Annons

Jordanien släpper 16 gripna i kungafejd

Publicerad 22 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Jordaniens kung Abdullah. Arkivbild.
Jordaniens kung Abdullah. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jordanien har släppt 16 personer som frihetsberövades i samband med den fejd som utbröt i kungafamiljen i början av april.

I ett tillslag riktat mot kung Abdullahs yngre halvbror prins Hamza fängslades flera av dem som ingick i Hamzas krets. Den tidigare kronprinsen Hamza sattes först i husarrest för att sedan göra avbön och lova kungen sin lojalitet.

Annons

Hamza hade tidigare kritiserat maktstyre och korruption inom landets ledning.

Gruppen kring Hamza anklagades i sin tur för samröre med utländska kontakter, samt försök att rucka stabiliteten i landet.

Efter Hamzas avbön meddelade Jordanien att medier inte längre fick rapportera om utvecklingen. Beskedet om frisläppandet på torsdagen meddelades av statligt kontrollerade medier. Enligt uppgifter som Reuters citerar har medlemmar i de i Jordanien mäktiga klangrupperingarna krävt de fängslades frisläppanden.

En medlem i kungafamiljen samt en tidigare rådgivare till kungen är fortsatt fängslade.

Både kung Abdullah och prins Hamza är söner till den framlidne kung Hussein, men har olika mödrar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons