GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ser fram emot en sommar på tegelbruket

Jan-Åke Kristofferson fann sig plötsligt boende alldeles intill ett gammal tegelbruk. Och eftersom han har kunskap om både tegel och ekonomi tog det inte lång tid innan han enrollerades i den förening som har hand om bruket - numera är han dess ordförande.
Nu ser han fram emot att kunna ta emot besökare på tegelbruket.
Publicerad 23 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Jan-Åke Kristoffersson ser fram emot sommarsäsongen på tegelbruket i Bjärred.
Jan-Åke Kristoffersson ser fram emot sommarsäsongen på tegelbruket i Bjärred.Foto: Håkan Jacobsson

Bjersunds tegelbruk producerade byggmaterial i Bjärred under 32 år under andra halvan av 1800-talet. Det ligger helt nära havet, ägs av kommunen och sköts om av hembygdsföreningen i Lomma kommun, som har verksamhet där.

Till ett hus strax intill flyttade Jan-Åke Kristoffersson och hans fru 2014.

Skabersjö

Han föddes 1933. När han kommit upp i åren arbetade han som säljare åt Tjustorps tegelbruk, som hade tillverkning i Skabersjö mellan 1946 och 1984.

1959 värvades han av ett företag som höll på att bygga upp en verksamhet med att sälja byggmaterial i Karlshamn, och så kom det sig att han hamnade i Blekinge.

Senare tog han och en kompanjon över företaget.

I många år var han ordförande i Karlshamns konstförening, en sammanslutning för människor som är intresserade av att titta på konst.

Målar själv

Men Jan-Åke Kristoffersson tycker också om att måla själv; och är sekreterare i Svenska konstnärsförbundets södra avdelning.

– Jag målade i olja förr, berättar han, men säger att under tiden som egen företagare blev det inte så mycket med den saken.

Efter pensioneringen, däremot.

– Jag gick en akvarellkurs och fann att det passar mig bra. Att måla akvarell är spännande; man vet aldrig vad det blir när man börjar - färgerna bestämmer lite mer än man själv.

Han skulpterar också, i en speciell sorts lera som inte behöver brännas, utan härdar i luft.

Jan-Åke Kristoffersson har ställt ut sina målningar på Bjersunds tegelbruk.
Jan-Åke Kristoffersson har ställt ut sina målningar på Bjersunds tegelbruk.Foto: Håkan Jacobsson

Nå, 2014 hade Jan-Åke Kristoffersson alltså blivit granne med ett tegelbruk. Med kunskap om både tegel och andra byggmaterial, med föreningsvana och med lång erfarenhet av att leda en organisation. Hembygdsföreningen såg så klart till att enrollera honom.

Efter en tid i styrelsen valdes han för två år sedan till ordförande.

Tidningen träffar honom vid Bjersunds tegelbruk. Anläggningen alldeles vid havet består av fyra byggnader: en ugn, en torklada, en tegelmästarebostad och en bostadslänga med bostäder åt anställda och ett stall för fyra hästar.

22 skorstenar

Den stora ugnen, alltså en egen byggnad, har 22 skorstenar. Det tog flera dagar att få den tillräckligt varm för bränning och flera dagar att svalna efteråt, så att man kunde hantera teglet.

– Det är en gammal kammarugn; det finns ingen annan kvar i Sverige.

Möjligen i form av husvagnsgarage, tillägger han.

Nu håller han och andra aktiva i föreningen på med att förbereda inför sommarsäsongen. I det för detta stallet gör de i ordning en utställning om badlivet i den gamla Bjärred. Med fotografier, med skyltdockor i gammaldags badkläder.

Växtloppis

Den 1 maj öppnar utställningen.

Dagen efter är det dags för den årliga vårmarknaden med växtloppis, när folk kan komma och sälja växter de dragit upp själva, kanske från egna krukväxter.

– Där kan man få tag i lite ovanligare växter, som man inte hittar i plantskolorna.

Profilen

Namn: Jan-Åke Kristoffersson

Ålder: 87 år

Yrke: Pensionär, har drivit företag som handlade med byggvaror

Familj: Fru, två döttrar, barnbarn, barnbarnsbarn

Bor: Villa i Bjärred

Intressen: Målar akvarell

Aktuell: Ordförande i Hembygdsföreningen i Lomma kommun, som förbereder starten för sommarens publika verksamhet, som inleds den 1-2 maj.Tegelbruksmuseet är öppet kl 13-16 på söndagar i juni, juli och augusti. Mer information finns på nätet.

När coronaskräcken slog till förra året satte den stopp för det mesta. Nu har hembygdsföreningen, liksom så många andra, samlat sig och försökt hitta sätt att hantera den uppkomna situationen.

Jan-Åke Kristoffersson meddelar stolt att hembygdsföreningen i Lomma kommun var en av dem som förra året fick Skånes hembygdsförbunds innovationspris.

Partytält

Bland annat för att man satte upp ett partytält på tegelbruksområdet, så att folk i alla fall kunde ta med sig egen fika, fastän där inte var öppet.

Föreningen satte också igång med att skapa digitala lösningar för besökare, så att de skulle kunna klara sig utan guide.

– Det hade vi faktiskt bestämt innan coronan kom.

7 000 kronor fick föreningen i pris. De finns kvar, men de kommer att gå åt, försäkrar Jan-Åke Kristoffersson.

Ställer ut nu

Som också visat sina målningar på utställning på anläggningen.

Just nu finns målningar av honom att beskåda på Staffanstorps konsthall, där medlemmar ur VSKG, Västra Skånes konstnärsgille, ställer ut. Utställningen är öppen till och med den 24 april.

Håkan JacobssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.