Kultur och nöje

Han gör konst utifrån lavar

Oscar Furbacken gör konst bland annat utifrån lavar.
Foto: Privat
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

För konstverk som bland annat utgår från lavar och svampar får Oscar Furbacken årets konststipendium på 200 000 kronor från Carl Axel Valéns stiftelse. Furbacken fotograferar det som ögat knappt kan se för att sedan skapa miniatyrvärldar, installationer och videoverk, framhåller juryn som menar att han genom sin konst ger växtligheten "en närmast sagolik lockelse".

Juryn framhåller också att Furbackens intresse för natur och livets skörhet har utvecklats sedan examen från Kungliga Konsthögskolan 2011.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Rekordpriser för modern konst

Erik Olsons ”Carré Rouge (Röd kvadrat)”. Pressbild.
Foto: Bukowskis
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Auktionshuset Bukowskis har under två av vårens tre så kallade Fine Art-auktioner sålt konst och design för totalt 143,5 miljoner kronor, med sammanlagt 17 miljonnoteringar. Av dem har hela 14 skett i kategorin för modern konst.

Bland annat såldes Jan Torsten Ahlstrands samling och flera danska surrealister. Det blev också ett nytt världsrekord för Erik Olson, vars ”Carré Rouge (Röd kvadrat)”, klubbades för 8,4 miljoner. En rekordförsäljningen blev det också för en konstnär som representerar skandinaviskt avantgarde, Waldemar Lorentzon, vars ”Tennisspelaren”, gick för 3,8 miljoner.

"Roligt också att nordiska konstnärer såsom Vilhelm Lundström och Richard Mortensen var starkt eftertraktade samt att slutpriserna för samlingen 'En samling danska surrealister' var sensationella och visar att fina, personliga samlingar fortsatt är starkt efterfrågade på marknaden, säger Amanda Wahrgren, specialist på modern konst, i ett pressmeddelande.

Kultur och nöje

Ilska över dubbning av Laverne Cox

Laverne Cox
Foto: Christopher Smith/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den italienska dubbade versionen av Emerald Fennell’s hämndthriller "Promising Young Woman" har råkat i blåsväder, skriver The Guardian.

Den som ger röst åt transskådespelaren Laverne Cox, känd från bland annat "Orange is the new black", är den manlige skådespelaren Roberto Pedicini, vars maskulina stämma har fått transrörelsen i landet att reagera.

– Jag tycker att det här valet är en våldsam handling. Det är sårande, jag skulle känna mig mobbad om jag var Cox, säger transskådespelaren Vittoria Schisano.

Cox har flera gånger dubbats av män i Italien, men också i Tyskland och Spanien. Universal Pictures International meddelar att man nu har börjat dubba om Cox, med kvinnliga skådespelare istället.

"Vi är djupt tacksamma mot Laverne och transgendersamhället för att de har öppnat våra ögon för en partiskhet som varken vi eller många i vår bransch hade förstått", säger företaget i ett uttalande.

Dubbning är en gammal tradition i Italien och under fascistregimen 1930 blev det förbjudet med utländska språk i filmer. Fortfarande är dubbning norm i länder som Italien, Spanien och Frankrike.

Kultur och nöje

Gal Gadots tweet om Israel upprör

Gal Gadot mottar kritik för en tweet om Israel. Arkivbild.
Foto: Charles Sykes/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

En tweet av den israeliska skådespelaren Gal Gadot, känd för sin roll som Wonder Woman, har orsakat upprörda känslor på nätet, skriver New York Post.

I ett inlägg skrev hon om hur hennes "hjärta går sönder" eftersom hennes "land är i krig", med anledning av den senaste utvecklingen mellan Israel och Palestina.

Gadot skrev bland annat: "Israel förtjänar att vara en fri och trygg nation. Våra grannar förtjänar samma sak. Jag ber för offren och deras familjer. Jag ber för att den här otroliga fiendskapen ska ta slut. Jag ber för att våra ledare ska hitta en lösning så att vi fredligt kan leva sida vid sida".

Medan vissa framhöll att Gadots budskap handlade om fred menade andra att hon var Israels propagandaredskap. "Hon kan inte ens säga ordet Palestina", argumenterade en kvinna. En del hävdade i kommentarer att hon stödde "etnisk rensning", eftersom hon själv hade tjänstgjort i den israeliska armén. Andra påminde om att det är obligatoriskt.

Gal Gadot stängde efter ett tag av kommentarsfunktionen men lät tweeten ligga kvar.

Kultur och nöje

Italiens kulturliv öppnar – Berlins håller stängt

Eike Schmidt, chef för Uffizierna i Florens, kunde välkomna publiken igen 4 maj. Arkivbild.
Foto: Giuseppe Cabras
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det europeiska kulturlivet återöppnar – men i varierande takt och inte överallt. Den 19 maj får publiken komma till Théâtre de l'Odéon i Paris men i Berlin är teatrar och museer fortsatt stängda.

Italien: Har avsatt 72,5 miljarder kronor för kulturens återöppnande. Det italienska hälsoministeriet har delat in landet i fyra olika färger beroende på smittoläget. De allra flesta är gula och där får nu teatrar, museer och biografer öppna igen, skriver La Repubblica. Den 26 april öppnade Roms museer, och arkeologiska områden, Uffizierna i Florens slog upp dörrarna den 4 maj och La Scala i Milano 10 maj. Där spelar orkestern på parkett medan publiken, högst 500 personer, sitter på balkongerna.

Frankrike: 19 maj kan teatrar och biografer öppna för sittande publik. Först med en gräns på 35 procents beläggning som 9 juni höjs till 65 procent och 1 juli tas bort helt. På museerna ska varje besökare ha 8 kvadratmeter vardera, en gräns som sänks till 4 kvadratmeter 9 juni. Den tidigare ockuperade Théâtre l'Odéon i Paris tar emot publiken igen den 19 maj med en uppsättning av Tennesse Williams "Glasmenageriet". Konstmuseet Centre Pompidou i Paris öppnar 19 maj, Palais de Tokyo 22 maj.

Spanien: I Barcelona får teatrar och biografer sedan 8 mars fylla hälften av åskådarplatserna upp till 500 personer. I Madrid och Valcencia råder en gräns på 75 procent. Restriktionerna varierar mellan regioner och kommuner. Pradomuseet i Madrid har haft öppet sedan 6 juni i fjol.

Storbritannien: Från 17 maj tillåts museer, teatrar och biografer öppna igen. Konstmuseet Tate Modern i London hoppas kunna välkomna besökare då. National Theatre i London tar emot publik från 2 juni. Royal Shakespeare Company spelar utomhus i Stratford-upon-Avon från 13 juli.

Tyskland: Den 13 maj öppnar Bayerische Staatsoper i München för publik som är vaccinerad, har testat negativt för covid 24 timmar före föreställningen eller har antikroppar. I Berlin däremot väntar teatern Schaubüne fortfarande på att få ta emot publik. Biograferna är stängda och sedan den 24 april även de stora museerna. Först när smittspridningen är lägre än 100 smittade per 100 000 under sju dagar får de öppna igen. Det gäller även Berlins opera som hoppas kunna avsluta vårsäsongen med en festival inför fysisk publik i slutet av juni.

Den andra delen av Berlins filmfestival, med utomhusvisningar för allmänheten, ska dock genomföras i juni, enligt arrangörerna.

Belgien: Från 9 juni tillåts föreställningar inomhus för 200 personer och utomhus för 400 personer. Alla i publiken måste ha munskydd och hålla avstånd till varandra.

Polen: Från 15 maj kan biografer och teatrar arrangera föreställningar utomhus med 50 procents beläggning. 29 maj öppnas biografer och teatrar för halvfulla salonger.

Danmark: Det Kongelige Teater i Köpenhamn tar emot publik till alla sina föreställningar från 6 maj – alla måste dock kunna visa ett coronapass eller ett negativt covidtest som inte är äldre än 72 timmar. Även för att komma in på museer som Louisiana behövs coronapass.

Norge: Oslo kommun har just flyttat fram öppningen av teatrar, biografer, konsertlokaler och museer till 27 maj. I Bergen däremot har biograferna, med undantag för två veckor i februari, varit öppna sedan maj i fjol för en begränsad publik. Om och när smittläget medger det kan norska kommuner och regioner sedan 16 april tillåta 100 personer i publik inomhus på angivna sittplatser och 200 personer utomhus, alternativt 600 personer om de sitter i olika sektioner.

Finland: I Finland råder från och med maj regionala restriktioner. Konstmuseet Ateneum i Helsingfors är öppet för personer med munskydd och förköpta biljetter, men Svenska Teatern håller stängt till i höst (6 personer i publiken är tillåtet just nu) och Finnkinos biografer i Helsingfors maj ut. I Jyväskylä öppnar dock biograferna igen 12 maj.

Erika Josefsson/TT

Naturhistoriska museet i Berlin är återigen stängt igen i väntan på ett smittspridningen ska gå ner. Arkivbild.
Naturhistoriska museet i Berlin är återigen stängt igen i väntan på ett smittspridningen ska gå ner. Arkivbild.
Foto: Markus Schreiber
Svenska Teatern i Helsingfors skulle just nu få ta emot en publik på sex personer per föreställning och öppnar därför först i början av september. Först i november räknar man med att kunna spela för fulla salonger. Arkivbild.
Svenska Teatern i Helsingfors skulle just nu få ta emot en publik på sex personer per föreställning och öppnar därför först i början av september. Först i november räknar man med att kunna spela för fulla salonger. Arkivbild.
Foto: Leif Blom/TT

Kultur och nöje

Suzanne Reuter gör debut som ljudboksinläsare

Suzanne Reuter läser in ljudbok. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Skådespelaren Suzanne Reuter gör debut som ljudboksinläsare. Hon läser in Tomas Tivemarks ”Vera Malms vidunderliga äventyr”. Duon har jobbat ihop förut – Tivemark är manusförfattare och filmproducent och ligger bakom bland annat "Svensson, Svensson", "Lorry", och "Jakten på en mördare".

"Att läsa in en bok är en helt ny erfarenhet och var så klart en utmaning. Det gäller att hitta en balans mellan min tolkning och lyssnarens möjlighet att göra sin egen", säger Suzanne Reuter i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Tradingportalen.com

Lär dig mer om finansmarknaden

Tradingportalen.com Vill du lära dig mer om finansmarknaden och bli bättre på att investera? Då har du kommit helt rätt.

Vi kommer att gå igenom hur du kan göra för att lära dig mer om finanser, hur man investerar och hur du kan få så bra avkastning som möjligt på dina pengar.

Gå en kurs

Lär dig mer om finansmarknaden med en kurs! Det finns tusentals olika kurser på nätet som drivs av duktiga investerare som kan mycket om finansmarknaden. De kan hjälpa dig att bli ännu bättre och få en bättre avkastning på dina pengar. Vi rekommenderar dock att du läser recensioner för kursen innan du betalar något. Det finns många där ute som vill tjäna snabba pengar på att lura dig att köpa något som de slängt ihop på en timme.

Några exempel på bra kurser är:

Läs nyheter

Det finns många sidor på internet som samlar mängder med information och nyheter om finansmarknaden. Genom att spendera lite tid varje dag på att läsa detta kommer du sakta men säkert att bli bättre på det. En sådan sida är tradingportalen. Här hittar du mängder med nyheter kring finans från hela världen men också guider på hur du kan bli bättre på att investera. Vi kan garantera att om du spenderar lite tid varje dag på att läsa deras guider och nyheter kommer du snart ha mycket mer kunskap om finansvärlden och förmågan att använda den kunskapen för att tjäna pengar.

Testa

Det finns faktiskt inget annat sätt att lära dig om finansmarknaden än att testa. Oavsett hur mycket kunskap du har kommer du förr eller senare behöva testa att investera i marknaden.

Annars är all din kunskap värdelös. I början kommer det kanske inte gå bra men om du har en bra strategi och verkligen följer den kommer du snart märka att det går bättre. Tro oss, vi vet att det kommer kännas otäckt i början men det är naturligt. Om du aldrig testar kommer du aldrig att lära dig något.

Några bra appar som kan hjälpa dig att komma igång med din investering är:

Avanza

Nordnet

Etoro

Gör misstag

Det är inget fel med att göra misstag, speciellt inte när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla kommer göra misstag i början och alla proffs som du läser om på nätet har antagligen misslyckats fler gånger än du försökt. Så länge du lär dig av dina misstag är det inget fel. Då kommer du komma tillbaka starkare än du var tidigare och det kommer att gå bättre för dig. Var därför inte rädd att begå misstag när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla gör det.

Kultur och nöje

Bokhandlar hårt drabbade under pandemin

Många bokhandlar har tvingats stänga under pandemin. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

De flesta bokhandlar i Europa tvingades hålla stängt under coronapandemin och de så kallade nedstängningarna, det visar en sammanställningen som Europeiska bokhandlareföreningen, EIBF har gjort, skriver Svensk Bokhandel.

EIBF har samlat in underlag från medlemsföreningar i 17 länder, där även USA finns med. Och 88 procent av bokhandlarna har i någon period tvingats hålla stängt. Hälften av de tillfrågade uppger att försäljningen minskade jämfört med 2019. I Italien och Slovakien sjönk försäljningen med 15 procent, i Portugal med 17 procent och i Ryssland med hela 40 procent. I andra länder steg dock försäljningen, till exempel i Sverige, med 8 procent. Försäljningen i fysiska bokhandlar minskade dock samtidigt med 19 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Robert De Niro i ny komedi

Robert De Niro ska spela i en ny komedi som italiensk pappa. Arkivbild.
Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Robert De Niro ska spela mot komikern Sebastian Maniscalco i "About My Father", skriver Deadline. De båda har tidigare mötts i Martin Scorseses "The Irishman".

Filmen är baserad på Maniscalos liv och De Niro ska göra rollen som hans italienska pappa. När Maniscalo berättar för sin far att han ska gifta sig med en helamerikansk flicka föreslår De Niros rollfigur att han ska tillbringa en helg med hennes föräldrar. Förutom att familjerna är olika uppstår också utmanande kulturkrockar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Bob Dylan har fått ett eget museum

Bob Dylan Center i Tulsa, Oklahoma, står redo att ta emot besökare. Pressbild.
Foto: Olson Kundig
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

I Tulsa i den amerikanska delstaten Oklahoma har Bob Dylan Center slagit upp portarna för allmänheten. Här ryms mer än 100 000 exklusiva föremål som skapats och ägs av musikikonen under närmare sju decennier.

Bland dyrgriparna finns handskrivna originalmanuskript till hans mest kända låtar, outgivna musikinspelningar och filmer, foton och mycket annat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL