Annons

Börslyft för Getinge efter rapport

Medicinteknikföretaget Getinge överträffade förväntningar på sin rapport. Aktien lyfte på börsen.
Publicerad 20 april 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Medicinteknikföretaget Getinge presenterar delårssiffror. Arkivbild.
Medicinteknikföretaget Getinge presenterar delårssiffror. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Getinge, som bland annat tillverkar respiratorer för sjukhusvård, redovisar en vinst före skatt på 903 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 427 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Omsättningen för bolaget, som kontrolleras av finansmannen Carl Bennet, uppgick till 6 169 miljoner kronor, jämfört med 6 033 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Annons

Analytiker hade i snitt förutspått en omsättning på 5,89 miljarder kronor enligt Refinitivs sammanställning.

Aktien steg 1,1 procent på Stockholmsbörsen.

Orderingången uppgick samtidigt till 6 616 miljoner kronor vilket kan jämföras med 9 452 miljoner kronor under första kvartalet 2020. Minskningen kopplar Getinge till att jämförelsesiffran var ovanligt stark relaterad till starten av utbrottet av covid-19 i fjol. Försäljningen av IVA-ventilatorer bedöms nu vara på mer normal nivå.

Bolaget bedömer att omsättningen successivt kommer att öka från 2019 års nivå till minst 27 miljarder kronor för helåret. Bland annat ser bolaget möjligheter när vården ska börja beta av operationer som skjutits upp på grund av pandemin.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons