Kultur och nöje

Oscarschans för de svenska låtskrivarna

'Absolut – jag har stått i duschen med en schampoflaska och övat: 'I want to thank my mom, I want to thank my dad', men det trodde man ju aldrig skulle bli en möjlighet, och inte på det här sättet', säger Molly Sandén om Oscarschansen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Filmlåten som var tänkt att ge Eurovision-publiken en kollektiv orgasm blev till slut i stället en känslomässig fullträff. Tur var väl det.
På söndag kan "Husavik (my hometown)" få en Oscar och sångerskan Molly Sandén och svenskgänget bakom låten håller tummarna.
PREMIUM

Det var väl ingen som inledningsvis hade en tanke på att det skruvade Eurovision-äventyret skulle sluta på Oscarsgalan. Visst – en Will Ferrell-komedi, som dessutom skulle visas på Netflix, det är ingen liten sak. Men en Oscarsnominering?

Nej, det var det ingen som trodde när låtskrivargänget samlades för att skapa musiken till "Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga", en satir över fenomenet Eurovision och samtidigt en gullig historia om de isländska musikerna Lars (Will Ferrell) och Sigrit (Rachel McAdams) som får chansen att representera sitt land i tävlingen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Pervis Staples i Staple Singers död

The Staple Singers, från vänster: Pervis, Cleotha, Pops, Mavis, och Yvonne. Arkivbild.
Foto: Albert Ferreira
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Pervis Staples från den legendariska gospel- och soulgruppen Staple Singers har gått bort, vid 85 års ålder, skriver Billboard.

Han började sjunga med sin pappa Roebuck “Pops” Staples och syster Mavis, i kyrkor i Chicago. Gruppen vann berömmelse på 1960-talet och är kända för låtar som "So soon", "If I could hear my mother pray again", "Will the circle be unbroken" och "Uncloudy day".

Pervis Staples valdes in i Rock and Roll Hall of Fame med sin familj 1999. Han tilldelades också en Grammy för sin livstidsprestation, 2005.

Han dog i sitt hem i Dalton, Illinois.

Kultur och nöje

Balladen om Pascal fortsätter

Isak Sundström, Mimmi Skog och Manuela De Gouveia i Pascal. Pressbild.
Foto: Anna Sundström
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter fem år är Pascal tillbaka med en ny skiva. Lite äldre och ledsnare – men rejält övertaggade.
– Annars kunde vi lika gärna ses och bara äta tacos, säger Manuela De Gouveia.

I dagarna ger Pascal ut sitt femte studioalbum "Fuck like a beast". Den handlar om relationer, destruktiv kärlek och om att livet inte alltid är så lätt, förklarar Mimmi Skog, som spelar trummor och Manuela De Gouveia, som sjunger och spelar bas.

Isak Sundström, som sjunger och spelar gitarr, lyser med sin frånvaro i videokonferensen, eftersom han "inte pallar" intervjuer.

– Isak tycker att det mesta är jobbigt, förklarar Mimmi Skog.

Låtarna på skivan har de jobbat på länge, vissa i fyra–fem år. Men själva inspelningen rev de av snabbt i en två dagar lång urladdning på Ingrid Studios i Stockholm.

– Vi har velat göra en skiva som låter så mycket som möjligt som när vi spelar live. Jag tycker att den är enhetlig. Det finns en tydlig tråd som kanske inte har funnits på våra andra skivor, säger Manuela De Gouveia.

Handlar om bandet

"Fuck like a beast" heter både albumet och dess titelspår. Namnet har de lånat från det amerikanska hårdrocksbandet Wasp. Men när Wasps Blackie Lawless sjöng om att knulla som en best, som ett vilddjur, tonsätter Pascals låt snarare ett vemodigt minne av att lyssna på Wasp tillsammans med någon man gillar en magisk sommar för 15 år sedan. En djup suck över en tid som flytt och en vänskap som glider isär.

Manuela De Gouveia avslöjar att låten delvis handlar om bandet och dess gemenskap.

– Låten hade ett tag "Balladen om Pascal" som arbetstitel. Just den där textraden om vilka kläder man ska ha på sig är en standardgrej som vi alltid har sagt till varandra. Ända sedan första spelningen har det varit "vad ska du ha på dig på lördag?". Låten handlar om vänskap som man saknar och om att känna sig ensam, säger hon.

– Och jag lyssnade på Wasp senast i helgen när jag drack en GT, tillägger hon.

"Som en fristad"

När Pascal släppte sin förra skiva "Revy" 2016 hade det gått fem år sedan skivan dessförinnan. Då tänkte de knappast att det skulle ta lika lång tid innan nästa kom. Men så blev det ändå. Barn, jobb och Östersjön hindrar dem från att träffas oftare än någon helg i månaden.

– Det tog fem år. Jag fick ett barn. Isak har haft ångest, säger Mimmi Skog.

– Men han har gjort fantastiska soloskivor också, tillägger Manuela De Gouveia.

Men trots att de inte ses särskilt ofta är bandet viktigare i dag än förr, tycker De Gouveia.

– När jag får träffa Mimmi och Isak är det som en fristad. Jag släpper alla måsten och krav. Det är som en konstig egentid med två vänner. Det betyder jättemycket att kunna spela musik med två människor som man älskar, säger hon.

Planerar turné

Och några tankar på att lägga ner finns inte.

– Inte så länge det finns den där glöden. Man vill ju inte ge ut något trött, då kan man lika gärna låta bli och göra något annat, säger Mimmi Skog.

Under pandemin har de knappt kunnat träffa varandra alls. Till hösten är en turné preliminärt inbokad, men bandet har inte velat gå ut med några datum förrän de vet att spelningarna blir av eller om de måste flyttas till nästa vår.

– Det ska bli helt magiskt faktiskt. Dels att få göra något som inte är vardag, dels att återförenas med sina bästa vänner. När vi var små, typ 23–24 år, var vi så trötta och och satt bara gnällde i en van hela tiden. Vi fattade inte hur underbart det var, säger Mimmi Skog.

– Vi är så övertaggade nu. Till och med Isak är övertaggad, säger Manuela De Gouveia.

Björn Berglund/TT

FAKTA

Fakta: Pascal

Rockband bestående av Manuela De Gouveia (sång, bas), Mimmi Skog (trummor) och Isak Sundström (sång, gitarr).

Bildades på Gotland 2005 och släppte året därpå debutalbumet "Förbi fabriken". Har sedan dess gett ut "Galgberget" (2008), "Orkanen närmar sig" (2010), "Allt det här" (med Mattias Alkberg, 2011) och "Revy" (2016).

Aktuella med nya albumet "Fuck like a beast" och en kommande turné.

Kultur och nöje

Rekordpriser för modern konst

Erik Olsons ”Carré Rouge (Röd kvadrat)”. Pressbild.
Foto: Bukowskis
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Auktionshuset Bukowskis har under två av vårens tre så kallade Fine Art-auktioner sålt konst och design för totalt 143,5 miljoner kronor, med sammanlagt 17 miljonnoteringar. Av dem har hela 14 skett i kategorin för modern konst.

Bland annat såldes Jan Torsten Ahlstrands samling och flera danska surrealister. Det blev också ett nytt världsrekord för Erik Olson, vars ”Carré Rouge (Röd kvadrat)”, klubbades för 8,4 miljoner. En rekordförsäljningen blev det också för en konstnär som representerar skandinaviskt avantgarde, Waldemar Lorentzon, vars ”Tennisspelaren”, gick för 3,8 miljoner.

"Roligt också att nordiska konstnärer såsom Vilhelm Lundström och Richard Mortensen var starkt eftertraktade samt att slutpriserna för samlingen 'En samling danska surrealister' var sensationella och visar att fina, personliga samlingar fortsatt är starkt efterfrågade på marknaden, säger Amanda Wahrgren, specialist på modern konst, i ett pressmeddelande.

Kultur och nöje

Ilska över dubbning av Laverne Cox

Laverne Cox
Foto: Christopher Smith/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den italienska dubbade versionen av Emerald Fennell’s hämndthriller "Promising Young Woman" har råkat i blåsväder, skriver The Guardian.

Den som ger röst åt transskådespelaren Laverne Cox, känd från bland annat "Orange is the new black", är den manlige skådespelaren Roberto Pedicini, vars maskulina stämma har fått transrörelsen i landet att reagera.

– Jag tycker att det här valet är en våldsam handling. Det är sårande, jag skulle känna mig mobbad om jag var Cox, säger transskådespelaren Vittoria Schisano.

Cox har flera gånger dubbats av män i Italien, men också i Tyskland och Spanien. Universal Pictures International meddelar att man nu har börjat dubba om Cox, med kvinnliga skådespelare istället.

"Vi är djupt tacksamma mot Laverne och transgendersamhället för att de har öppnat våra ögon för en partiskhet som varken vi eller många i vår bransch hade förstått", säger företaget i ett uttalande.

Dubbning är en gammal tradition i Italien och under fascistregimen 1930 blev det förbjudet med utländska språk i filmer. Fortfarande är dubbning norm i länder som Italien, Spanien och Frankrike.

Kultur och nöje

Gal Gadots tweet om Israel upprör

Gal Gadot mottar kritik för en tweet om Israel. Arkivbild.
Foto: Charles Sykes/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

En tweet av den israeliska skådespelaren Gal Gadot, känd för sin roll som Wonder Woman, har orsakat upprörda känslor på nätet, skriver New York Post.

I ett inlägg skrev hon om hur hennes "hjärta går sönder" eftersom hennes "land är i krig", med anledning av den senaste utvecklingen mellan Israel och Palestina.

Gadot skrev bland annat: "Israel förtjänar att vara en fri och trygg nation. Våra grannar förtjänar samma sak. Jag ber för offren och deras familjer. Jag ber för att den här otroliga fiendskapen ska ta slut. Jag ber för att våra ledare ska hitta en lösning så att vi fredligt kan leva sida vid sida".

Medan vissa framhöll att Gadots budskap handlade om fred menade andra att hon var Israels propagandaredskap. "Hon kan inte ens säga ordet Palestina", argumenterade en kvinna. En del hävdade i kommentarer att hon stödde "etnisk rensning", eftersom hon själv hade tjänstgjort i den israeliska armén. Andra påminde om att det är obligatoriskt.

Gal Gadot stängde efter ett tag av kommentarsfunktionen men lät tweeten ligga kvar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Omega 3

Stor efterfrågan på Omega 3 råder i hela landet

Omega3 Ända sedan pandemin startade har försäljningen av tillskott och munskydd ökat drastiskt.

Senast igår rapporterade Kronans apotek att försäljningen av munskydd ökat med 86% under augusti jämfört med juli.

Ett tillskott som väckt både debatt och anmälningsvåg mot en viss Katrin Zytomierska är omega-3. Detta efter att Zytomierskas reklam fick över 120 anmälningar då reklaminlägget ansågs vilseledande och vinklades enligt många mot att Omega 3 skulle skydda mot Covid-19.

”Omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget”

Enligt Hittaonlineapotek som är en jämförelsesida för online apotek så har trafiken ökat drastiskt senaste två månaderna för söktermer som ”bästa omega-3”.

Då majoriteten av trafiken som kommer in till sidan är organisk så kan vi enkelt mäta och se vilka termer som är populära på de olika sökmotorerna.
 Just omega 3 relaterade sökord står ut i dagsläget. Där har vi fått lägga extra krut på artikeln besökarna verkar uppskatta vår jämförelse och den informationen vi har att erbjuda.

Jämförelsen av bästa Omega 3 hittar du här.

Kort om Omega 3

Omega-3 är ett samlingsnamn för en grupp av fleromättade fettsyror. Fem till tio procent av den energi som vi får i oss från mat rekommenderas komma från fleromättade fetter.

Du hittar fleromättade fetter i form av omega 3 och omega 6 i livsmedel som lax, makrill, sill, sardiner, algväxter, valnötter eller rapsolja.

Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med fisk två-tre gånger i veckan.

Kultur och nöje

Italiens kulturliv öppnar – Berlins håller stängt

Eike Schmidt, chef för Uffizierna i Florens, kunde välkomna publiken igen 4 maj. Arkivbild.
Foto: Giuseppe Cabras
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det europeiska kulturlivet återöppnar – men i varierande takt och inte överallt. Den 19 maj får publiken komma till Théâtre de l'Odéon i Paris men i Berlin är teatrar och museer fortsatt stängda.
PREMIUM

Italien: Har avsatt 72,5 miljarder kronor för kulturens återöppnande. Det italienska hälsoministeriet har delat in landet i fyra olika färger beroende på smittoläget. De allra flesta är gula och där får nu teatrar, museer och biografer öppna igen, skriver La Repubblica. Den 26 april öppnade Roms museer, och arkeologiska områden, Uffizierna i Florens slog upp dörrarna den 4 maj och La Scala i Milano 10 maj. Där spelar orkestern på parkett medan publiken, högst 500 personer, sitter på balkongerna.

Frankrike: 19 maj kan teatrar och biografer öppna för sittande publik. Först med en gräns på 35 procents beläggning som 9 juni höjs till 65 procent och 1 juli tas bort helt. På museerna ska varje besökare ha 8 kvadratmeter vardera, en gräns som sänks till 4 kvadratmeter 9 juni. Den tidigare ockuperade Théâtre l'Odéon i Paris tar emot publiken igen den 19 maj med en uppsättning av Tennesse Williams "Glasmenageriet". Konstmuseet Centre Pompidou i Paris öppnar 19 maj, Palais de Tokyo 22 maj.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Suzanne Reuter gör debut som ljudboksinläsare

Suzanne Reuter läser in ljudbok. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Skådespelaren Suzanne Reuter gör debut som ljudboksinläsare. Hon läser in Tomas Tivemarks ”Vera Malms vidunderliga äventyr”. Duon har jobbat ihop förut – Tivemark är manusförfattare och filmproducent och ligger bakom bland annat "Svensson, Svensson", "Lorry", och "Jakten på en mördare".

"Att läsa in en bok är en helt ny erfarenhet och var så klart en utmaning. Det gäller att hitta en balans mellan min tolkning och lyssnarens möjlighet att göra sin egen", säger Suzanne Reuter i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Bokhandlar hårt drabbade under pandemin

Många bokhandlar har tvingats stänga under pandemin. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

De flesta bokhandlar i Europa tvingades hålla stängt under coronapandemin och de så kallade nedstängningarna, det visar en sammanställningen som Europeiska bokhandlareföreningen, EIBF har gjort, skriver Svensk Bokhandel.

EIBF har samlat in underlag från medlemsföreningar i 17 länder, där även USA finns med. Och 88 procent av bokhandlarna har i någon period tvingats hålla stängt. Hälften av de tillfrågade uppger att försäljningen minskade jämfört med 2019. I Italien och Slovakien sjönk försäljningen med 15 procent, i Portugal med 17 procent och i Ryssland med hela 40 procent. I andra länder steg dock försäljningen, till exempel i Sverige, med 8 procent. Försäljningen i fysiska bokhandlar minskade dock samtidigt med 19 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL