Annons

Tyskland kan godkänna EU:s coronastöd

Tyskland har fått klartecken från sin författningsdomstol för att godkänna EU:s stora coronastödfond.
Fonden måste godkännas av samtliga EU-länder.
Publicerad 21 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Domarna i tyska författningsdomstolen. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Arkivbild.
Domarna i tyska författningsdomstolen. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Arkivbild.Foto: Sebastian Gollnow/AP/TT

Coronastödfonden på 750 miljarder euro ska hjälpa EU:s medlemsländer att återhämta sig efter pandemin. Viss oro har funnits för att den tyska författningsdomstolens prövning skulle försena utbetalningar ur fonden.

Samtliga EU-länder måste godkänna fonden för att den ska kunna börja användas.

Annons

Domstolen har prövat om fonden är i enlighet med EU.s fördrag och Tysklands författning. Prövningen är inte avslutad, men domstolen har kommit fram till att sannolikheten för att fonden strider mot grundlagarna är låg. Därför ges klartecken redan nu för att Tysklands president Frank Walter Steinmeier kan skriva under ratificeringen av fonden.

Sveriges riksdag godkände fonden i mars. Men hittills har bara 17 av 27 EU-länder ratificerat den, enligt nyhetsbyrån AFP. Det har skapat otålighet bland medlemsstater som är i stort behov av hjälp.

Frankrikes ekonomiminister Bruno Le Maire uppgav frustrerat i början av april att han lovat franska folket att EU-pengarna ska komma i början av juli, skriver AFP.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen välkomnar beslutet från den tyska författningsdomstolen och skriver på Twitter att EU fortsätter på den inslagna vägen.

Det var förra sommaren som EU-ländernas ledare enades om återhämtningsfonden på 750 miljarder euro. Beslutet innebär att EU-kommissionen för första gången i unionens historia får låna upp pengar till utgifter i budgeten. Lånen till fonden ska betalas av under en 30-årsperiod ur medlemsländernas budgetar.

Pontus Ahlkvist/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons