Annons

Ukrainas president vill träffa Putin i Donbass

Den ökade ryska truppnärvaron vid den ukrainska gränsen gör stämningen alltmer infekterad mellan Ryssland och Ukraina.
I en framstöt bjuder Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj in sin ryske kollega Vladimir Putin till den konfliktfyllda Donbassregionen i östra Ukraina.
Publicerad 20 april 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
En ukrainsk soldat nära Donetsk den 19 april.
En ukrainsk soldat nära Donetsk den 19 april.Foto: Roma Mostetskij/AP/TT

"Herr Putin, jag är redo att sträcka mig ännu längre och bjuda in er till ett möte var som helst i Ukrainas Donbassregion, där det pågår ett krig", säger Zelenskyj i en videoinspelning som offentliggjordes på tisdagskvällen.

I Donbassregionen har strider mellan proryska separatister och ukrainska regeringsstyrkor pågått sedan 2014.

Annons

Hittills i år har konflikten i östra Ukraina krävt 30 ukrainska soldaters liv, att jämföra med 50 under hela 2020. Enligt EU:s beräkningar är över 100 000 ryska soldater nu stationerade längs den ukrainska gränsen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"Provokationer"

Enligt ett uttalande från Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba skjuter ryska prickskyttar ukrainska soldater i syfte att provocera – provokationer som han ber sina soldater att "inte reagera på".

– Om en vecka kommer de att ha en sammanlagd styrka på över 120 000 trupper, säger Kuleba under en digital pressträff och uppmanar till nya västerländska sanktioner för att avskräcka Moskva från "ytterligare upptrappning", enligt Reuters.

Övningar i Svarta havet

Kuleba uppger att Ukraina vill ha en diplomatisk lösning på konflikten och att han anhållit om ett möte med sin ryske motpart Sergej Lavrov för flera månader sedan, men att Lavrov inte accepterat den framsträckta handen.

På tisdagen höll Rysslands Svarta havs-flotta övningar i området tillsammans med flygvapnet, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ryssland har även upprättat tillfälliga begränsningar gällande flygtrafik över delar av Krim och Svarta havet, liksom begränsningar i rätten till genomsegling i det ryska territorialvattnet för utländska militärskepp och andra fartyg från den 24 april till den 31 oktober.

Tusentals har dött

Enligt Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu försöker Ukraina destabilisera situationen i Donetsk. Han uppger också att USA och Nato är inblandade i "provokativa aktiviteter" i Svarta havet, vilket tvingar Ryssland till strategiska avskräckningsmanövrer, enligt Interfax.

– Det ukrainska militärpolitiska ledarskapet fortsätter att följa en destruktiv bana i ett försök att destabilisera situationen i Donetsk, sade Sjojgu under ett sammanträde inom försvarsdepartementet på tisdagen.

Enligt AFP möttes parterna i konflikten, däribland internationella observatörer, under tisdagen för att diskutera den spända situationen längs gränsen. En talesperson för den ukrainska delegationen uppgav efter mötet att parterna gjort framsteg i försöken att återupprätta det eldupphör som klubbades igenom i juli 2020.

Regeringen i Kiev har kämpat mot separatister i Donetsk och Luhansk sedan Rysslands annektering av Krimhalvön 2014. Konflikten har krävt över 13 000 människoliv.

Annons

Mia Holmberg Karlsson/TT

Fakta: Konflikten i Ukraina

Fakta: Konflikten i Ukraina

Ukraina skakades vintern 2013–2014 av växande protester mot att den dåvarande starkt Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj vägrade skriva under ett samarbetsavtal med EU. Presidentens våldsamma försök att kväsa demonstrationerna väckte stor upprördhet och ledde till att han flydde till Ryssland i februari 2014.

Motprotester på Krim-halvön, med huvudsakligen rysktalande befolkning, ledde samtidigt fram till en snabb folkomröstning med krav på anslutning till Ryssland, vilket följdes av en rysk annektering i strid mot internationell rätt.

Parallellt utbröt även protester i länen Donetsk och Luhansk, där läget sedan urartade till ett inbördeskrig. Merparten av de två länen fungerar i dag som utbrytarrepubliker, med nära koppling till Ryssland. Vid frontlinjen sker regelbundet sammanstötningar mellan lokal milis som stöds av Ryssland och ukrainska regeringssoldater.

Ryssland har stadigt förnekat inblandning i Donetsk och Luhansk och anser sig ha full rätt till Krim, med hänvisning till folkomröstningen. EU och USA har dock vägrat att acceptera halvön som rysk och har kontrat med ekonomiska sanktioner mot ett stort antal ryska och ukrainska politiker, militärer och företag.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons