Utrikes

Kerry: Företagen har valt väg

Nya ambitiösare klimatmål. Men inte alla är övertygade. Bild från Fridays for Futures demonstration i Berlin på fredagen.
Foto: Fabian Sommer/DPA/AP/TT
Utrikes
Utrikes Teknik och näringsliv är i fokus när andra dagen av klimattoppmötet nu börjat. USA:s klimatsändebud anser att företagen nu har den gröna inriktningen så klar att ingen framtida politiker kommer att kunna stoppa den.
– Ni kan räkna med Sverige, säger Vattenfalls vd Anna Borg i sitt tal på mötet.
PREMIUM

Bland mötesdeltagarna på fredagen finns företagsledare som Bill Gates och Michael Bloomberg, mångmiljardärer som de senaste åren lagt mycket av sina resurser på gröna energiprojekt.

Svenska Vattenfalls chef höll sitt tal på fredagseftermiddagen svensk tid. Anna Borg berättade bland annat om Hybrit, satsningen för att i norra Sverige börja producera fossilfritt stål.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Äckeljobbet har börjat: "Det luktar död"

Lastbilar fylls med minkkadaver vid Nørre Felding, nära Holstebro på västra Jylland, på torsdagen.
Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes De första ruttnande minkarna har grävts upp ur massgravarna på Jylland.
Totalt handlar det om miljontals kadaver, som grävdes ner i all hast i höstas på grund av oron för muterat coronavirus bland minkar.

På torsdagen inleddes provgrävningar, då minkar tas upp ur jorden och förs till förbränning, som pågår till och med lördag. Testdagarna anses nödvändiga eftersom man vid vissa av förbränningsanläggningarna inte har vana vid att bränna mink och att dessa därför kan behöva justeras.

– När man kommer in på området luktar det död, säger Mikkel Berg Pedersen, Ritzau Scanpix utsände på platsen.

Stanken är dock inte så stark som befarat. Berg Pedersen var förberedd med näsproppar.

– De behövs inte alls, även om lukten ju inte är direkt behaglig.

"Tuffa veckor"

Om några veckor börjar uppgrävning i större skala av de minkar som finns i massgravar i två olika militärområden på Jylland. Eftersom djuren legat i jorden så länge ska det inte finnas någon risk för covidsmitta.

– Det här kan bli tuffa veckor för er som bor i området, sade Nikolaj Veje, chef på myndigheten Fødevarestyrelsen, vid ett möte med invånarna i Nørre Felding på Jylland tidigare i veckan.

Han inskärpte att invånarna kan räkna med stank och oljud då arbetet pågår under maj och juni och varnade för att grävarbetet även kan pågå nattetid.

Tio år

Kadavren grävs upp eftersom vätska från dem riskerar att läcka ut. Enligt myndigheterna handlar det inte om någon fara för dricksvattnet, men förorenat ytvatten kan rinna ut i sjöar och åar.

Nästa år planerar man att placera en reningsanläggning på platsen och den kan eventuellt behöva vara i drift under en tioårsperiod.

Även kring förbränningsanläggningarna får de som bor i närheten räkna med stank. En av anläggningarna finns i Lisbjerg norr om Århus.

"Måste hjälpa till"

– Det är inte en drömuppgift. Men det är en uppgift som vi alla måste hjälpa till att lösa, säger Bjarne Munk Jensen, vd vid det ansvariga bolaget Affaldvarme Aarhus, till danska TV2:s regionala nyhetsprogram.

Totalt avlivades cirka 15 miljoner minkar i Danmark förra året och merparten gick direkt till förbränning. Men eftersom förbränningsanläggningarna inte klarade av anstormningen grävdes cirka fyra miljoner döda minkar ner i stället.

Kringboende var redan från början oroliga för att läckage från massgravarna skulle förorena dricksvattnet och i december förra året kom en politisk majoritet i det danska folketinget överens om att minkarna skulle grävas upp ett halvår senare.

Minkarna grävdes ner i höstas. Bild från den 9 november.
Minkarna grävdes ner i höstas. Bild från den 9 november.
Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix/AP/TT

FAKTA

Fakta: Fyra miljoner minkar

I november förra året grävdes cirka fyra miljoner minkar ner på två militärområden på Jylland. Nu ska de tas upp och förbrännas.

Cirka 15,4 miljoner minkar avlivades i november 2020 till följd av en muterad coronavariant som spreds bland mink.

Beslutet fattades av regeringen, eftersom det fanns en oro för att mutationen skulle vara motståndskraftig mot vaccin.

En del av kadavren brändes på en anläggning som brukar destruera döda djur från lantbruket. Andra brändes på förbränningsanläggningar.

Cirka fyra miljoner minkar grävdes ner i Nørre Felding vid Holstebro och Kølvrå vid Karup. Men de närboende protesterade och pekade på risk för förorening av grund- och dricksvatten.

Den 20 december beslutade en politisk majoritet att minkarna skulle grävas upp sex månader senare. Arbetet inleds under Kristi himmelfärdshelgen.

Totalt handlar det om mellan 10 500 och 15 000 ton död mink som ska grävas upp. Allt ska vara klart i mitten av juli.

Arbetet beräknas kosta minst motsvarande 109 miljoner svenska kronor.

Källor: Fødevareministeriet, Ritzau.

Utrikes

Stora strömavbrott i Taiwan

Utrikes
Utrikes

Stora delar av Taiwan har drabbats av strömavbrott till följd av tekniska problem på ett kraftverk i Kaohsiung på södra delen av ön. Regeringen har nu börjat rotera den tillgängliga elektriciteten, för att undvika att vissa områden blir utan el någon längre tid.

Flera städer, däribland huvudstaden Taipei, rapporterar problem med strömmen, enligt den taiwanesiska nyhetsbyrån.

Flygplatsen i Taipei och landets höghastighetståg ska fungera som vanligt.

Utrikes

Israel styr om alla Tel Aviv-flighter

Rök från en byggnad i Gaza som bombats av israeliskt stridsflyg.
Foto: Khalil Hamra/AP/TT
Utrikes
Utrikes Israel dirigerar om alla flyg med destination Tel Aviv till Eilat, efter fortsatt raketbeskjutning från Gaza.
Oroligheterna har fortsatt under natten. För första gången har en raketvarning utfärdats i den norra delen av landet.

Trots omvärldens vädjanden om nedtrappning fortsatte hundratals raketer att flyga från Gazaremsan under natten mot torsdag. Raketvarningar ljöd över stora delar av landet, däribland i norr, långt från det Hamaskontrollerade Gaza.

Faran mot Israels enda större internationella flygplats, Ben Gurion mellan Tel Aviv och Jerusalem, ses som så stor att alla passagerarflyg nu ska dirigeras om, meddelar landets luftfartsverk enligt nyhetsbyrån AFP. Planen får i stället gå till Eilat längst i söder – ungefär fyra timmars bilväg från Tel Aviv och Jerusalem.

Israeliskt bombflyg har genomfört flera räder mot mål som kopplas till Hamas, den palestinska islamistgrupp som styr Gaza och som är terrorstämplad av bland annat EU. Bland annat har man bombat den högt uppsatte Hamasledaren Iyad Tayibs bostad.

Sammanlagt 67 personer har dödats i Gaza i de senaste dagarnas bombardemang, däribland 17 barn, enligt AFP. Nära 400 har skadats.

Gatustrider på flera håll

Från israeliskt håll rapporteras om 1 500 raketer som avfyrats från Gaza mot Israel. Sju personer har dödats, däribland en sexåring, vars hus träffades av en raket, enligt hjälporganisationen Hatzolah.

Samtidigt fortsätter regelrätta gatustrider mellan araber och judar på flera håll i landet, däribland i städerna Lod, Acre och Haifa, rapporterar AFP. I Bat Yam, i södra Tel Aviv-området, gick en högerextrem mobb till attack mot en man som uppfattades som arab, och slog honom medvetslös. I Lod, där undantagstillstånd har utlysts, har en synagoga stuckits i brand, och en arab skjutits ihjäl.

Israels president Reuven Rivlin kallar händelserna i Lod för en "pogrom", i vilken en "blodtörstig arabisk mobb" angripit judiska inrättningar.

Även premiärminister Benjamin Netanyahu beskriver de senaste dagarnas gatuvåld.

– Det som har hänt de senaste dagarna i israeliska städer är oacceptabelt. Inget rättfärdigar att judar lynchar araber, eller att araber lynchar judar, säger han, och konstaterar att Israel står inför ett "tvåfrontskrig".

Marktvist i Jerusalem

En av bakgrunderna till den krigsliknande utvecklingen är en marktvist i östra Jerusalem, som kan sägas symbolisera hela konflikten om vad som är Israel och vad som är Palestina. Palestinier som bor i stadsdelen Sheik Jarrah anser att de har rätt till fastigheterna där, medan israeler tycker att tomterna tillhör dem.

Den springande punkten är var i historien äganderätten börjar – i samband med FN:s delningsplan på 1940-talet, eller vid den judiska invandringen och sionismens framväxt på 1800-talet? Eller ännu längre tillbaka?

Judiska bosättare har genom åren vunnit flera mål i Sheik Jarrah, och när fler palestinska familjer i samband med ett nytt rättsfall riskerade vräkning utbröt kravaller på flera håll i Jerusalem i förra veckan. Israels högsta domstol skulle ha tagit upp frågan denna vecka, men förhandlingen sköts upp.

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger att han har varit i kontakt med den palestinske presidenten Mahmud Abbas.

"Jag har talat med president Abbas om den pågående situationen i Jerusalem, på Västbanken och i Gaza. Jag beklagade förlusten av liv. Jag betonade behovet av att få stopp på raketattackerna och trappa ned det spända läget", skriver Blinken på Twitter och fortsätter:

"Israeler och palestinier förtjänar lika mycket frihet, värdighet, säkerhet och välstånd."

Nytt möte i säkerhetsrådet

Abbas, å sin sida, betonade vikten av att få stopp på de israeliska attackerna, enligt en utskrift av samtalet.

Blinken har även pratat med Netanyahu, och då uppmanat till nedtrappning. Däremot håller USA inte några samtal med Hamas, som styr på Gazaremsan, då man i likhet med EU klassar gruppen som en terrororganisation.

Tidigare under onsdagen sade Blinken att ett amerikanskt sändebud ska åka till Mellanöstern i ett försök att mildra spänningarna.

Under fredagen hålls ett nytt möte i FN:s säkerhetsråd, då situationen ska diskuteras. Både israeliska och palestinska representanter väntas delta, enligt källor till AFP.

Rådet har sedan i måndags redan hållit två möten om situationen, bakom stängda dörrar.

Pontus Ahlkvist/TT

Henrik Samuelsson/TT

FAKTA

Bakgrund: Delad region

Palestina var under några decennier fram till andra världskriget ett brittiskstyrt område mellan Jordanflodens västra strand ("Västbanken") och Medelhavet. Efter kriget lade FN 1947 fram en delningsplan som innebar att två nya länder skulle bildas, ett arabiskt och ett judiskt.

Den arabiska statsbildningen skulle bestå av tre landområden, ett runt Gaza, ett stort sjok runt Jerusalem och en sektion vid libanesiska gränsen längst i norr. Judarna skulle få större delen av södra öknen, kustremsan där Tel Aviv och Haifa ligger, samt en nordöstlig sektion med Genesarets sjö. Jerusalem skulle inte ingå i något land, stadens status skulle avgöras senare.

Den judiska sidan sade ja till planen, araberna sade nej. Strider utbröt i området, och när judarna utropade självständighet invaderade grannländerna.

När krigsröken lagt sig 1949 hade Israel erövrat mycket mer arealer än i delningsplanen, och konturerna av dagens läge började anas – ett sammanhängande Israel från Libanon i norr till Eilat nere vid Röda havet, medan palestiniernas områden krympt till Gazaremsan och Västbanken, utan fysisk kontakt med varandra.

Sedan dess har Israel, både genom flera krig och med stark uppbackning från USA, blivit allt starkare, och även ockuperat mer landområden.

Palestinierna är ännu mer splittrade sedan valet 2006. Det vanns av islamistiska Hamas, som är terrorstämplat av västvärlden. De försökte samstyra med den tidigare ledande gruppen al-Fatah, men efter många turer slutade det med att Gazaremsan och Västbanken styrs som två separata enheter, den första av Hamas och den andra av al-Fatah. Inga ytterligare val har kunnat hållas.

Utrikes

Johnson beklagar oskyldiga dödsfall i Belfast

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
Foto: Scott Heppell/AP/TT
Utrikes
Utrikes Premiärminister Boris Johnson har bett om förlåtelse, å regeringens vägnar, för att tio människor dödades när brittiska soldater öppnade eld i Belfast 1971.
PREMIUM

Beklagandet framfördes i ett telefonsamtal med Nordirlands förstaminister Arlene Foster och biträdande förstaminister Michelle O'Neill.

Tio oskyldiga människor dödades när brittiska soldater öppnade eld i samband med militärinsatser i stadsdelen Ballymurphy i den nordirländska huvudstaden Belfast sensommaren 1971, under de orostider som kallas "The troubles".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Två klättrare har omkommit på Mount Everest

Två klättrare har omkommit på Mount Everest. Arkivbild.
Foto: Niranjan Shrestha/AP/TT
Utrikes
Utrikes Två klättrare från USA och Schweiz har omkommit på Mount Everest, uppger klättringsföretaget Seven Summit Treks.
PREMIUM

Det är de första dödsfallen under årets bergsbestigningssäsong på världens högsta berg.

Den schweiziska klättraren omkom nära toppen efter det att han hade nått den. Han drabbades av utmattning, säger Chhang Dawa Sherpa från Seven Summit Treks.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Aktiviteten på svenska spelsajter har ökat under 2020

Awise Den 2 juli i år så infördes några nya spelrestriktioner för svenskar (läs mer om vad det innebär här) när det kommer till att spela casino online. Förändringarna begränsar alla konsumenters spelande och förslaget kom från Spelinspektionen i våras när man upptäckte en ökad konsumtion av spel på casino online. Under perioden då spelen ökade som mest var också då det fanns som minst utbud av odds, så en teori till den starka höjningen av aktivitet kan bero på att fler sportspelare testade på att spela på casino istället.

De svenska casinon som innehar den svenska licensen kan med andra ord inte marknadsföra sig unikt, utan de nya restriktionerna omfattar alla svenska spelbolag. Det har varit blandade reaktioner på de nya restriktionerna, men det lugnande beskedet är att det enbart kommer att gälla under 2020 och sedan förväntas spelmarknaden för svenskar vara som innan. Det vill säga en bonus för första insättning och valfria spelbegränsningar. Som det ser ut nu så får de svenska spelbolagen enbart erbjuda 100 kr i insättningsbonus och alla konton har en obligatorisk spelgräns på 5000 kr/vecka.

De landbaserade casinona har det däremot inte lika lätt. Sveriges första casino Cosmopol i Sundsvall meddelade nyligen att de hotas av nedläggning. Detta är dock inte spikat ännu, så vi får hoppas att vi får bevara alla våra landbaserade casinon öppna, så att det enkelt går att variera spel mellan spel online och att besöka Cosmopol i någon av de större städerna.

Spelmönstret bland svenskar har förändrats stort

Tidigare innan den svenska licensen infördes så var det vanligt att spelare valde att spela på ett och samma spelbolag för att kunna ta del av lojalitetsbonusar och kampanjer. Idag ser spelmarknaden helt annorlunda ut. Idag väljer många av spelarna att sätta in på nya spelsajter (hitta nya casinon att spela på via Bennycasino) varje gång de sätter in pengar för att kunna ta del av välkomstbonusen på spelsajten i fråga och få mer att spela för. Ruljansen på den olika svenska casinona har därför varit varierande med få återkommande spelare.

Bara sedan den 1 januari 2019 så ser spelmönstret helt annorlunda ut och många frågar sig om det kommer att vara lika populärt att spela online casino som det är nu, om några år? Generellt sett så verkar svenskarna föredra att spela med bonusar, hellre än utan. Även tidigare innan bonusspel begränsades så kunde man se ett tydligt mönster i deltagandet av kampanjer och erbjudanden som erbjöd spelarna mer att spela för.

När det kommer till smidigheten på de olika casinona så har det däremot blivit otroligt mycket bättre. Idag kan du spela casino online och verifiera dig med bankID, vilket har lättat på trycket gällande tiden det tar att få sina uttag in på kontot efter en vinst. Branschen utvecklas ständigt och förhoppningsvis så får vi mer passande spelregler under 2021 som många svenskar efterfrågar.

Utrikes

Nya Zeeland planerar att öppna för fler

New Zeelands premiärminister Jacinda Ardern tror att landet snart öppnar för besökare från fler länder. Arkivbild.
Foto: Robert Kitchin/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger att hennes regering utforskar möjligheter för fler så kallade resebubblor.
PREMIUM

Tuffa gränsrestriktioner och ett gynnsamt geografiskt läge har hjälpt Nya Zeeland att så gott som helt utrota covid-19 inom landets gränser, men det har också medfört att landet och dess fem miljoner invånare har varit helt isolerat från omvärlden.

Men med majoriteten av vårdanställda vaccinerade och en vaccinering av befolkningen i stort planerad att dra i gång i juli förbereder man sig nu för att öppna landet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Expert: Passiv omvärld ökar risken för krig

En raserad byggnad i Gaza, förstörd i israeliska flygangrepp. Bilden är tagen under onsdagen.
Foto: Khalil Hamra/AP/TT
Utrikes
Utrikes Situationen är explosiv efter fortsatta raketattacker mot israeliska städer och omfattande flygangrepp mot Gaza.
Omvärlden har vädjat till parterna att besinna sig.
Men det är främst USA som skulle kunna påverka utvecklingen utifrån, enligt Mellanösternexperten Bitte Hammargren.
PREMIUM

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppmanade på onsdagen FN:s generalsekreterare António Guterres att sammankalla den så kallade internationella kvartetten – USA, EU, FN och Ryssland – i syfte att få till stånd medling mellan parterna i konflikten.

Guterres svarade att han är "fullständigt redo" att inleda arbetet med att få ihop en dialog mellan palestinier och israeler under kvartettens förhandlingsparaply, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Juntan: Jättebuddha i marmor ska ge fred

Buddhistiska monument är viktiga attraktioner i Myanmar. På bilden hålls demonstrationer i Rangoon framför den berömda Sule-pagodan i februari i år.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Världens största Buddha i marmor ska byggas i Myanmars huvudstad, och "garantera fred och lugn i landet". Det hävdar militärregimen som tog makten i februari.
PREMIUM

Statyn borde också kunna locka turister, rapporterar regimstyrda The Global New Light of Myanmar.

Juntan har varit hårt pressad efter kuppen. Omvärlden har krävt återinförd demokrati, och folkliga protester har slagits ned så våldsamt att hundratals liv har gått förlorade. Japanska Nikkei skriver att Buddhaprojektet ses som ett sätt att vinna tillbaka den buddhistiska folkmajoritetens förtroende.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL