Annons

Ny tvättmetod ska skydda brandmännen

Räddningstjänsten i Kristianstad slutar att tvätta brandmännens skyddskläder med tvättmedel. I stället blir man först i Sverige med en ny, mindre hälsoskadlig metod där man använder sig av ultrarent avjoniserat vatten.
Publicerad 21 april 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
En ny metod ska minska riskerna för brandmän att drabbas av allvarliga sjukdomar. Arkivbild.
En ny metod ska minska riskerna för brandmän att drabbas av allvarliga sjukdomar. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Jobbet som brandman innebär ökad risk att drabbas av vissa allvarliga sjukdomar. En av orsakerna är de hälsofarliga och cancerogena ämnen som fastnar på skyddsutrustning och skyddskläder.

Nu har räddningstjänsten i Kristianstad tillsammans med företaget Swatab tagit fram en metod som ersätter vanliga tvätt- och rengöringskemikalier. Med hjälp av ett filter får man fram ultrarent avjoniserat vatten som kläderna i stället tvättas i.

Annons

Resultatet visar på tre gånger mindre farliga ämnen efter klädtvätt med den nya metoden jämfört med en vanlig tvätt med tvättmedel. Den nya metoden ska även vara bättre för miljön, enligt räddningstjänsten.

"Här får vi en mycket bra möjlighet att både få rena arbetskläder med färre farliga partiklar och samtidigt vara med och använda mindre kemikalier. Vi gör en insats både för brandmännens arbetsmiljö och för naturen", säger Andreas Bengtsson, räddningschef vid räddningstjänsten i Kristianstad, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons