Inrikes

Skjuten i koloniområde inte identifierad

Polis och avspärrningar kring Ärtholmens koloniområde i Malmö sedan en ung man hittats död på fredagsmorgonen. Kriminaltekniker arbetar på platsen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den unge man som hittats ihjälskjuten i ett koloniområde i Malmö är fortfarande inte identifierad. Efter att den tekniska undersökningen avslutats anser polisen att det är sannolikt att han mördats på platsen där han hittades.

Den döde har transporterats till Rättsmedicinalverket i Lund där en rättsmedicinsk undersökning kommer att genomföras.

Det var privatpersoner som på fredagsmorgonen hittade kroppen och slog larm till polisen, som sedan inledde en mordutredning.

– Det är omständigheter kring själva skadebilden på den avlidne – och sen ärendet som sådant – som gör att vi misstänker mord, sade polisens presstalesperson Katarina Rusin till TT.

Området har genomsökts i jakt på bland annat blod, vapen och vapendelar. Vissa fynd har gjorts, men det är ännu oklart vilket värde de kommer att ha för den fortsatta utredningen, skriver polisen på sin hemsida.

Polisen vill komma i kontakt med vittnen som gjort iakttagelser under natten och tidigt på fredagsmorgonen. Flera uppgiftslämnare och vittnen har förhörts och polisen har knackat dörr i koloniområdet.

Det saknas i nuläget misstänkta och inga personer har gripits.

Framöver kommer polisen ha ökad närvaro i de bostadsområden som finns runt mordplatsen, både för att skapa trygghet och för att kunna fånga upp uppgifter från vittnen.

Inrikes

Två misstänks för mord vid kommunhuset i Grums

Polisen har spärrat av ett område kring kommunhuset i Grums. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Polisen utreder ett misstänkt mord på en man vid kommunhuset i Grums i Värmland. Två män i 20-årsåldern greps under fredagsmorgonen och anhölls senare.

Larmet inkom under natten mot fredagen.

– Vi fick larm klockan 00.36 i natt och hittade då en livlös person. Ambulans och ambulanshelikopter försökte undsätta den här personen, men det var utan framgång, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson.

Brottsoffret är en man som är mellan 20 och 30 år gammal. Två män i 20-årsåldern har gripits och båda är nu anhållna misstänkta för mord.

– De greps tidigt i morse efter utredningsåtgärder som kunde leda fram till ett gripande, säger Lars Hedelin.

På fredagsförmiddagen arbetade polisens tekniker fortfarande på platsen, som har spärrats av kring kommunhuset och det närliggande biblioteket. Man använder sig också av en specialsökhund och kommer att vara på plats under större delen av dagen.

Grums kommun uppmanar allmänheten att respektera avspärrningarna. Man meddelar också att Grums fritidsgård kommer att hålla extraöppet och att fältare (fältassistenter) kommer finnas i området för att ge stöd och svara på frågor. Polisen kommer också att verka trygghetsskapande i kommunen under helgen.

– Ovisshet kan leda till oro. Det är viktigt att vi visar att vi bryr oss om varandra och pratar om oro, säger Malin Hagström (S), kommunalråd i Grums kommun i ett uttalande på kommunens hemsida.

Inrikes

Sverige når vaccinmålet för alla över 65

Folkhälsomyndigheten tar varannan vecka fram prognoser utifrån de vaccinleveranser som ska komma till Sverige. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Prognosen om att alla över 18 år ska ha erbjudits minst en dos vaccin till den 5 september ligger fast. Samtidigt kommer Sverige nå målet som går ut om två dagar om att ha vaccinerat 80 procent av alla över 65 år.

– Prognosen kan ligga fast eftersom det inte skett några större förändringar från leverantörerna. Det är en stabilitet i leveranserna, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Folkhälsomyndigheten tar varannan vecka fram prognoser om när den vuxna befolkningen samt personer i riskgrupp ska ha vaccinerats med minst en dos. Prognosen baseras på hur mycket vaccin som levereras.

Förra veckan kom över 772 000 doser vaccin till Sverige, enligt FHM:s statistik. Prognosen för innevarande vecka är 419 000 doser, nästa vecka 508 000 och veckan efter det 438 090 doser.

Når delmål

I långtidsprognosen för den 5 september har man helt plockat bort Astra Zenecas vaccin eftersom det inte ska användas för andra än personer över 65 år. Samtidigt vaccinerar inte Sverige med Janssens vaccin.

Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) presenterade den 1 april en ändringsöverenskommelse gällande vaccinationerna mot covid-19. I den ingår också målet om att 80 procent av alla över 65 år ska ha fått en dos till den 16 maj – om två dagar.

– Det har regionerna uppnått. På nationell nivå har vi nu kommit upp i 89 procents täckningsgrad och ingen region ligger under 85 procent, säger Emma Spak.

– Vi tycker att det är väldigt positivt, och vaccinationerna fortsätter.

Den 12 maj var andelen av hela den vuxna befolkningen som vaccinerats med minst en dos 37,4 procent.

Ingen kapacitetsbrist

Regionerna har ingen kapacitetsbrist utan har tagit höjd för att kunna administrera 1,2 miljoner doser per vecka, men den volymen kommer man inte att komma upp i utifrån aviserade leveranser.

– Regionerna kan vaccinera mycket mer om det krävs. Man har byggt en mycket större logistik än de leveranser som kommer, säger Emma Spak.

TT: Finns det någon utsikt om att vaccinprognosen i september kan justeras och tidigareläggas?

– Om bolagen aviserar mer vaccin och de kan leverera mer tidigare under sommarmånaderna, då skulle prognosen kunna ändras. Men även här är det viktigt att det i sådana fall blir känt så fort som möjligt eftersom det innebär att regionerna behöver skruva ytterligare på sin kapacitet.

– Men blir det större leveranser kan prognosen justeras på ett sätt som gör att man är färdig tidigare, säger Emma Spak.

Niklas Svahn/TT

Inrikes

Uppsala lämnar "personlig lockdown"

Uppsala införde något som kallades 'personlig lockdown' i april. Nu tas det bort. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes Region Uppsala lämnar nu det man kallade "personlig lockdown".
Från och med måndag är det de nationella rekommendationerna som gäller.

Beslutet innebär bland annat att barn och unga som är födda 2002 och senare kan delta i matcher och tävlingar en gång i veckan utomhus.

"När vi införde de lokala rekommendationerna och uppmanade till personlig lockdown befann sig länet i en extrem situation, med en sjukvård som närmade sig maxkapaciteten. Därför behövde vi strama åt ytterligare. Nu har detta gett effekt", säger biträdande smittskyddsläkare Anna Gillman i pressmeddelandet.

Gillman varnar ändå för att tolka beslutet som att faran är över för Uppsalas del.

"Vi befinner oss fortfarande mitt i en pandemi och Sverige har fortfarande en förhållandevis hög smittspridning. Många är ännu inte vaccinerade", säger hon.

I mitten av april deklarerade Region Uppsala "personlig lockdown" med motiveringen att vården låg "väldigt nära maxkapaciteten". I kampanjen uppmanade man invånarna att isolera sig och att utgå från att alla man möter är smittade.

Marianne Ahlenius/TT

Inrikes

Ingen psykisk störning hos styckmordsåtalad

Ön Varö i Karlskrona skärgård sedd från Skillingenäs. Här hittades kvarlevorna efter den 57-årige man som mördades i sitt hem i somras. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En av de män som åtalats för inblandning styckmordet i Karlskrona förra sommaren led inte av en allvarlig psykisk störning, varken vid gärningstillfället och undersökningstillfället, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

Den rättspsykiatriska undersökningen av den mordåtalade 23-åringen har gjorts inför rättegångsstarten på måndag nästa vecka. Även den andre mannen som åtalats, en 22-åring, har undersökts och svaret om honom väntas senare under dagen, enligt Blekinge tingsrätt.

Tidigare har mindre rättspsykiatriska undersökningar indikerat att båda männen led av allvarliga psykiska störningar.

De är åtalade för mord och brott mot griftefriden. Den 57-årige mannen mördades i sin egen lägenhet förra sommaren. Därefter styckades kroppen och grävdes ner på en skärgårdsö, där kvarlevorna hittades först flera månader senare.

Inrikes

Kraftig minskning av patienter på iva

Intensivvård av patient med covid-19 på Södertälje sjukhus. Arkivbild.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Antalet covidpatienter på svenska intensivvårdsavdelningar har minskat rejält i nästan hela landet den senaste veckan.
– Vi hoppas att det är en verklig nedgång som vi ser nu, så att vi äntligen får en avlastning, säger intensivvårdsläkaren Johnny Hillgren.

Den senaste veckan har antalet patienter med covid-19 på svenska intensivvårdsavdelningar (iva) minskat med drygt 60 personer, från 404 till 341. Minskningen syns i alla regioner förutom i Skåne, Norrbotten, Värmland och Blekinge, där trenden inte är lika tydlig.

Trots att smittspridningen och antalet covidpatienter på landets slutenvårdsvårdsavdelningar har minskat sedan en tid tillbaka har motsvarande minskning hittills inte märkts inom intensivvården.

– Det är naturligt att det är en eftersläpning, eftersom patienterna hamnar på iva senare i förloppet, och det blir det längre vårdtid. Men vi tycker ändå inte att det har hängt ihop riktigt, säger Johnny Hillgren, intensivvårdsläkare och ansvarig för Sveriges intensivvårdsregister.

– Det har bekymrat oss en del, milt sagt, och vi har inte riktigt kunnat förklara varför det är så.

Inte som förra sommaren

Men även om utvecklingen nu ser positiv ut är situationen fortfarande allvarlig, understryker Johnny Hillgren. Smittspridningen kan snabbt vända uppåt igen om folk blir mindre försiktiga och börjar umgås mer när sommaren närmar sig.

– Vi är oroliga inför sommaren, säger intensivvårdsläkaren Johnny Hillgren.

Till skillnad från förra sommaren, då det var den ursprungliga varianten av coronaviruset som drev smittan, är det nu den brittiska varianten som dominerar i Sverige. Den tycks vara bättre på att sprida sig.

– Trots att vi nu ser en nedgång så måste vi fortsätta att vara väldigt försiktiga och hålla avstånd. Om det blir en ökning under sommaren och i höst blir det väldigt, väldigt tufft för alla våra medarbetare, säger Johnny Hillgren.

Semesterolyckor

Under sommaren tillkommer dessutom många andra iva-inläggningar, i takt med att folk börjar ägna sig åt mer våghalsiga semesteraktiviteter, påpekar han. Det kan bli krävande för vården, eftersom operationskapaciteten på många håll har minskats för att klara intensivvården.

– Man får tänka på det och vara försiktig. Folk skadar sig när de cyklar downhill, klättrar på stegar och tak, åker motorcykel och andra saker som genererar både operationer och intensivvård, säger Hillgren.

TT: Hur skulle du säga att kapaciteten och orken är inom intensivvården i dag?

– Det är uthålligheten som är den stora utmaningen. Vi måste få se slutet på det här nu, så att alla medarbetare kan få den återhämtning som de behöver. Man orkar liksom inte i längden. Alla går på marginalerna nu, säger Hillgren.

Jörn Spolander/TT

FAKTA

Fakta: Intensivvård under pandemin

Under pandemin har hittills omkring 7 400 personer intensivvårdats för covid-19. En stor majoritet av dem, över 5 200 personer, är män. De flesta, bland både män och kvinnor, finns i åldrarna 50 till 70 år.

Bland de personer som intensivvårdats klarar sig de flesta, men många avlider också. Överlevnaden är tydligt sämre ju äldre man är, och i gruppen över 80 är det bara omkring 4 av 10 som överlever. I de yngre åldersgrupperna, upp till 60 år, klarar sig omkring 90 procent.

De tillgängliga platserna inom intensivvården har varierat under pandemin. Målet är att det ska finnas 20 procents ledig kapacitet, men enligt en granskning som SVT gjort har den här våren det målet bara uppnåtts ett fåtal dagar.

Källa: Socialstyrelsen, intensivvårdsregistret och SVT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Tradingportalen.com

Lär dig mer om finansmarknaden

Tradingportalen.com Vill du lära dig mer om finansmarknaden och bli bättre på att investera? Då har du kommit helt rätt.

Vi kommer att gå igenom hur du kan göra för att lära dig mer om finanser, hur man investerar och hur du kan få så bra avkastning som möjligt på dina pengar.

Gå en kurs

Lär dig mer om finansmarknaden med en kurs! Det finns tusentals olika kurser på nätet som drivs av duktiga investerare som kan mycket om finansmarknaden. De kan hjälpa dig att bli ännu bättre och få en bättre avkastning på dina pengar. Vi rekommenderar dock att du läser recensioner för kursen innan du betalar något. Det finns många där ute som vill tjäna snabba pengar på att lura dig att köpa något som de slängt ihop på en timme.

Några exempel på bra kurser är:

Läs nyheter

Det finns många sidor på internet som samlar mängder med information och nyheter om finansmarknaden. Genom att spendera lite tid varje dag på att läsa detta kommer du sakta men säkert att bli bättre på det. En sådan sida är tradingportalen. Här hittar du mängder med nyheter kring finans från hela världen men också guider på hur du kan bli bättre på att investera. Vi kan garantera att om du spenderar lite tid varje dag på att läsa deras guider och nyheter kommer du snart ha mycket mer kunskap om finansvärlden och förmågan att använda den kunskapen för att tjäna pengar.

Testa

Det finns faktiskt inget annat sätt att lära dig om finansmarknaden än att testa. Oavsett hur mycket kunskap du har kommer du förr eller senare behöva testa att investera i marknaden.

Annars är all din kunskap värdelös. I början kommer det kanske inte gå bra men om du har en bra strategi och verkligen följer den kommer du snart märka att det går bättre. Tro oss, vi vet att det kommer kännas otäckt i början men det är naturligt. Om du aldrig testar kommer du aldrig att lära dig något.

Några bra appar som kan hjälpa dig att komma igång med din investering är:

Avanza

Nordnet

Etoro

Gör misstag

Det är inget fel med att göra misstag, speciellt inte när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla kommer göra misstag i början och alla proffs som du läser om på nätet har antagligen misslyckats fler gånger än du försökt. Så länge du lär dig av dina misstag är det inget fel. Då kommer du komma tillbaka starkare än du var tidigare och det kommer att gå bättre för dig. Var därför inte rädd att begå misstag när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla gör det.

Inrikes

Sjuksköterska hade covid-19 – patienter dog

Sjukhuset har anmält händelsen till Inspektionen till vård och omsorg enligt lex Maria.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

Elva patienter smittades av covid-19 på en avdelning på Norrtälje sjukhus på mindre än tre veckor. Två av patienterna avled och en blev svårt sjuk och behövde lång sjukhusvård. Händelsen har nu anmälts enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), efter att det framkommit att patienterna vårdats av en sjuksköterska som senare visade sig ha covid-19, rapporterar P4 Stockholm.

Även flera i personalen ska ha blivit sjuka.

Allvarliga vårdskador som kunde ha undvikits om rätt åtgärder hade vidtagits ska anmälas till Ivo enligt lex Maria.

Inrikes

Systematisk spårning av virus i avlopp utreds

Regeringen vill utreda hur man systematiskt kan övervaka covid-19 i avloppsvatten.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

En systematisk övervakning av covid-19-virus i avloppsvatten kan ge varningssignaler om förändrad smittspridning och gör att man är bättre förberedd vid framtida pandemier, anser regeringen. Naturvårdsverket i samråd med Folkhälsomyndigheten får nu i uppdrag att utreda förutsättningarna för hur spårningen kan gå till.

"Det är viktigt nu under coronapandemin, men också då vi vet att vi riskerar fler pandemier längre fram att vi står förberedda och har flera sätt att spåra smittan på", säger miljö- och klimatminister Per Bolund i ett pressmeddelande.

Bland andra Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och KTH i Stockholm har under pandemin konstaterat hur virusnivåerna i avloppsvatten periodvis skjutit i höjden.

EU-kommissionen har rekommenderat en gemensam ansats för att systematiskt övervaka covid-19.

Inrikes

Bil exploderade utanför Uppsala

En bil exploderade under natten i Jälla utanför Uppsala. Nationella bombskyddet och polisens tekniker undersöker platsen.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En bil exploderade under natten i Jälla, strax nordost om Uppsala.

Enligt polisens presstalesperson Tobias Ahlén-Svalbro kan det röra sig om någon form av sprängämne som orsakat explosionen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL