Annons

Ebba Busch delges misstanke om brott

KD:s partiledare Ebba Busch kallas till förhör angående det förtal som hon anklagas för i samband med den infekterade hustvisten i Uppsala.
– Den här utgången att hon delges misstanke tror jag att hon har räknat med, säger statsvetaren Jenny Madestam.
Publicerad 23 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Ebba Busch tillbakavisar förtalsanklagelserna. Arkivbild.
Ebba Busch tillbakavisar förtalsanklagelserna. Arkivbild.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Överåklagare Anders Jakobsson säger till Ekot i Sveriges Radio att Ebba Busch kommer att delges misstanke om brott inför förhöret, som ska hållas den 28 maj.

Anklagelserna gäller ett inlägg på sociala medier som Ebba Busch publicerade i februari, där hon gav sin bild av hustvisten i Uppsala men även pekade ut den 81-årige hussäljarens ombud som brottslig.

Annons

Men åklagarens beslut att kalla Ebba Busch till förhör kommer inte som någon överraskning, enligt partiledarens advokat Thomas Olsson

– Ebba Busch har förståelse för att åklagaren behöver höra båda sidor av saken innan han fattar något beslut och hon uppskattar att hon kommer få lämna sin version av det här händelseförloppet, säger han till Aftonbladet.

Tillbakavisar anklagelser

Ebba Busch tillbakavisar att hon skulle gjort sig skyldig till någon överträdelse i och med inlägget.

– Hon har haft för avsikt att diskutera det här ombudets lämplighet, mot bakgrund av de omständigheter som är allmänt kända.

Statsvetaren Jenny Madestam anser att hela historien kring hustvisten är politiskt känslig men att Ebba Busch ändå räknat med att det här skulle kunna bli utfallet.

– Sannolikt är det också någonting som hon och hennes medarbetare har diskuterat hur man ska förhålla sig till.

Ingen timeout

Att Ebba Busch skulle ta en timeout som partiledare för KD för att tvisten tar för mycket fokus från partiets politik tror Madestam inte är aktuellt.

– Men det är klart att det beror också på hur hennes parti reagerar. Är det så att det börjar diskuteras internt på ett mer kritiskt vis så måste eventuellt en sådan diskussion tas.

Däremot skulle det vara ett helt annat läge om åtal skulle väckas.

– Då är det en annan femma. Då tror jag definitivt att det här med timeout till exempel kan bli aktuellt, säger Jenny Madestam.

Annons

Sophie Tanha/TT

Krister Zeidler/TT

Fakta: Detta har hänt i hustvisten

Fakta: Detta har hänt i hustvisten

20 augusti 2020:

Ebba Busch och säljaren skriver under ett köpekontrakt på fastigheten utanför Uppsala. Några dagar senare betalar Busch handpenningen till den 81-årige mannen. Enligt säljarens ombud ångrar mannen köpet någon dag eller några dagar efter att kontraktet undertecknats.

16 september 2020:

Ebba Busch skulle ha fått tillträde till huset, enligt köpekontraktet.

25 november 2020:

Ebba Busch kommer in med en stämningsansökan till Uppsala tingsrätt där hon yrkar att hon har bättre rätt än säljaren till huset.

Parterna växlar korrespondens under hösten och vintern där de tar in expertutlåtanden och värderingar av huset.

19 februari 2021:

Ebba Busch skriver ett långt inlägg om affären på sociala medier. Hon skriver där kommentarer om säljarens ombud och pekar ut honom som brottslig.

24 februari 2021:

Säljarens ombud anmäler Ebba Busch för grovt förtal efter inläggen hon skrev på sociala medier.

2 mars 2021:

Ebba Busch och säljaren möts i Uppsala tingsrätt för inledande förhandling om hustvisten. De kommer inte överens om någon förlikning och en huvudförhandling planeras in till i slutet på oktober.

3 mars 2021:

Överåklagare Anders Jakobsson inleder en förundersökning om grovt förtal mot Ebba Busch.

Källa: Domstolshandlingar från Uppsala tingsrätt

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons