsprojekt. Nu utökas den satsningen rejält.

Den nya investeringen, som sträcker sig till år 2030, kommer att fokusera på vind- och solelsprojekt på flera marknader, enligt ett pressmeddelande.

Annons

Nyligen gjorde Ingka Group en stor investering i ryska solenergianläggningar som kommer att producera tillräcklig energi för att täcka behovet hos samtliga 17 Ikea-varuhus i landet, enligt bolaget.

"Vi måste alla göra vad vi kan för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius", säger Jesper Brodin, vd för Ingka Group, i en kommentar.

Ingka Group äger och driver i dag 547 vindkraftverk och tio solelparker och flera Ikea-varuhus och lagerbyggnader är utrustade med solpaneler på taken.

De kommande fem åren kommer dessutom Ikea Foundation att investera ytterligare 10 miljarder kronor under fem år i projekt för att minska utsläpp av växthusgaser.

Rättat: I en tidigare version av texten angavs fel valuta gällande hittills investerat belopp.

Helena Wande/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons