Annons

Ta hand om pannan i gjutjärn

Har du en rejäl gjutjärnspanna hemma? Om du tar väl hand om den kan den hålla mycket länge.
"Örter gör att du kan ge rätter en distinkt karaktär utan att behöva överkrydda, vilket är bra för alla."
Publicerad 21 april 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
En gjutjärnspanna kan hålla i generationer.
En gjutjärnspanna kan hålla i generationer.Foto: Pavel Koubek/TT

Så här sköter du din panna, tipsar tidningen Land:

+ Efter varje användning – diska genast ur den med vatten och diskborste, alternativt en mjuk disksvamp. Torka därefter noga för att undvika rost, gärna på plattans eftervärme.

Annons

+ Finns det gamla inbrända rester i pannan? Fyll botten med ett lager salt och skrubba sedan med hjälp av en mjuk kökssvamp. Skölj ur, torka med papper och smörj med lite olja. Ett alternativ är att låta resterna bränna bort i en varm ugn under ett par timmar. (TT)

Kocken och tv-profilen Jamie Oliver lyfter fram fördelarna med färska kryddor och örter i sin kokbok "7 sätt" (Bonnier Fakta), som nyligen har kommit ut på svenska. (TT)

Jamie Oliver.
Jamie Oliver.Foto: Arthur Mola/AP/TT

36 …

… procent av svenskarna äter mer näringsfattig mat nu än före pandemin, enligt en undersökning bland 1 082 personer som Kantar Sifo nyligen gjort på uppdrag av företaget WW Viktväktarna. Av dessa är det flest som uppger att de äter mer godis, kakor och bakverk, men många konsumerar även chips, pizza och hamburgare oftare än tidigare. Åtta procent uppger också att de dricker mer alkohol nu än innan coronapandemin bröt ut. (TT)

14 procent svarar att de äter större mängder godis under pandemin jämfört med tidigare.
14 procent svarar att de äter större mängder godis under pandemin jämfört med tidigare.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Veckans tips

Välj rätt lök till middagen – sorterna passar till olika ändamål. Rödlöken kan ätas rå och är god i inläggningar, medan den gula löken gör sig bäst i tillagad form. Syltlök och pärllök ger exempelvis köttgrytor det lilla extra medan schalottenlöken kan användas som en mildare variant av gul lök. Purjolöken, som är i säsong just nu, är mild och ger fin smak åt maten utan att ta över. Den är mångsidig och passar till nästan allt. (TT)

Purjolöken är mångsidig – och i säsong just nu.
Purjolöken är mångsidig – och i säsong just nu.Foto: Jessica Gow/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons