Ekonomi

Höga statsskulder i EU efter pandemin

Människor köar i Glyfada i Grekland för att testa sig för covid-19. Landets statsskuld är nu uppe i hisnande 205,6 procent av landets BNP. Arkivfoto.
Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Greklands statsskuld var vid årsskiftet uppe i hisnande 205,6 procent av landets BNP, visar ny samlad statistik från Eurostat.

Det är ändå aningen mindre än vad EU-kommissionen siade om i höstas, då statsskulden beräknades landa på 207 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Tillväxtverket förlorar tolkning av stöd

Myndigheten förlorar i högsta instans. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tillväxtverket förlorar ännu en gång kring frågan hur permitteringsstöd ska beräknas för företag som sökt stöd i pandemin.

Högsta förvaltningsdomstolen slår fast det är den kalendermånad som infaller tre månader före den kalendermånad då Tillväxtverket fattar beslut om godkännande av stöd som ska ligga till grund för stödet.

Tillväxtverket bedömer dock att det är "relativt få" företag som berörs av den ändrade praxisen. Den absoluta merparten av företag har samma antal anställda som är stödberättigade oavsett om jämförelsemånaden nu ändras, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Ekonomi

Dom: Kenzas inlägg var reklam

Influeraren Kenza Zouiten märkte inte inlägg som reklam när de hon borde ha gjort det, slår Patent- och marknadsöverdomstolen fast i en dom. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Ett flertal av influeraren Kenza Zouitens inlägg i sociala medier, där ett visst glasögonmärke förekom, var inte märkta som reklam, men borde ha varit det. Det fastslår Patent- och marknadsöverdomstolen.

Totalt handlar det om 19 inlägg som publicerats på olika sociala medierplattformar där domstolen anser att Kenza Zouiten inte varit tillräckligt tydlig om att det rörde sig om reklam. 31 olika inlägg, där ett glasögonmärke förekom i olika stor omfattning, prövades. Själv har Kenza Zouiten hävdat att endast två av de 31 inläggen var reklam eftersom hon endast fått ersättning för två inlägg. I övriga inlägg hade hon ingen avsikt att göra reklam.

Att domstolen inte delar influerarens uppfattning handlar bland annat om att hon fått en resa till Zanzibar, där bilder för reklamkampanjen togs, som en del av ersättningen för uppdraget, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Patent- och marknadsöverdomstolens dom är slutgiltig och blir vägledande för framtida bedömningar av vad som ska räknas som reklam i influerares flöden.

Skulle Kenza Zouiten bryta mot domstolens förbud i framtiden riskerar hon ett vite på en halv miljon kronor. Vitesbeloppet var tidigare 200 000 kronor.

Helena Wande/TT

Ekonomi

Coronastödet lyfter i EU

Finansminister Magdalena Andersson (S) träffar svenska journalister på väg in till fredagens EU-finansministermöte i Luxemburg.
Foto: Wiktor Nummelin / TT
Ekonomi
Ekonomi Vändpunkten är här, hoppas EU-ledningen när det gemensamma coronastödet nu ska rullas ut. För Sverige väntar de första pengarna sannolikt i höst.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är på rundresa i medlemsländerna och har på tre dagar hunnit med att ge preliminära godkännanden till stödplanerna i såväl Spanien som Portugal, Grekland, Danmark och Luxemburg.

Det ska nu följas av definitiva klartecken även från ministerrådet, inom fyra veckor. Därefter kan en första utbetalning ske, av upp till 13 procent av de ansökta pengarna.

– Den värsta delen av krisen är över. Nu är vi vid en vändpunkt, säger João Leão, finansminister i ministerrådets nuvarande ordförandeland Portugal, på väg in till fredagens finansministermöte i Luxemburg.

Sverige får vänta?

Nästa vecka väntar ytterligare sju huvudstäder på besök från von der Leyen. Österrike och Slovakien på måndag följs av Tyskland, Lettland och Italien på tisdag och Frankrike och Belgien på onsdag.

Någon resa till Stockholm blir det dock inte än på ett tag.

– Om och när Ursula von der Leyen kommer till Sverige varken kan eller ska jag svara på, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i Luxemburg.

Sannolikt dröjer det till september innan klartecken ges för den svenska planen, som totalt omfattar drygt 30 miljarder kronor i bidrag från EU. Troligen kommer den första utbetalningen sedan i oktober.

"Ingen brådska"

– Självklart ska vi ta del av de här pengarna som ligger i Sveriges kuvert, men det är ingen brådska från svensk sida, säger Andersson.

Coronastödet består totalt av 7 000 miljarder svenska kronor som lånas upp av EU-kommissionen. Pengarna fördelas sedan till de 27 medlemsländerna i enlighet med de planer som de har lämnat in.

– Vi kan vara stolta över att Next generation EU (kommissionens namn på coronastödet) håller på att lyfta. De här reformerna och investeringarna kommer att leda återhämtningen i rätt riktning, säger EU:s finanskommissionär Paolo Gentiloni på plats i Luxemburg.

Digitalskatt?

På fredagens möte informerades finansministrarna även om de internationella diskussioner som förs inom OECD, G7 och G20 om miniminivåer för bolagsskatt och beskattning av världens stora nätjättar.

Sverige har länge varit väldigt skeptiskt till en digitalskatt och starkt betonat varje lands rätt att själv avgöra sina skattesatser. Fast nu låter finansministern lite mer accepterande.

– En global miniskattesats kan ju rätt utformad vara någonting som är positivt. Det handlar väldigt mycket om hur man definierar basen för den här skatten. Och om det här paketet kombineras med en avveckling av de nationella initiativ som finns för digital beskattning så kan summa summarum bli någonting som är helt ok för Sverige, säger Magdalena Andersson i Luxemburg.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Coronastödet i EU

Hittills har 24 EU-länder skickat in sina coronastödsplaner till EU-kommissionen. Här är vad länderna önskar få i bidrag (alla summor i miljarder euro):

Spanien: 69,5

Italien: 68,9 samt 122,6 i lån

Frankrike: 40,9

Tyskland: 27,9

Polen: 23,9 samt 12,1 i lån

Grekland: 17,8 samt 12,7 i lån

Rumänien: 14,3 samt 15 i lån

Portugal: 13,9 samt 2,7 i lån

Ungern: 7,2

Tjeckien: 7,1

Slovakien: 6,6

Kroatien: 6,4

Belgien: 5,9

Österrike 4,5

Sverige: 3,2

Litauen: 2,2

Finland: 2,1

Slovenien: 1,8 samt 0,7 i lån

Lettland: 1,8

Danmark: 1,5

Cypern: 1 samt 0,2 i lån

Irland: 1

Estland: 1

Luxemburg: 0,9

Paketen till Spanien, Portugal, Grekland, Danmark och Luxemburg har redan fått preliminärt godkänt av EU-kommissionen. Bulgarien, Nederländerna och Malta har ännu inte lämnat in sina planer.

Källa: EU-kommissionen

Ekonomi

Så mycket betalar hushållen för boende

Hushållens medianutgift för boende låg under 2020 på 75 000 kronor, enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Under förra året låg hushållens medianutgift för boende på 75 000 kronor. De som bor i hyresrätt betalar mer än boende i bostadsrätt. Medianutgiften för hushåll i hyresrätt är 75 000 kronor jämfört med 72 000 kronor för hushåll i bostadsrätt, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Boende i äganderätt, som friliggande enfamiljshus och radhus, har en medianutgift på 79 000 kronor.

Ensamhushåll betalar minst för sitt boende med en medianutgift på 63 000 kronor per år medan sammanboende med barn betalar 111 000 kronor i medianutgift.

Ekonomi

Börsen har vänt nedåt

Börsen sjunker i eftermiddagshandeln. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen började dagen uppåt men har sedan tagit rygg på de ledande europeiska börserna och sjunker i eftermiddagshandeln. Strax före klockan 14 har OMXS-index backat 0,1 procent.

Det innebär andra dagen med nedgång efter amerikanska centralbankens besked om att tidigarelägga en räntehöjning.

Kullagerjätten SKF backar 2,1 procent, mest av storbolagen, följt av vitvarutillverkaren Electrolux, ned 2,0 procent och byggbolaget Skanska, minus 1,8 procent. Skogskoncernen SCA och bilsäkerhetsbolaget Autoliv tappar 1,7 procent vardera.

Utanför listan över de mest omsatta aktierna faller skidanläggningsföretaget Skistar runt 5 procent dagen efter delårsrapporten.

Bland vinnarna finns medicinteknikbolaget Getinge, upp 1,9 procent, och Atlas Copcos B-aktie som stiger drygt en procent.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Kommer nya iPhone 13 att vinna över skeptiska företagare?

www.mariacasino.se

Apple tog världen med storm 2007 med lanseringen av iPhone, som kallades "en iPod med mobilanslutning och internet" Den första iPhone-versionen följdes av ett flertal framgångsrika modeller som fortfarande är populära i dag.

Vi kan dock inte påstå att hela världen är övertygad när det gäller iPhone, då en stor del av befolkningen världen över fortfarande fortfarande Android-smartphones, till exempel Apples största konkurrent Samsung. Efter den enorma framgången med iPhone 12-serien säger ryktena att en ny iPhone 13 dock är på gång.

Varje gång Apple arbetar inför lanseringen av en ny iPhone-modell är världen fylld av spekulationer om den nya telefonens funktioner och teknik. Smartphone-användare världen över håller öronen öppna för nyheterna, och alla undrar om den nya iPhone kommer att kunna övertyga även skeptikerna till telefonen.

Den har tillräckligt snabb internet för att du ska kunna slå vem som helst i onlinespel

Om du älskar att spela onlinespel och vinna har du ytterligare en anledning att älska den nya iPhone. Den ska vara otroligt snabb med helt överlägsen internethastighet, vilket är perfekt för dig som gillar onlinespel.

Vi är många som säkert kan relatera till hur vi har fastnat eller hur vår telefon har hängt sig när vi spelar spel online på olika underhållningssajter. En av orsakerna till detta är internethastigheten hos telefonen, och det kan vara frustrerande. Med ökad hastighet och en bättre telefon har du en ökad möjlighet att vinna, eftersom du har fördelen av en snabbare och bättre anslutning. Nu kan du definitivt njuta av fördelarna med snabbt internet genom att öppna dina favoritunderhållningssajter, till exempel mariacasino.se, njuta av spel, dela dina erfarenheter och inte ens komma ihåg hur komplicerat det var på din gamla telefon.

Det ryktas också att telefonen ska ha 5G-kapacitet för användare över hela världen. För närvarande har iPhone 12 5G-internet, men det är bara tillgängligt för användare som bor i USA. 5G blir dock mer populärt världen över, även i Sverige. Det har därför spekulerats om att Apple kan komma att göra detta mer allmänt tillgängligt i nästa modell, så oavsett var du befinner dig kan du förvänta dig mobila internethastigheter på en iPhone som slår allt du sett tidigare!

Displayen är tydligare - bra för onlinespel

Den nya displyen sägs integrera ProMotion-skärmteknik. ProMotion-tekniken gör skärmen ännu tydligare än den redan är. Även om kritiker har påpekat att en ProMotion-skärm belastar batteriet ytterligare, blir det enkelt att fixa om Apple använder LTPO-teknik i kombination med ProMotion-skärmen!

Ny kamerateknik

För närvarande har den dyraste iPhone 12-versionen, iPhone 12 Pro Max, tre kameror i kombination med LiDAR (Light Detection and Ranging). Fans har dock spekulerat att iPhone 13 kommer att ha fyra kameror och LiDAR-teknik. Även om detta rykte anses av de flesta skeptiker vara osannolikt, antas det att Apple kommer att förbättra vidvinkelkamerorna och utvidga ProRAW-funktionen till alla modeller av iPhone 13, inte bara Pro-modellerna.

Ändringar i utformningen

Enligt rykten kan Apple komma att introducera nya iPhone-färger, bland annat brons och en matt svart färg. Dessutom har man förbättrat den vattenresistenta tekniken och till och med gått så långt som att ta bort laddningsporten och ersätta den med trådlös laddning.

Viktigast att ta med sig

Den nya iPhone 13 kommer troligen att väcka intresse inte bara hos hardcore-fans utan även hos skeptiker. Kamerafunktionerna, den snabba internethastigheten och den trådlösa laddningstekniken kan kanske få en del Android-användare att byta sida.

Ekonomi

Riksbanksanställda bröt mot etiska regler

Anställda på Riksbanken bröt mot etiska regler vid värdepapperstransaktioner, skriver Riksbanken på sin hemsida. Nu ska reglerna ses över. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Medarbetare i Riksbanken har gjort värdepapperstransaktioner i strid med bankens etiska regler. Det konstaterades i samband med rutinmässiga kontroller av anställdas värdepappersaffärer, skriver Riksbanken på sin hemsida.

Det rör sig om ett återkommande sparande där de anställda själva har rapporterat in transaktionerna löpande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Flygbolaget Bra får ny vd

Flygbolaget Bra byter vd. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Flygbolaget Bra får ny vd. Det blir Ulrika Matsgård, kommersiell chef i bolaget, tar över vd-stolen efter Geir Stormorken. Hon tillträder den 1 juli.

Ulrika Matsgård har arbetat i flygbolaget sedan 2017 och har dessförinnan en lång erfarenhet från ledarrollen inom it- och telekombranschen, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Svensk tekniksektor högst värderad i Europa

Klarna, med vd Sebastian Siematkowski, är ett av de högst värderade teknikbolagen. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Sverige har gått om Storbritannien som det land i Europa med högst värderade teknikbolag, enligt investmentbanken GP Bullhound årliga rapport om Europas tekniksektor.

Per den 12 maj hade de svenska teknikbolagen i undersökningen ett sammanlagt värde av 151 miljarder dollar. Summan för tvåan Storbritannien blev 149 miljarder dollar och för trean Tyskland 119 miljarder dollar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL