Annons

Hyresgästföreningen positiv till bättre skydd

Regeringen vill snickra på hyresgästers skydd mot slumvärdar genom att ge hyresnämnden lite mer makt.
Möjlighet ska också ges att stegvis fasa in stora hyreshöjningar i stället för allt på en gång – och Hyresgästföreningen är positiv.
Publicerad 22 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Hyresgäster ska få stärkt skydd, föreslår regeringen. Arkivbild.
Hyresgäster ska få stärkt skydd, föreslår regeringen. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Ett lagförslag om stärkt skydd för hyresgäster skickas nu från regeringen till Lagrådet för granskning. Lagrådsremissen ska också innebära att personer som hyr hus eller bostadsrätter får ett starkare skydd mot uppsägning. Har de ett tidsbestämt kontrakt ska de inte kunna sägas upp från en dag till en annan, det vill säga i förtid. Det måste finnas skäl för att göra det.

Ny bostad efter brand

En hyresgäst som får sin lägenhet förstörd i en brand eller av något annat skäl ska inte förlora rätten till en bostad hos värden, vilket kan bli fallet i dag. Personen ska erbjudas ett nytt kontrakt, om det inte finns skäl som talar emot.

Annons

Hyresgästföreningen ställer sig positiv till stora delar av förslaget.

– Till exempel att hyreskontrakten inte ska brinna upp vid brand, som man kan säga att det gör i dag, utan att man ska garanteras ny bostad. Det är en fråga vi drivit i flera års tid, säger Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen.

Även förslaget om långsamma upptrappningar av hyror efter renovering välkomnas, fastän Hyresgästföreningen hellre hade sett större möjligheter för hyresgästerna att påverka renoveringen i första taget.

– Den utredningen har väl legat i någon skrivbordslåda på departementet. Det är bra att man äntligen skakar av det och tar fram förslag på åtgärder, säger Marie Linder.

Snabbare tag mot slumvärdar

Det finns i dag ett problem med så kallade slumvärdar, enligt regeringen. En slumvärd kan vara en som köper upp nedgångna fastigheter ute i landet och sedan hyr ut till personer som andra kommuner har "dumpat där". Det kan ha gjorts med hänvisning till att kommunen som skickar dem dit själva uppger att de inte har bostäder att erbjuda.

– De åtgärder som finns att ta till mot slumvärdar i dag är ofta väldigt långa processer, vilket gör dem tandlösa. Det finns exempel på människor som tvingas leva utan varmvatten i flera månader. Det här förslaget ser ut att kunna leda till snabbare åtgärder mot sådana situationer, säger Marie Linder.

Lars Larsson/TT

Sophie Tanha/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons