Ta hand om pannan i gjutjärn
Så här sköter du din panna, tipsar tidningen Land:
+ Efter varje användning – diska genast ur den med vatten och diskborste, alternativt en mjuk disksvamp. Torka därefter noga för att undvika rost, gärna på plattans eftervärme.
+ Finns det gamla inbrända rester i pannan? Fyll botten med ett lager salt och skrubba sedan med hjälp av en mjuk kökssvamp. Skölj ur, torka med papper och smörj med lite olja. Ett alternativ är att låta resterna bränna bort i en varm ugn under ett par timmar. (TT)
Kocken och tv-profilen Jamie Oliver lyfter fram fördelarna med färska kryddor och örter i sin kokbok "7 sätt" (Bonnier Fakta), som nyligen har kommit ut på svenska. (TT)
36 …
… procent av svenskarna äter mer näringsfattig mat nu än före pandemin, enligt en undersökning bland 1 082 personer som Kantar Sifo nyligen gjort på uppdrag av företaget WW Viktväktarna. Av dessa är det flest som uppger att de äter mer godis, kakor och bakverk, men många konsumerar även chips, pizza och hamburgare oftare än tidigare. Åtta procent uppger också att de dricker mer alkohol nu än innan coronapandemin bröt ut. (TT)
Välj rätt lök till middagen – sorterna passar till olika ändamål. Rödlöken kan ätas rå och är god i inläggningar, medan den gula löken gör sig bäst i tillagad form. Syltlök och pärllök ger exempelvis köttgrytor det lilla extra medan schalottenlöken kan användas som en mildare variant av gul lök. Purjolöken, som är i säsong just nu, är mild och ger fin smak åt maten utan att ta över. Den är mångsidig och passar till nästan allt. (TT)