Annons

Tjeckisk-rysk diplomatkonflikt fördjupas

Publicerad 22 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Tjeckiens utrikesminister Jakub Kulhánek. Arkivbild.
Tjeckiens utrikesminister Jakub Kulhánek. Arkivbild.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Tjeckiens regering planerar att minska taket för antalet ambassadanställda på den ryska ambassaden i landet. Moskva utlovar motsvarande åtgärder i den djupnande diplomatisk konflikten länderna emellan.

Tjeckien har nyligen anklagat rysk underrättelsetjänst för att ligga bakom en dödlig explosion i ett ammunitionslager 2014, och därefter utvisat 18 ryska diplomater ur landet. Ryssland svarade genom att i sin tur utvisa 20 tjeckiska diplomater.

Annons

Den tjeckiska utrikesministern Jakub Kulhánek hade före torsdagens besked från Prag gett Ryssland ett ultimatum – att låta de utvisade tjeckerna få återgå till arbetet senast kl 12 på torsdagen. Enligt Prag är Rysslands diplomatutvisningar inte proportionerliga, och saknar grund.

Slovakien beslutade på torsdagen att, i solidaritet med grannlandet Tjeckien, utvisa tre ryska diplomater från landet. Uppgifter till ryska nyhetsbyråer om att Moskva planerar motåtgärder mot Bratislava har inte bekräftat av ryska utrikesdepartementet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons