Inrikes

Skåne hoppas slippa tredje våg

Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens presskonferens med Region Skåne i Regionhuset i Dockan i Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Antalet fall minskar men smittspridningen ligger kvar på en fortsatt hög nivå. Samtidigt går vaccinationerna enligt plan i Skåne – något som väcker hopp.
– Ju fler som hinner vaccinera sig, desto större chans att vi slipper en tredje våg i Skåne, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Skåne befinner sig i ett platåläge vad gäller smittspridningen. Varje dag tillkommer runt 560 nya konstaterade fall, och ett ökat antal smittade ses just nu främst bland barn i åldrarna 0–9 år. De har ofta inte haft symtom utan konstaterats vara smittade när de provtagits via smittspårning. Däremot är antalet fall bland äldre i 80-årsåldern och uppåt få – troligtvis en effekt av vaccinationerna.

– Vi har ett högre tryck i regionerna runt om oss, säger Eva Melander under en presskonferens på onsdagen.

Trycket på intensivvården är dessutom näst lägst i landet sett till befolkningsmängd. Hur utvecklingen ser ut framöver är dock svårt att sia om, konstaterar Melander. Men vaccinationerna rullar på enligt plan – var femte skåning har nu fått sin första dos.

Får inte välja

Den senaste tidens oro rörande vaccin från Astra Zeneca gör att Region Skåne nu går ut med ett tydligt besked.

– Man kommer inte att kunna välja vaccin, säger vaccinsamordnare Maria Landgren.

Leveranserna rullar också på, och målet är att alla skåningar över 65 år ska ha fått sin första dos senast nästa vecka. Samtidigt finns fortsatta frågetecken kring vaccintillgången. Just nu inväntar Skåne – liksom resten av landet – besked om vad som händer med Janssens vaccin.

Under tisdagen gick EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) ut med att myndigheten hittat "en möjlig koppling till väldigt sällsynta fall av ovanliga blodproppar" – men man underströk samtidigt att fördelarna med vaccinet "överväger riskerna för bieffekterna". Nu ska Folkhälsomyndigheten ta ställning till om Janssens vaccin endast ska rekommenderas till personer som är äldre än 65 år, som i fallet med Astra Zenecas vaccin.

Ta sprutor på samma ställe

Därmed kan vaccinationstakten när det kommer till den breda allmänheten komma att påverkas framöver, konstaterar vaccinsamordnare Maria Landgren.

– Janssen är en stor del av vaccintillgången i fas 4 i juni månad, säger hon, men understryker att mer vaccin från Pfizer är på väg.

Den senaste tidens debatt rörande var i landet man tar sina sprutor vållar inga starkare känslor i syd. Att exempelvis stockholmare eller smålänningar väljer att vaccinera sig i Skåne är för närvarande inget stort problem. Alla är välkomna, enligt Landgren.

– Det vi vädjar om är att man bör ta första och andra dosen på samma ställe. Det är en patientsäkerhetsfråga, så vi kan garantera att vi har dos två.

Anna Karolina Eriksson/TT

Covidfakta

Vaccinationsplanen – som den ser ut i nuläget

Foto: Jessica Gow
Skåne
Skåne Strax före årsskiftet inleddes vaccineringen mot covid-19 i Skåne. Så här ser vaccinationsplanen ut just nu.

Fas 4 – alla i åldrarna 18-59 år

Måndag den 17 maj klockan 09.00 öppnar vaccinationsbokningen på 1177.se för den första åldersgruppen, 50-59 år, i fas 4. De första tiderna kommer att vara tillgängliga den 19 maj. Själva vaccinationssidan är bara genom 1177.se och själva bokningen sker hos respektive vaccinatörs bokningstjänst.

Observera, det går varken att boka tid genom att logga in på 1177.se eller att ringa till sin vårdcentral då de endast vaccinerar fas 3 och medicinska riskgrupper. Du måste boka digitalt.

Efter att 50-59 år blivit erbjudna en första dos vaccin kommer Region Skåne successivt att kalla övriga i fas fyra i fallande ordning.

Region Skåne kommer att skicka ut ett vykort till alla i åldrarna 18-49 år när det går bra att gå in och boka tid. Men det är inget tvång att vänta på vykortet utan det kommer att stå tydligt och klart på 1177.se när varje åldersgrupp kan boka upp sig för en vaccinationstid.

FAKTA

Så bokar du tid

2. Välj en ort där du vill vaccinera dig.

3. Välj en mottagning på orten.

4. Gå vidare från mottagningens webbsida till bokningstjänsten.

5. Boka en tid i mottagningens bokningstjänst.

***Observera, det går varken att boka tid genom att logga in på 1177.se eller att ringa till sin vårdcentral då de endast vaccinerar fas 3 och medicinska riskgrupper. Du måste boka digitalt.

Om du inte kan boka tid digitalt

Har du inte ett svenskt personnummer eller en e-legitimation? Kan du inte boka en tid digitalt av någon annan anledning? Då kan du ringa din vårdcentral för att boka tid. Vårdcentralen bokar en tid åt dig och vaccinerar dig där istället.

Just nu kan det dröja några veckor innan du får en tid för vaccination på vårdcentralen. Det beror på att vårdcentralerna vaccinerar fortfarande personer som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka i covid-19.

Här kan skåningar 50-59 år (född 1971 och tidigare) vaccinera sig i vecka 20

• Kry, Stortorget 3, Malmö

• Svea Vaccin, Västra Storgatan 69, Kristianstad

• Vaccina, Scheelevägen 27, Lund

• Macc People, Stjernsvärds allé 54, byggnad 51, Ängelholm

• Macc People, Företagsvägen 29, hus 9, Arlöv

• Doktor.se, Storgatan 19-23, Klippan

I Skåne ansvarar 16 privata aktörer på cirka 60 olika platser för vaccineringen av de cirka 470 000 skåningarna som i fas fyra blir vaccinerade mot covid-19.

Från och med den 7 juni, vecka 23, hoppas regionen på att fas fyra rullar på för fullt i hela Skåne.

Medicinska riskgrupper

Alla från 60 år och äldre ska ha fått eller är på väg att få ett brev med erbjudande om vaccination. Det har uppstått en del förvirring kring vaccinbrevet, somliga menar på att de har kunnat boka tid utan brev, varför då? Jo för att när det är ens målgrupp som vaccineras går det, bra att kontakta sin vårdcentral för att boka in en vaccinationstid, enligt Region Skåne.

Tidigare kunde medicinska riskgrupper mellan 18-59 år inte själva ta kontakt med sin vårdcentral eller specialistmottagning på sjukhus för att boka vaccination. Det har i vecka 19 kommit att ändras. Nu uppmanar Region Skåne även de i medicinsk riskgrupp som inte fått någon tid bokad att höra av sig.

Även gravida med tillstånd eller sjukdomar som kan innebära en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 tillhör den medicinska riskgruppen 18-59 år.

– Det är de som har ökad risk för allvarlig sjukdom som nu erbjuds vaccination, inte alla gravida. Vi är mycket positiva till att vaccinationen nu kommer igång, säger Karin Hallstedt, mödrahälsovårdsöverläkare, Kunskapscentrum kvinnohälsa, Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Fas 3 – personer 60-64 år med och utan riskfaktorer, 18-59 i riskgrupp, personer som har svårt att följa smittskyddsåtgärder

I vecka 17, gick brevet ut till de som är 60-64 år med erbjudande om vaccinering. Vissa vaccinationer i samma åldersgrupp kommer att påbörjas samma vecka och fortgå parallellt med att fas 2 slutför sin första dos.

Först ut i prioritetsordningen för fas 3 var personer i åldrarna 60-64 år oavsett om man är i riskgrupp eller ej. Därefter får personer i riskgrupp i åldrarna 18-59 år vaccineras och då prioriteras man efter ålder.

Fas 2 – Personer 65 år och äldre, personer inom LSS samt patientnära personal:

Region Skånes mål att alla över 65 år som vill vaccinera sig ska ha fått en första dos vecka 17. Även vaccinationerna av LSS-personal och övrig patientnära personal återupptogs samma vecka.

Alla under 65 år som fått en första dos med Astras vaccin kommer att få en andra dos med ett annat vaccin 12-15 veckor efter första dosen. De berörda personerna har redan bokats in för vaccinering 10 veckor efter första dosen och kommer att tilldelas en ny tid.

Fas 1 – Personer på äldreboenden eller personer med hemtjänst, personal inom äldreboenden och hemtjänst samt nära hushållskontakter:

Vaccineringen påbörjades i januari 2021 och är i princip klar.

FAKTA

Godkända vacciner i Sverige

Pfizer-Biontech – krävs två doser innan fullvaccinering

Moderna - krävs två doser innan fullvaccinering

Astra Zeneca – krävs två doser av och ges endast till personer över 65 år efter att EMA konstaterat att en möjlig biverkning är blodproppar i kombination med blödning för personer under 65.

Janssen (Johnson&Johnson) – krävs bara en dos, men är pausad i Sverige efter att EMA konstaterat att det finns koppling mellan vaccinet och blodproppar med låg nivå av blodplättar.

Inrikes

Hallengren: Någon gång slår vi i vårdtaket

Socialminister Lena Hallengren (S) under en digital pressbriefing om situationen i vården med anledning av covid-19.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Intensivvården är hårt ansträngd, och det kommer att bli värre.
Socialminister Lena Hallengren (S) varnar för följderna om trycket på intensivvården inte minskar.
– Ingen människa orkar hur mycket som helst, hur länge som helst, säger hon på en pressträff.
PREMIUM

Ministern beskriver en speciell situation, med allt fler vaccinerade samtidigt som sjukvården står under en extrem belastning.

– En dag kommer vi att ha vaccinerat oss ur den här pandemin. Men vi är inte där än, det vet alla som kämpar på intensivvårdsavdelningar runt om i Sverige, säger Hallengren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Pandemiåtgärder trycker ned andra sjukdomar

Foto: Amir Nabizadeh/TT
Skåne
Skåne Flera smittsamma sjukdomar minskade kraftigt under förra året. Orsaken till det är, enligt FHM, att åtgärderna mot covid-19 också motverkar annan smitta.

Mindre och mer distanserade kontakter med andra människor; mer hemarbete, mindre kroghäng, inga utlandsresor och mer fokus på handhygien. Det har fått effekt på folkhälsan i skuggan av den allt överskuggande coronapandemin.

– En positiv sak är att vi ser en oerhört låg förekomst av andra vintervirussjukdomar både hos barn och hos äldre, sa smittskyddsläkare Eva Melander vid Region Skånes presskonferens på onsdagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

5 miljoner munskydd om dagen går åt i Danmark

2,4 miljarder engångsmunskydd förväntas danskarna använda under 2020 och 2021. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Danskarna använder fem miljoner engångsmunskydd om dagen, enligt en undersökning från det danska miljöskyddsverket.

Sammanlagt förväntas danskarna under 2020 och 2021 använda 2,4 miljarder engångsmunskydd. I snitt använder man sig av ett engångsmunskydd om dagen och då under en timmes tid.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Stora brister i statens kollektivtrafiksatsning

Linbanan över Göta älv ansågs för dyr och omständlig. Projektet avbröts slutgiltigt i slutet av förra året. Arkivbild.
Foto: Göteborgs stad
Inrikes
Inrikes Staten har lovat att lägga 20 miljarder på regional kollektivtrafik i utbyte mot bostäder. Nu visar en granskning att få bostäder har byggts och att dyra projekt – som linbanan i Göteborg – prioriterats.

Riksrevisionen har granskat den så kallade Sverigeförhandlingen som regeringen skrivit avtal om med 20 kommuner och sex regioner.

Förutom planer på höghastighetsjärnväg innehåller förhandlingen en uppgörelse om att staten ska bekosta en del av kommunerna och regionernas satsningar på annan spårvägstrafik. I gengäld ska de bygga bostäder.

I granskningen som publicerades under tisdagen framkommer stora brister i de underlag som tagits fram för projektens kostnad och samhällsekonomiska nytta.

I stället för att undersöka vilka projekt som var mest samhällsekonomiskt lönsamma och som bäst skulle lösa transportbehoven, prioriterade Sverigeförhandlingen dyra projekt, enligt Riksrevisionen.

"Väldigt skakigt"

Ett exempel på ett projekt som fick förtur var linbanan över Göta älv i Göteborg. Martin Hill, projektledare för granskningen på Riksrevisionen, förklarar att den beräknade kostnaden i förhandlingen uppgick till 1,1 miljarder kronor, men att när kostnadsunderlaget väl granskades mer rigoröst 2019 skenade beloppet till 4 miljarder. Till slut lades projektet ned.

– Man hade ett väldigt skakigt underlag, säger han.

Även i Stockholm finns omfattande projekt inom förhandlingen som har stora osäkerhetsmarginaler, som utbyggnaden av Roslagsbanan.

– Eftersom ingen har tittat på de här kostnadskalkylerna så vet man inte riktigt var de här kostnaderna kommer att landa, säger Martin Hill.

Underlagen har inte granskats av vare sig Trafikverket eller Myndigheten för Trafikanalys, vilket är den normala gången vid stora infrastrukturprojekt.

I Sverigeförhandlingen frångicks också de trafikpolitiska mål som riksdagen satt upp för utbyggnad av kollektivtrafik. Det handlar bland annat om att överväga om människor i stället kan förändra sitt resebeteende, om satsningen fyller behovet och har samhällsekonomisk nytta.

Exempelvis pekar riksdagen på vikten av tillgänglighet i olika delar av landet och för alla grupper i samhället.

– Den allvarligaste kritiken är att det här inte är i linje med det som riksdagen har sagt. Man har inte prioriterat efter samhällsnytta och behov eftersom man inte haft något bra underlag, säger Martin Hill.

Få bostäder

När det kommer till bostadsbyggandet konstaterar Riksrevisionen att det är svårt att beräkna exakt hur många bostäder som ska komma ur Sverigeförhandlingen och hur många som skulle ha byggts ändå. Martin Hill konstaterar ändå att antalet nytillkomna bostäder inte har varit särskilt stort.

– Det är inte i närheten av det man gått ut med om 200 000 bostäder. Och kommunerna har också sagt att det här inte förändrade deras planering mer än marginellt.

I Stockholm utlovades 100 000 nya bostäder som följd av förhandlingen. När Riksrevisionen tittat på hur utbyggnaden skulle ha sett ut med och utan avtal fram till 2030 landar de i en ökning på 13 000 bostäder.

Sverigeförhandlingen inleddes 2014 och avslutades 2018. På frågan om staten ska gå in och medfinansiera regional kollektivtrafik svarar Martin Hill att det sannolikt kommer att ske i framtiden också.

– Men om man gör det måste man ha ett riktigt bra underlag.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Sverigeförhandlingen

Pågick mellan 2014 och 2018 och hade regeringens uppdrag att bereda marken för höghastighetsjärnvägar från Stockholm till Göteborg och från Stockholm till Malmö.

Andra uppdrag var att öka kollektivtrafiken, förbättra tillgängligheten och öka bostadsbyggandet i de tre storstadsområdena.

Staten sköt till pengar i utbyte mot att kommunerna och andra aktörer lovade att bygga bostäder.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Områden där e-legitimation har haft stor påverkan - betalningar, casino och mer

www.nya-casinon.online

Det kan kännas som en evighet sedan vi såg den något primitiva introduktionen av elektronisk legitimation här i Sverige. Den gick att använda, men dess funktionalitet var ännu begränsad, och inte helt intuitiv.

E-legitimationen idag är mycket lättanvänd och tillgänglig för alla med svenskt personnummer. Det är enkelt att skaffa och har ett ständigt ökande antal användningsområden.

Vanlig e-legitimation, såsom BankID, har helt och hållet förändrat hur vi interagerar med vardagliga uppgifter. Allt från hur vi betalar på nätet eller skickar pengar, spelar på nätcasinon eller verifierar vår identitet på ett bankmöte har underlättats markant och blivit säkrare.

Tjänsten uppdateras med jämna mellanrum, lägger till nya funktioner, förbättrar säkerheten och blir tillgänglig inom nya områden. Det är svårt att visualisera en framtid utan någon form av e-legitimation.

Vardagliga betalningar

BankID har helt klart trängt sig in i vardagen och kan nu användas till mycket. Något som de flesta bör känna till är tjänsten Swish.

Den kan bland annat användas för att skicka pengar till någon, alternativt för att ta emot en summa.

Syftet kan t.ex. vara att låna pengar till en vän, dela på notan eller ge bort pengar som present istället för presentkort och liknande. Det har även gjort det smidigt att betala någon för varor i sammanhanget begagnad försäljning.

Oavsett vad så sker det på några sekunder och nyttjar just BankID för att verifiera användarens identitet. Så länge användaren i fråga utför handlingarna på ett säkert vis och döljer sin kod, så är BankID en mycket säker och trygg tjänst.

Vissa butiker använder sig också av e-legitimation för att låta kunden betala med Swish. Det kan handla om en restaurang eller kiosk/närbutik och är särskilt praktiskt om någon exempelvis glömt sin plånbok hemma.

Nätbaserade casinon

Ett område där e-legitimation har gjort betydande skillnad är online casino. Idag är det lag på att svenska spelaktörer ska erbjuda e-legitimation såsom BankID som metod för spelare att kunna logga in och verifiera sig.

Att registrera sig på ett nätcasino genom att fylla i e-postadress, användarnamn och bestämma lösenord hör alltså till det förflutna. Den långdragna processen har istället ersatts av e-legitimation som sparar otroligt mycket med tid eftersom det enda en spelare behöver uppge vid inloggning är sitt personnummer.

Då det inte skapas ett vanligt konto med eget användarnamn brukar det här spelsättet i folkmun kallas för ”casino utan registrering” (den som i detalj vill ta reda på hur det fungerar kan göra det här).

Det finns också tjänster som i samverkan med BankID har effektiviserat in- och utbetalningar, vilket också bidrar till känslan av att spela utan att skapa ett konto. Sammanfattningsvis har alltså e-legitimation i många avseenden förändrat sättet vi spelar casino på nätet.

Bankärenden och myndigheter

E-legitimation har framgångsrikt integrerats i flera delar i samhället och är för många människor lika självklart att inneha som ett fysiskt ID-kort. Bortsett från att elektronisk legitimation används vid betalningar i vardagen och casinospel på nätet har det också ytterligare användningsområden.

Ett av dessa områden är bankärenden där det med hjälp av e-legitimationen BankID går att logga in, betala räkningar, föra över pengar och en rad andra saker. Det här tillvägagångssättet är betydligt bekvämare än att använda säkerhetsdosa eftersom istället för att knappa in långa koder så verifieras transaktioner snabbt med BankID.

Även myndigheter har moderniserats och det är därför lättare än någonsin att sköta diverse ärenden. Bland myndigheter som har anammat tekniken med e-leg syns Skatteverket, Bolagsverket, CSN, Försäkringskassan m.fl. I framtiden kan fler myndigheter få samma behandling.

Inrikes

Varning för getingsommar – så angriper du bon

Det tros bli gott om getingar i sommar.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Efter två getingfattiga år i rad pekar mycket på att årets sommarluft kommer att fyllas av ilskna kryp.
Men inget är säkert, enligt Anticimex. Oavsett är det läge att redan nu sätta stopp för getingarnas eventuella framfart.

Om sommaren blir gulsvart eller inte beror på flera faktorer. Tidigare har Anticimex, som bekämpar skadedjur, kunnat förutspå detta med god prognos. Men ett brutet mönster i fjol gör denna sommar mer oviss.

Förra året var företaget redo att genomföra minst 60 000 getingsaneringar. Prognosen görs utifrån tidigare års statistik och har länge följt samma mönster: efter ett år med många getingar följer ett år med färre.

Men efter knappt 25 000 genomförda saneringar i fjol stod det klart att mönstret brutits, berättar Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex.

– Vi hade befarat en jättegetingsommar och så blev det mindre än vad det brukar vara på ett icke-getingår.

Så regelbundet som mönstret varit är nästan ingenting annat i naturen, framhåller han.

– Det har varit ren tur att vi haft de här tvåårscyklerna. Vi har kunnat förutspå hur sommaren ska bli.

Våren avgör

Den viktigaste faktorn är vårvädret. En sen köldknäpp med flera dagar av frost tar kål på både getingdrottningar och deras mat, det vill säga andra insekter. De getingar som bygger upp ett års population är de som övervintrat. Några ersättare finns inte, säger Persson Vinnersten.

Fram tills nyligen, då det blev varmare, har det varit en lång och kall vår. Men mycket kan fortfarande hända och därför går det ännu inte att säga hur sommaren blir.

Däremot pekar det mesta på att det blir fler getingar jämfört med i fjol.

– Två år i rad med få getingar är sällsynt. Nu har vi haft det och därför borde det bli fler i sommar. Men hur många det blir går inte att säga.

Vänta inte

Redan nu har drottningarna börjat bygga bon. Runt omkring hus och stugor har små kulor börjat ploppa upp, för närvarande inte större än pingisbollar. Sitter dessa dåligt till är det en god idé att angripa dem nu, enligt Persson Vinnersten.

– Petar man bort ett nu så är det bara en geting i det – drottningen. Väntar man i stället två månader kanske det är 5 000 getingar där och då är det jobbigare.

Vidare tipsar han om att ta bort boet en kall dag eller på kvällen, då getingarna blir passiva av kyla.

– Om du inte vill ta det med en handskbeklädd hand och stoppa det i en påse så kan du suga upp det med en dammsugare, säger Persson Vinnersten.

Jesper Karlsson/TT

FAKTA

Fakta: Getingar

Vanlig geting (Vespula vulgaris) är som namnet antyder vanligast i Sverige. Tillsammans med tysk geting (Vespula germanica) är den också vanligast i Centraleuropa. Till skillnad från honungsbiet kan getingen använda sin giftgadd flera gånger.

Bålgetingen (Vespa crabro) brukar sällan attackera människor. Den bygger stora bon, vanligtvis i ihåliga trän. Bålgetingen är en rovinsekt som dödar bin och humlor.

Jordgeting är ingen egen art utan vanligtvis vanlig eller tysk geting som bygger sina bon i håligheter, ofta i marken. Att trampa sönder ett stort jordgetingbo kan bli ödesdigert.

Omkring en procent av befolkningen har getingallergi och kan drabbas av anafylaktisk chock efter stick. I akuta situationer krävs omedelbar behandling med adrenalin.

Inrikes

Pandemieffekt: Höjda priser på hasch

Priserna på hasch och marijuana steg under 2020.
Foto: Helena Landstedt/TT
Inrikes
Inrikes

Grossistpriset för hasch ökade med närmare 50 procent och gatupriset ökade med 25 procent mellan 2019 och 2020. Det visar en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), som bygger på en enkät till Sveriges polisområden.

Internationellt sett har rättsväsendet haft framgångar med att minska tillgången på hasch. I Sverige kan pandemin ha bidragit till siffrorna, samtidigt som tull och polis gjorde stora beslag under 2020.

"Sammantaget tycks detta ha lett till en bristsituation som i sin tur lett till prisökningarna på hasch", säger Ulf Guttormsson, avdelningschef vid CAN, i ett pressmeddelande.

Även marijuanapriserna steg under 2020. Ökningen var cirka 10 procent för gatupriset och 25 procent för grossistpriset. Enligt CAN stod cannabis (hasch och marijuana) för 41 procent av narkotikamarknadens ekonomiska omsättning 2016–2020.

Inrikes

Tre gripna för dödsskjutning i Örebro

Polisen har gripit tre personer i Örebro och i Mellansverige. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Polisen har gripit tre personer som misstänks vara inblandade i en dödsskjutning i Örebro tidigare i år. De misstänkta är alla unga män och de greps i Örebro och i Mellansverige.

Polisen har också gjort flera husrannsakningar på olika adresser för att säkra bevis.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL