GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ett fall som förtjänar en översyn

Opinion • Publicerad 23 april 2021 • Uppdaterad 24 november 2021

Det finns många försvårande omständigheter kring fallet med flickan som utsatts för häpnadsväckande 800 våldtäkter under fyra års tid. Det är dock en god idé för Hässleholms socialchef och beslutsfattare att granska fallet och se om något kunde gjorts annorlunda. Kanske har inga fel begåtts rent formellt, men det är bra att man frågar sig hur det kan hanteras annorlunda, så andra barn som blir föremål för orosanmälningar inte far lika illa.

Socialchefen Sus Lantz beskriver det som att lagstiftningen blev en hämsko för en grundlig utredning kring den orosanmälan som gjordes av skolan och hennes mormor och kring att den minderåriga flickan umgicks för mycket med den vuxne mannen, som verkar ha försökt leva med barnet i övergreppsversionen av ett ”förhållande”. Flickan nekade till att det fanns ett problem och socialchefen menar att det inte gick att gå vidare med undersökningen.

Enligt domen sökte hon sig till den dömde mannen för stöd sedan hon utsatts för sexuella övergrepp bara för att systematiskt utsättas för samma sak igen under flera år, i större utsträckning och genom mer avancerade övergrepp. Trots två orosanmälningar gick det alltså inte att hjälpa flickan.

Orosanmälningar har gjorts på 11 procent av Hässleholms kommuns barn, vilket är högre än snittet på 8 procent. Mellan 2010 och 2020 har det skett en ökning på drygt 190 procent vad gäller orosanmälningar, enligt Sus Lantz. Socialnämndens ordförande, kristdemokraten Robin Gustavsson säger till Norra Skåne att bara mellan 2019 och 2020 var ökningen hela 17 procent. Det är givetvis en stor källa till oro.

Hässleholm förefaller ha ett kontinuerligt problem med att fler barn än normalt anses fara illa. En översikt över kommunens roll är viktig för att etablera om det finns något ”systemfel” förutom gällande lagstiftning som gjorde det omöjligt för kommunen att hjälpa flickan trots varningstecken.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.