GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Han spanar med klar blick

Intressant att konversera med, pålitlig och kamratlig. Det är några återkommande omdömen om Håkan Jacobsson – tidningens mångåriga medarbetare som efter porträtt nummer 2 173 som Personligt-redaktör går i pension.
Nu kommer tangentbordet att bytas ut mot kikare samt såg och stämjärn.
Publicerad 21 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Journalist Håkan Jacobsson har skrivit många av personporträtten på Norra Skånes familjesidor.
Journalist Håkan Jacobsson har skrivit många av personporträtten på Norra Skånes familjesidor.Foto: Catharina Nilsson

Håkan Jacobsson ska slå sig ner i ”den andra stolen”, den där han ska sitta när han ska bli intervjuad. Men han vill inte riktigt tystna och lyssna, även om han vanligtvis gör det. Nu är han lite uppspelt, för det har plingat i mobilen. Larmet går. Någon har sett en skedstork.

Vid dessa tillfällen är den annars så balanserade Håkan lite uppvarvad. Fågelskådning är ett passionerat intresse och egentligen skulle han gärna släppa vad han har för händer och ge sig iväg dit där storken siktats. Fågelskådningen är ett av Håkans stora intressen som berättar något om hur han tar sig an både jobb och fritid. Han tycker om att lära sig saker. Det är den stora drivkraften till att han valde journalistyrket och att han stannat kvar i det.

Ingen i hans familj har jobbat som journalist före honom och ändå så var det ett självklart val väldigt tidigt. Han kan inte komma ihåg när han först förstod att det var så. Men lärarinnan han hade på lågstadiet minns hur det var.

– När jag träffade hennes som vuxen så frågade hon vad jag jobbade med, när jag sade journalist påminde hon mig om att jag hade sagt det redan som barn, berättar han.

Profilen: Håkan Jacobsson

Ålder: 65 år

Familj: Sambon Inger Berggren

Gör: Journalist

Aktuell: Ger sig i kast med pensionärslivet

Äter gärna: - Allt Inger gör, hon lagar god mat. Fisk är jag förtjust i.

Reser gärna till: - Italien, jag har varit många gånger i Florens.

Kuriosa: Jobbade på redaktionen den natten när olyckan vid Tjörnbron inträffade 1980. Dåvarande Almöbron raserades av fartyget Star Clippers höga kran. Åtta människor dog då de färdades i sju olika bilar som hamnade i havet.

Han växte upp i Lilla Edet och studerade statsvetenskap och etnologi vid Göteborgs universitet. Därefter utbildade han sig vid Journalisthögskolan i samma stad.

Började som allmänreporter

När det var dags att göra praktik var Håkan sugen på att se något nytt, så han sökte praktik i Luleå i första hand, och i Malmö i andra hand. Så långt norrut, respektive söderut, som han kunde komma.

Han fick praktikplats på Skånska Dagbladet i Malmö, och det kom att forma resten av hans liv. Efter studierna var det dags för sommarjobb, och efter sommaren erbjöds hans fast anställning på tidningen. Året var 1979. Som så många andra i branschen började han arbeta som ”allmänreporter” och därefter har han haft otaliga roller på tidningen, lokalreporter, inrikesredigerare och nattchef bland flera andra.

Några år in i yrket, 1983, träffade han en kollega, Micael Fasth, som var fågelskådare och där och då tog hans intresse fart. Samma år reste han till Italien för första gången, ett land och ett språk som kom att bli ett annat stort intresse i livet. Håkan minns det som att han antagligen fick en ny sorts mognad vid 28 års ålder:

– Jag bestämde mig för att säga ja till förslag, att ta vara på folks initiativ när de anstränger sig.

– Jag bestämde mig för att låta mig själv förundras, säger han.

Fågelskådning är ett passionerat intresse, och egentligen skulle han gärna släppa vad han har för händer och ge sig iväg dit där storken siktats.

Hans aktiva livsbejakande har fört honom ett tiotal gånger till Italien där han studerat språket, åkt skidor och tittat på utställningar och konst. När han träffade sin livskamrat, pedagogen Inger Berggren, tog han så klart med henne också till Italien för att de båda skulle kunna drabbas tillsammans av den konstrika staden Florens.

– Man får nästan Stendhals syndrom när man är i Florens, varnar Håkan med ett brett leende.

Lust att lära

Det är ett psykosomatiskt tillstånd som uppstår när man blir överväldigad av en upplevelse, får yrsel och hjärtklappning och i värsta fall börjar hallucinera.

Nyfikenhet och lust att lära har varit en drivkraft i mycket han företagit sig. Fågelskådandet är ett tydligt exempel då han krasst konstaterar att man får utdelning efter hur stort arbete man har lagt ned. En fågelskådare som har läst på mycket har större chanser att få fina upplevelser än den lite latare. Det roliga är att känna igen djuren och samla på minnen, som inte tar minsta plats i lägenheten i centrala Malmö.

9 bilder
Håkan Jacobsson som lokalreporter för Lomma/Burlöv under tidigt 80-tal.
Håkan Jacobsson tycker om att vara ute i naturen.
Håkan Jacobsson har kikaren runt halsen ofta. Han tycker om att studera fåglar.
Håkan Jacobsson tycker om att titta på fåglar.
Journalisten Håkan Jacobsson framför Skånska Dagbladets redaktion i Jägersro.
Håkan Jacobsson, journalist på Skånska Dagbladet, tittar på några av sina 2 000 sidor han sparat med porträtt han skrivit som Personligt-redaktör.
En del av Håkan Jacobssons stora produktion genom åren.
Håkan Jacobsson utskickad på jobb till Danmark hos en vagnmakare.
Håkan Jacobsson som lokalreporter för Lomma/Burlöv under tidigt 80-tal.
Håkan Jacobsson tycker om att vara ute i naturen.

De senaste 20 åren på tidningen har Håkan arbetat som Personligt-redaktör och skrivit porträtt. Många av hans porträtt har dykt upp på Norra Skånes personligtsidor. Trots att han träffat tusentals människor genom åren både som nyhetsreporter och som porträttskrivare, vill han inte kalla sig människokännare. Inte alls hävdar han ödmjukt.

– Snarare tvärtom. Jag har snarare blivit medveten om att människor är så olika. Att vara människokännare är att peta in folk i fack. Det går inte, de har alla så många sidor.

Öppet sinne

– Ha inte förutfattade meningar. Ta ingenting för givet! Skriv ingenting som du inte kollat, utbrister Håkan med emfas.

Ett öppet sinnelag, inte naivitet, men öppenhet och prestigelöshet, är Håkans melodi.

Och det gäller även om han inte kommer skriva fler intervjuer. Han vill fortsätta överraskas av livet. När pensionen nu väntar ska han ägna sig mer åt att läsa och fågelskåda, och ta upp det gamla intresset för möbelsnickeri.

– Jag ska titta på fåglar, och jag hoppas att jag kan jobba med trä också. Och så ska jag köpa mig en ny skrivare och en ny musikanläggning, på en måndag, när det är mindre folk att trängas med, säger han och förklarar att det är en sorts vardagslyx.

Catharina NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.