Annons

Brittisk återhämtning på högvarv

Publicerad 23 april 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Lättade restriktioner i Storbritannien ger ett lyft åt näringslivet i april. Arkivbild.
Lättade restriktioner i Storbritannien ger ett lyft åt näringslivet i april. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Med en förhållandevis hög vaccinationstakt och att smittskyddsrestriktioner lyfts börjar företagens orderböcker och restaurangernas uteserveringar åter att fyllas i Storbritannien.

Data för april visar på en snabb återhämtning i den brittiska ekonomin. Inköpschefsindex (PMI) lyfte till 60,0 från 56,4 i mars, enligt preliminära siffror från IHS Markit. Ekonomer hade räknat med ett index på 58,2 i april.

Annons

– På över 23 år av PMI-historia har vi bara sett en snabbare tillväxt än det här en gång, under perioden augusti till november 2013, säger Christ Williamson, chefsekonom på IHS Markit.

Under april har icke-nödvändiga verksamheter samt pubar och restauranger med verksamhet utomhus åter kunnat öppnas. I maj sker ytterligare lättnader och verksamheter anställer för att förbereda sig på att åter öppna.

För tjänstesektorn steg PMI till 60,1 i april, den högsta nivån sedan augusti 2014, från 56,3 i mars. PMI för tillverkningsindustrin steg samtidigt till 60,7 från 58,9 månaden före.

Ett PMI över 50 anses indikera tillväxt.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons