GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dödsfall efter vaccinering utreds

Publicerad 26 april 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
En kvinna har avlidit efter att ha drabbats av de kända men sällsynta biverkningarna av Astra Zenecas covidvaccin. Arkivbild.
En kvinna har avlidit efter att ha drabbats av de kända men sällsynta biverkningarna av Astra Zenecas covidvaccin. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Myndigheter tittar närmare på ytterligare ett dödsfall som skett efter att en person fått Astra Zenecas covidvaccin Vaxzevria, rapporterar SVT Väst.

Det handlar om en kvinna i 70-årsåldern som enligt sina anhöriga var fullt frisk när hon gavs sprutan. Några dagar senare drabbades hon av blodpropp och låga nivåer av blodplättar, vilket är den väldigt sällsynta men uppmärksammade biverkning som vaccinet kan ge.

– Vi granskar alltid de rapporter som kommer in och eftersöker mer medicinsk information vid behov, säger Karin Vengemyr vid Läkemedelsverkets biverkningsgrupp till SVT.

Vengemyr berättar att man rapporterat dödsfallet till den europeiska läkemedelsmyndighetens databas.

Vaccinets skyddseffekt mot covid-19 bedöms klart överväga den lilla risken att drabbas av blodproppar. Folkhälsomyndigheten säger till SVT att detta dödsfall inte ändrar tidigare bedömning.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.