GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Antalet iva-patienter fortsätter öka i Skåne

Trots att belastningen inom intensivvården stannat av i landet som helhet fortsätter antalet covidsjuka som behöver intensivvård att öka i Skåne. Särskilt markant är ökningen i nordöstra Skåne.
Skåne • Publicerad 26 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Det råder fortsatt högt tryck på intensivvården i Skåne. På måndagen var 29 patienter inlagda på iva. För en vecka sedan var siffran 24 och för två veckor sedan behövde 22 personer intensivvård.

Läget är mer stabilt inom övriga delar av covid-vården men generellt sätt är vårdplatsläget mycket ansträngt.

– Ökningen inom intensivvården utgörs framför allt av patienter från Skåne även om vi i så stor utsträckning som möjligt hela tiden försökt ta emot patienter från andra regioner, säger Rasmus Havmöller, regional chefläkare i Region Skåne.

I nordöstra Skåne är ökningen särskilt markant och där ser man även en ökning av relativt unga patienter, i 50-60-årsåldern men också betydligt yngre.

– Detta medför att vi behövt ställa om och öppna ytterligare covid-intensivvårdsplatser. Vi övervakar läget kontinuerligt och har beredskap att möta en ytterligare ökad belastning om så skulle krävas. Detta är naturligtvis förenat med stora ansträngningar från våra medarbetare som gör utomordentliga insatser, säger Rasmus Havmöller.

Aktuella siffror den 26 april

Nya konstaterade covid-19-fall: 310 (718)

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 138 074 (136 741)

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 29 (26)

Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 136 (134)

Totalt antal vaccinerade med en första dos: 278 322 motsvarar 25,3 procent

Totalt antal färdigvaccinerade: 97 609 motsvarar 8,9 procent

Totalt antal avlidna med covid-19: 1 676 (Uppdaterad 19 april)

Källa: Region Skåne, Folkhälsomyndigheten

Matilda ArboreliusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.