Annons

Beskedet från Uefa: Inga EM-matcher i Bilbao

Bilbao, där Sverige skulle ha mött Spanien, får inte arrangera några matcher i fotbolls-EM i sommar. Staden och den baskiska regeringen ska redan ha fått beskedet från Uefa.
Publicerad 21 april 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
San Mamés i Bilbao. Arkivbild.
San Mamés i Bilbao. Arkivbild.Foto: Javier Soriano/AP/TT

Först på fredag väntas europeiska fotbollsförbundet (Uefa) komma med besked om huruvida Bilbao, Dublin och München får vara kvar som spelorter i EM. Men Bilbao ska redan nu ha fått ett negativt besked från Uefa.

De styrande i Bilbao och Baskien har gjort ett gemensamt uttalande där de kritiserar Uefa för att man tar ifrån staden och regionen värdskapet. Man kräver också ersättning för de pengar man har lagt på EM-förberedelserna.

Annons

"EM kommer inte spelas i Bilbao. Men vi kan inte tillåta att man spelar med Bilbao och med de baskiska institutionerna", skriver man.

Spanien skulle ha spelat samtliga tre gruppspelsmatcher, bland annat den första mot Sverige den 14 juni, på fotbollstemplet San Mamés där också en åttondelsfinal skulle spelas. Uefa kräver att publik ska släppas in på EM-arenorna, något inte Bilbao och Baskien kan garantera.

Enligt tidigare uppgifter står Sevilla först i tur som ersättare till Bilbao.

Sverige ska spela sina övriga två gruppspelsmatcher i Dublin – mot Slovakien den 18 juni och Polen den 23 juni – men även där kan det bli aktuellt med en annan spelort.

Allt mer talar för att matcherna flyttas till ett annat land.

– Vi är väldigt försiktiga och tycker att juni är för tidigt. Om de fortfarande insisterar på det (att fylla läktarna till 25 procent) blir det helt ärligt för svårt, vilket är olyckligt, säger vice premiärministern Leo Varadkar.

Irland har haft låg smittspridning av covid-19, och regeringen planerar att öppna samhället gradvis med de flesta affärer stängda till slutet av maj och hotellöppning först i juni.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons