Annons

Ericsson tar av konkurrenter – aktien stiger

Vinst och försäljning ökar, det gör aktiekursen också. Och telekomtillverkaren Ericsson fortsätter att ta marknadsandelar, säger vd Börje Ekholm i en intervju.
Men han duckar på frågan hur Sveriges hantering av kinesiska Huawei påverkar affärerna i Kina.
Publicerad 21 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Ericssons vd Börje Ekholm är stolt över bolagets position på 5G-marknaden.
Ericssons vd Börje Ekholm är stolt över bolagets position på 5G-marknaden.Foto: Lars Schröder/TT

Ericssons rykande färska kvartalsrapport visar intäkter i linje med fjolårets första kvartal och ett förbättrat resultat.

– Nöjd kommer man aldrig att vara, man kan alltid vara bättre, säger Börje Ekholm i en TT-intervju om första kvartalet.

Annons

– Men vi är väldigt glada och stolta över den starka position vi har tagit på 5G-marknaden, säger Ekholm.

Ökar vinsten

Vinsten före skatt landade på 4,7 miljarder kronor, vilket kan jämföras med vinsten på 3,4 miljarder kronor under första kvartalet i fjol. Rörelsevinsten ökade till till 5,3 miljarder kronor, vilket var bättre än väntat. Snittprognosen bland analytikerna låg på 5 miljarder kronor, enligt Refinitiv.

Aktiekursen steg också följdriktigt, plus en procent i börsöppningen.

Kvartalets omsättning uppgick till 49,8 miljarder kronor, vilket är lika mycket som under första kvartalet 2020. Men den starkare kronan pressade siffran, rensat för valutaeffekten ökade försäljningsintäkterna med tio procent.

Börje Ekholm är nöjd med att bolaget tar marknadsandelar från konkurrenter, inte minst i Europa. Och även framåt ser han ljust på att kunna växa ytterligare och ta ytterligare från konkurrenterna i den pågående 5G-utbyggnaden.

Tar marknadsandelar i Kina

I dag inleds huvudförhandlingen i Förvaltningsrätten i målet mellan Post- och telestyrelsen (PTS) och kinesiska Huawei. Målet rör PTS beslut att porta Huawei från den svenska 5G-utbyggnaden. Börje Ekholm är kritisk till hur svenska myndigheter hanterat saken och anser att Huawei borde få verka fritt i Sverige på 5G-området.

– Min tes är att man kan hantera nationell säkerhet med att tillåta fri handel och en global standard, säger han.

Ekholm anser att Sverige har gått lite för långt i restriktionerna för Huawei.

– Sverige hade kunnat hantera nationell säkerhet med att vidmakthålla och stå i framkant vad gäller att försvara frihandel.

Spekulativ fråga

Hanteringen av Huawei i Sverige har också väckt vissa farhågor kring hur Ericsson ska behandlas i Kina. Den kinesiska Sverigeambassadörerna skrädde inte orden när beskedet om Huawei kom i vintras. Men av några hotande hämndaktioner säger sig Börje Ekholm inte se något

Annons

– Det går fortsatt bra, vi fortsätter att leverera på våra kontrakt. Vi har tagit marknadsandelar i Kina.

Nu kommer en ny upphandling i Kina, berättar han. Han hoppas kunna fortsätta att ta marknadsandelar. Men frågan är hur Ericssons chanser ser ut där, med tanke på Kinas hot.

– Det är en spekulativ fråga. Vi fokuserar på det vi kan påverka, säger Ekholm.

Olle Lindström/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons