Annons

Bilder från kroppskamera godkänns som bevis

En inspelning från en polis kroppskamera under en transport av en misstänkt får användas som bevisning i domstol, enligt en dom i Högsta domstolen.
Publicerad 21 april 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
En polis utrustad med kroppskamera. Arkivbild.
En polis utrustad med kroppskamera. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I målet prövade Högsta domstolen (HD) frågan om bevisning som åtkommits i strid med den misstänktes rätt till försvarare ska avvisas.

I ett mål i hovrätten rörande grovt vapenbrott åberopade åklagaren bevisning i form av en inspelning från en polis kroppskamera.

Annons

Inspelningen gjordes när den misstänkte gripits och transporterades till arresten. Han var inte medveten om att inspelningen gjordes och hade inte informerats om sin rätt till försvarare eller sin rätt att inte yttra sig och inte belasta sig själv.

Den tilltalade gjorde gällande att hans rättigheter enligt Europakonventionen inskränkts och att det skulle strida mot hans rätt till en rättvis rättegång att tillåta bevisningen.

Hovrätten gick på den tilltalades linje och avvisade bevisningen. Hovrätten frikände den tilltalade.

HD kommer fram till att sådan bevisning normalt ska tillåtas. Vilken betydelse bevisningen ska få ska i stället bedömas inom ramen för domstolens fria bevisprövning, enligt ett pressmeddelande från domstolen.

Högsta domstolen ändrar därför hovrättens beslut och tillåter bevisningen. Hovrättens dom undanröjs. Målet ska nu prövas på nytt i hovrätten.

Beatrice Nordensson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons