Annons

USA ansluter sig till svensk-indiskt initiativ

USA ansluter sig till det svensk-indiska initiativet LeadIT som handlar om omställningen av den tunga industrin.
– Det är mycket glädjande att USA och president Joe Biden har anslutit sig, skriver statsminister Stefan Löfven (S) på Facebook.
Publicerad 23 april 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Statsminister Stefan Löfven
Statsminister Stefan LöfvenFoto: Henrik Montgomery/TT

LeadIT står för ledarskapsgruppen för industriomställning och lanserades av Stefan Löfven och Indiens premiärminister Narendra Modi under FN:s klimatmöte 2019.

"Gruppen arbetar för att stödja och påskynda klimatomställningen i den tunga industrin", skriver Stefan Löfven på Facebook.

Nödvändig omställning

Annons

I gruppen ingår länder och företag som arbetar tillsammans för att driva på klimatomställningen inom den tunga industrin. Länderna som är med förbinder sig att bli klimatneutrala senast 2050.

Den tunga industrin och transportsektorn står för cirka 30 procent av de globala utsläppen. "En omställning av dessa sektorer är en nödvändig del i kampen mot klimatförändringen", skriver Löfven.

"Jag ser fram emot att jobba tillsammans med president Biden och andra för att nå målen i Parisavtalet, genom att driva på för att den tunga industrin ska nå fossilfrihet och netto-noll-utsläpp till år 2050", skriver han.

Främja innovation

Arbetet handlar om att ta fram konkreta insatser från offentlig och privat sektor för att främja innovation och teknikutbyte, till exempel färdplaner för industriomställning samt policyåtgärder och finansieringslösningar för att driva på omställningsarbetet.

Gruppens åtaganden kommer ska presenteras vid FN:s 5-årsjubileum för Parisavtalet och kommer att följas upp i samband med FN:s klimatförhandlingar, COP26 i Glasgow.

Owe Nilsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons