Annons

Stort sug att sätta sig vid skolbänken

Covid 19-pandemin gjorde att rekordmånga satte sig vid skolbänken. Mer än en halv miljon personer tog studiemedel förra året, enligt nya siffror från CSN.
Publicerad 21 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Kuvert från CSN, Centrala studiestödsnämnden. Arkivbild.
Kuvert från CSN, Centrala studiestödsnämnden. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Totalt handlade det om 559 300 studiemedelstagare samtidigt som 433 100 studerade med studiehjälp, lärlingsersättning eller Rg-bidrag.

Framförallt var det ett stort sug efter att deltidsstudera med studiemedel där det skedde en ökning med 35 procent under 2020. Enligt CSN bidrog inte bara pandemin med stigande arbetslöshet och en allt svagare ekonomisk konjunktur. Det faktum att fribeloppsgränsen slopats gör i sin tur att fler deltidsstuderande kan ta studiemedel i anslutning till att man arbetar.

Annons

Störst förändring skedde på eftergymnasial nivå där antalet deltidsstuderande ökade med 49 procent jämfört med föregående år.

Där fanns också en stor efterfrågan på fristående kurser med en ökning på 22 400 personer.

"En förklaring till ökningen kan vara att antalet studerande på sommarkurser ökade under 2020 som en följd av pandemin", säger Malin Lundquist, analytiker på CSN i rapporten.

Inte helt oväntat märktes ytterligare en effekt av coronapandemin i form av att antalet studerande på utbytesprogram minskade med 47 procent och antalet språkstuderande med 38 procent.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons