Annons

Kriminalvården slopar program mot missbruk

Kriminalvården har beslutat att lägga ned sitt tolvstegsprogram mot missbruk på fängelserna. Totalt ska 170 platser på särskilda behandlingsavdelningar omvandlas till vanliga anstaltsplatser.
Publicerad 20 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Tolvstegsprogrammet mot missbruk slopas på landets fängelser. På bilden Kumlafängelset. Arkivbild.
Tolvstegsprogrammet mot missbruk slopas på landets fängelser. På bilden Kumlafängelset. Arkivbild.Foto: Per Knutsson/TT

I stället för tolvstegsprogrammet inför myndigheten ett nytt utbud av behandlingsprogram varav ett är det KBT-baserade basprogrammet Krimfokus, som just nu testas på tre anstalter.

"Genom att omvandla tolvstegsplatserna till normalplatser kommer vi att kunna nå fler totalt sett", säger Martin Lardén, chef för Kriminalvårdens behandlingsenhet, i ett pressmeddelande. Där säger Lardén också att tolvstegsprogrammet är "en tidskrävande behandling på upp till ett år, vilket gör att andra insatser inte hinns med".

Annons

Den tidigare nationella samordnaren för tolvstegsprogrammet, Pia van de Meulebrouck, har varnat för konsekvenserna av en nedläggning.

– Jag tror att fler kommer dö av sitt missbruk och att fler kommer drabbas av den aktiva narkomanens agerande, både brottsoffer och anhöriga om tolvstegsbehandlingen läggs ned, sade Pia van de Meulebrouck till SVT Nyheter förra veckan.

Ungefär 70 procent av fångarna på landets fängelser har missbruksproblem, enligt Kriminalvården.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons