Annons

Hovrätten fastställer dom för mordet i Tollarp

Hovrätten fastställer domen mot 22-åringen som dömts till 14 års fängelse för att ha mördat en 20-årig kvinna i skånska Tollarp.
– Det här är resultatet av ett gott polisarbete, säger kammaråklagare Kristina Amilon.
Publicerad 23 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Ljus, blommor och minnessaker vid minnesplatsen på torget i centrala Tollarp sedan den 20-åriga kvinnan i början av december 2019 hittades död i en å. Arkivbild.
Ljus, blommor och minnessaker vid minnesplatsen på torget i centrala Tollarp sedan den 20-åriga kvinnan i början av december 2019 hittades död i en å. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I januari dömde Kristianstads tingsrätt den 22-årige mannen till 14 års fängelse för att ha dödat sin 20-åriga barndomsvän i Tollarp. Mannen hävdade att han är oskyldig och överklagade domen.

Hovrätten går dock på tingsrättens linje om att mannen är skyldig till mordet och meddelade under fredagen att straffet på 14 års fängelse står fast.

Annons

– Jag kan konstatera att hovrätten har delat min och tingsrättens bedömning, så jag är nöjd med domen, säger kammaråklagare Kristina Amilon till TT.

Var försvunnen i elva dagar

Den 20-åriga kvinnan hade varit försvunnen i elva dagar när hon i början av december 2019 hittades död i en å som löper genom det lilla skånska samhället Tollarp. Mordet ska ha begåtts vid lunchtid den 22 november.

Teknisk bevisning som binder mannen till mordet saknas, men enligt domstolen finns en rad andra omständigheter som visar att ingen annan kunde ha utfört gärningen.

– Det är en indiciekedja. Det här är resultatet av ett gott polisarbete, säger Kristina Amilon.

Hovrätten anser att utredningen klargjort att mannen och kvinnan var ensamma kvar i hennes lägenhet på morddagens morgon när en tredje person lämnade den. Vittnen har under förmiddagen sett henne tillsammans med en man, vars signalement enligt domen är "förenliga med 22-åringens", även om några säkra slutsatser inte har kunnat dras.

Peruk ett av bevisen

Bland bevisen mot mannen finns fynd i kvinnans mobiltelefon som visar att hon var vid liv och befann sig vid ån strax före tidpunkten för mordet. Någon timme senare slutade mobiltelefonen att ha kontakt med nätet. Ytterligare en timme senare har mannen setts irra omkring i närheten av den förmodade mordplatsen.

Hemma hos 22-åringen har man också hittat en peruk som kvinnan hade på sig på morddagen. Peruken var fortfarande våt när den hittades och i peruken fanns det växtdelar, som mycket väl kan komma från den aktuella ån, enligt tingsrättsdomen.

Någon rimlig förklaring till hur den hamnat i hans rum finns inte, om han inte är gärningsmannen, enligt hovrätten.

Kökskniv hittades

I närheten av brottsplatsen har man hittat flera föremål – bland annat en gymnastikpåse och en jacka – som tros tillhöra 22-åringen. I jackan hittades även en kökskniv, som saknades från offrets hem. Man hittade också en petflaska med bådas dna på.

De sammanlagda omständigheterna gör att hovrätten går på tingsrättens linje och anser att det är ställt utom rimligt tvivel att det är 22-åringen som är gärningsmannen. Motivet är däremot inte klarlagt.

Annons

– Det är inte så alla gånger att det faktiskt finns ett motiv, i synnerhet inte när personen kanske handlar av impuls, säger Kristina Amilon.

När påföljden bestämdes har hovrätten, liksom tingsrätten, tagit hänsyn till att mannen var under 21 år.

Daniel Kihlström/TT

Marielle Theander Olsson/TT

Fakta: Mordfallet i Tollarp

Fakta: Mordfallet i Tollarp

Den 22 november 2019 gjordes den senast kända observationen av den 20-åriga kvinnan från Tollarp.

Många frivilliga var involverade i sökandet efter kvinnan och elva dagar efter hennes försvinnande hittades hon död i Vramsån, som rinner genom det skånska samhället.

En 22-årig barndomsvän anhölls kort efter det att kroppen hittats och dömdes i januari 2021 av Kristianstads tingsrätt till 14 års fängelse för mord. Gärningen motsvarar 16 års fängelse, men eftersom mannen var under 21 år vid tillfället får han ett lägre straff.

22-åringen dömdes även till att betala ett skadestånd på sammanlagt 180 000 kronor till kvinnans anhöriga.

En enig tingsrätt skriver i sin dom att offret har utsatts för "upprepat och kraftigt våld och måste ha lidit svårt och ha haft dödsångest".

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att 22-åringen inte var allvarligt psykiskt störd, varken då mordet skedde eller under själva undersökningen.

Mannen nekar till brott och överklagade domen till hovrätten över Skåne och Blekinge, som nu har fastställt tingsrättens dom.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons