Annons

Mathjälp till barn släpps in i Venezuela

Venezuela och FN:s livsmedelsprogram WFP är överens om att förse 185 000 skolbarn med mat i år.
Publicerad 20 april 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Skolbarn i Venezuela ska få matstöd från WFP. Arkivbild.
Skolbarn i Venezuela ska få matstöd från WFP. Arkivbild.Foto: Ariana Cubillos/AP/TT

– Det här är det första steget i en serie av ambitiösa projekt som kommer att ge livsmedelsstöd till alla i Venezuela, sade president Nicolás Maduro i ett tv-sänt tal från presidentpalatset, där WFP-chefen David Beasley också deltog.

Antalet undernärda barn i Venezuela har ökat sedan landet drabbades av en utdragen ekonomisk kris. Många har inte råd att köpa tillräckligt med mat och landets vårdsystem kan inte ge mycket hjälp. I en färsk studie bedömdes 16 procent av barn under fem år i fem delstater lida av akut undernäring.

Annons

Förhoppningen är att programmet ska kunna växa till 1,5 miljoner barn i slutet av skolåret 2022–2023, skriver WFP i ett uttalande.

Hjälporganisationer har länge pressat Maduro att tillåta dem att ge livsmedelsstöd i Venezuela. Oppositionen i landet har hävdat att Maduro ställt politiska motkrav för att släppa igenom stödet, något som presidenten själv har nekat till.

– Tack för att du låter oss vara självständiga och inte låta någon del av vårt arbete politiseras av någon, sade Beasley i sändningen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons