Annons

Fotboja regeringens grepp mot kvinnovåld

Regeringen aviserar flera nya lagförslag efter dagens partisamtal om kvinnovåldet. Bland annat ska fotboja kunna användas direkt vid utvidgat kontaktförbud.
Publicerad 23 april 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP), justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) höll en digital pressträff efter fredagens möte om mäns våld mot kvinnor.
Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP), justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) höll en digital pressträff efter fredagens möte om mäns våld mot kvinnor.Foto: Henrik Montgomery /TT

– Varje gång en man angriper en kvinna är det ett misslyckande för samhället. Det får inte ske, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) på en pressträff efter mötet med andra partiledare, myndigheter och organisationer.

Tidigare i veckan aviserade regeringen höjt minimistraff för grov kvinnofridskränkning till ett års fängelse. Nu presenteras ytterligare förslag.

Annons

– Detta ska vi kunna gå till lagrådet med före sommaren, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Det handlar om straffskärpningar som innebär att elektronisk övervakning blir en förstahandsåtgärd vid utvidgat kontaktförbud och om skärpta straff vid överträdelse av kontaktförbud. Regeringen vill även ta bort det så kallade väsentlighetskravet gällande kontaktförbud, vilket i praktiken innebär att det blir enklare att förbjuda mannen att vara i den gemensamma bostaden.

Just den utökade möjligheten till fotboja, tror justitieministern blir ett effektivt verktyg. Liksom att kunna förbjuda mannen att vara i den gemensamma bostaden.

– Mannen ska åka ut ur bostaden, inte kvinnan, säger Johansson.

Tidiga förhör

Regeringen föreslår också att lagföringen av den här typen av brott ska underlättas genom att uppgifter som framkommer i inledande polisförhör med den våldsutsatta ska kunna användas som bevisning i domstol.

– Jag uppfattar att det finns ett brett stöd för detta, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Enligt Märta Stenevi finns det ingen Messiaslösning mot våldet som drabbar kvinnor. Ett bredare åtgärdsprogram ska tas fram, som inte enbart handlar om straffrätt.

– Det är en bred samling åtgärder som måste till och det finns en del att ta med sig till åtgärdsprogrammet från partiledarsamtalen, enligt Stenevi.

Hon pekar på våld i ungas relationer och förslag om att skärpa reglerna kring vårdnad och umgänge med barn för den förälder som utsätter sin partner för våld.

– Det var många som lyfte det. Den bollen tar jag gärna vidare, säger Morgan Johansson.

Annons

– Vi hoppas kunna komma tillbaka och presentera det i närtid, säger Stenevi.

Hon säger att hon är övertygad om att det går att pressa tillbaka våldet.

Bred majoritet för vissa förslag

Redan före dagens partisamtal var partierna överens om att minimistraffet för grov kvinnofridskränkning ska höjas till ett år, att höja straffet vid överträdelse av kontaktförbud samt att fotboja då ska kunna sättas in direkt. Förutom de förslagen lyfte de inbjudna partiledarna en rad andra sakfrågor som de vill ska bli verklighet.

På partisamtalet närvarade också kvinnojourerna genom organisationerna Roks och Unizon. Även Åklagarmyndigheten och polisen fanns representerade.

Nytt uppdrag

Statsminister Stefan Löfven meddelade under dagen via sin Facebooksida att han har gett i uppdrag till jämställdhetsminister Märta Stenevi, justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg att intensifiera arbetet och föreslå ytterligare åtgärder. Han lyfter också det arbete som redan pågår från regeringshåll.

"Min förhoppning är att vi kan ta avstamp i den frustration och ilska som många känner för att kraftsamla och göra skillnad för de kvinnor som utsätts", skriver statsminister Stefan Löfven.

Tea Oscarsson/TT

Fakta: Bakgrund till partisamtalet

Debatten kring mäns våld mot kvinnor blossade upp efter att fem fall av dödligt våld mot kvinnor skett på tre veckor. Annie Lööf (C) frågade sig på Twitter "var är vrålet från samhället?" och jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) bjöd in alla partiledare till ett samtal i söndags.

Under veckan har partierna enats kring en rad sakfrågor när det kommer till straffskärpningar men det finns fortfarande meningsskiljaktigheter om vad som måste göras.

Under fredagen samlades alla utom Socialdemokraternas partiledare för ett möte kring frågorna.

Fakta: Det här ville partierna få ut av mötet

Det finns en bred samsyn i vissa sakfrågor: Höja minimistraffet för grov kvinnofridskränkning till ett år, möjlighet till fotboja vid första kontaktförbudet och höjt straff vid överträdelse av kontaktförbud.

Partiernas viktigaste förslag som de tog med till mötet:

Moderaterna: Vill se obligatorisk häktning för brott med minimistraff på ett år.

Liberalerna: Vill se utökat förebyggande arbete och haverikommission för varje enskilt fall av dödligt våld.

Vänsterpartiet: Vill göra det lättare för kvinnor att lämna en våldsam relation, till exempel genom att det ska bli lättare att få bostad. Är för straffskärpningar men lyfter det förebyggande arbetet.

Kristdemokraterna: Vill att gemensam vårdnad inte ska utdömas då det finns en våldsdom, att en särskild reglering av hedersbrott införs, samt att medlen utökas till kvinnojourerna.

Centerpartiet: Vill se kriminalisering av kontrollerande beteende och mer resurser till berörda myndigheter och organisationer.

Sverigedemokraterna: Vill se att upprepade trakasserier och våld mot kvinnor ska kunna leda till fängelse på obestämd tid, så kallad förvaringsdom.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons