Annons

Kritik efter försvar av våldtäktsanklagad son

Beppe Grillo, grundare av italienska Femstjärnerörelsen (M5S), är i skottlinjen efter att ha försvarat sin son från anklagelser om gruppvåldtäkt. I en video avfärdar han den svensk-italienska kvinnans anklagelser eftersom hon "väntat åtta dagar med att gå till polisen".
Publicerad 20 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Beppe Grillo, inflytelserik ledare av italienska Femstjärnerörelsen, anländer till ett möte i Rom i februari.
Beppe Grillo, inflytelserik ledare av italienska Femstjärnerörelsen, anländer till ett möte i Rom i februari.Foto: Cecilia Fabiano/AP/TT

– Det är helt och hållet en lögn, det var ingen våldtäkt, säger en tydligt upprörd Grillo i videon enligt nyhetsbyrån AFP.

Våldtäkten ifråga ska ha ägt rum 2019 då Grillos son, nu 20 år, och tre av hans vänner semestrade på ett lyxhotell på Sardinien. Sonen och hans vänner är "fyra idioter, inte fyra våldtäktsmän", hävdar Grillo i videon och uppger att allt skedde med samtycke.

Annons

– De hade kul, hoppade runt med sina penisar, säger han vidare.

Hård kritik

Männen ska ha filmat sig själva när de hade sex med kvinnan ifråga, en svensk-italiensk student och modell.

M5S-ledaren har mötts av hård kritik efter sitt försvarstal av sonen, som kvinnorättsorganisationer menar är ett bevis på den patriarkala kultur som präglar Italien. Även inifrån det egna partiet kommer kritik.

– Hur kan du säga att ett övergrepp inte är ett övergrepp om det anmäls efter åtta dagar?, säger M5S-ledamoten Federica Daga till tidningen La Repubblica och uppger att Grillos kommentarer fått henne att återuppleva egna trauman som hon inte orkade anmäla förrän efter sex månader.

Familjen förkrossad

Föräldrarna till kvinnan som anmält Grillos son och hans vänner säger att de är "förkrossade" över Grillos kommentarer och att han försöker förminska familjens lidande. De närmaste dagarna väntas åklagare meddela huruvida fallet går till domstol.

Populistiska Femstjärnerörelsen är det största enskilda partiet i det italienska parlamentet sedan valet 2018, men stödet har sviktat rejält under dess tid i de senaste två regeringarna. Kontroversen kring Grillos son tros kunna fördjupa splittringen inom partiet.

Mia Holmberg Karlsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons