Annons

"Gröna beviset" kan öppna för resor

Nu är det klart att vaccinationsintyget mot covid-19 ska gå under namnet "Gröna beviset". Det digitala intyget kommer vara kostnadsfritt och finnas tillgängligt via flera digitala brevlådor.
Publicerad 26 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Nu är det bestämt att vaccinationsintyget kommer heta "Gröna beviset", en digital e-tjänst. Bilden är ett montage.
Nu är det bestämt att vaccinationsintyget kommer heta "Gröna beviset", en digital e-tjänst. Bilden är ett montage.Foto: Kivra

Vaccinationsbeviset kommer innehålla en QR-kod med information om ditt vaccin, datum för när du fick vaccinet samt dina personuppgifter.

Annemieke Ålenius, avdelningschef för E-hälsomyndighetens samordningsavdelning, tycker inte att det funnits några direkta svårigheter med att ta fram beviset.

Annons

Första versionen kräver att man har en svensk e-legitimation, men man jobbar på en analog lösning.

– Alla ska ha samma möjlighet att söka intyget men det tar lite längre tid att få till en analog lösning. Kruxet är att på beviset kommer det finnas en maskinläsbar kod som måste skapas digitalt. Men vi jobbar så fort vi kan och undersöker vad som är smidigast, säger Annemieke Ålenius.

Digitala brevlådor

Intyget kommer att skickas automatiskt till de digitala brevlådorna Kivra, Digimail, eBoks och Min myndighetspost. Men Annemieke Ålenius säger att det också ska gå att spara ned vaccinationsbeviset så att det kan skrivas ut. Myndigheten undersöker även möjligheten att söka beviset digitalt och sedan få det i posten.

Förutsättningen för att bevisen ska fungera är att regionerna rapporterar in vaccinationerna till det nationella vaccinationsregistret.

– Vi vet ju alla att vården har det tufft just nu så det är en utmaning, men kan de göra det som tänkt så ska uppgifterna lämnas till oss så att vi kan utfärda det här beviset.

Tio dagars väntan

TT: Hur lång tid kommer det ta mellan vaccination och tillgängligt bevis?

– Man får nog räkna med en tio dagar, när du fått ett fullgott skydd ska du söka intyget, säger Annemieke Ålenius.

Till en början kommer intyget bekräfta att man är vaccinerad mot covid-19, men arbete pågår för att även ett negativt covid‑19‑test eller ett bevis på genomgången sjukdom ska ingå.

Den 1 juni i år ska infrastrukturen kring vaccinationsintygen vara klar och cirka en månad senare ska regelverket finnas på plats. Men datumet för när "Gröna beviset" kommer att vara tillgängligt är ännu inte bestämt.

EU siktar på att vaccinationsbevisen ska kunna börja användas från den 26 juni.

Avvakta resor

Annons

Syftet med beviset är att underlätta resor inom EU, inte minst för de som arbetspendlar över landsgränserna. Men i Sverige rör det sig nog främst om semesterresor, enligt Annemieke Ålenius.

Trots det tycker hon att den som vill planera en sommarresa ska avvakta.

– Du måste för det första vara vaccinerad, och för det andra så måste det ha gått en liten tid mellan det att du fått vaccinationen och att du får det här beviset. Sedan beror det på vilket land du åker till och vilka krav det landet har. Om du inte ens fått en vaccination vet du inte riktigt när du får beviset och om det gäller i landet dit du vill åka.

Så får du "Gröna beviset"

Så får du "Gröna beviset"

Efter vaccination i Sverige rapporterar vaccinatören till det nationella vaccinationsregistret hos Folkhälsomyndigheten. Vaccinationsintyget kommer sedan att kunna begäras ut genom att man loggar in och beställer ett bevis i e-tjänsten "Gröna beviset", som E-hälsomyndigheten utfärdar.

För det behövs en godkänd svensk e-legitimation, men analoga bevis kommer finnas att söka längre fram. Myndigheten uppger att det kommer finnas en support som man kan ringa till.

Intyget tas fram av E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för digital förvaltning (Digg) på uppdrag av regeringen.

Källa: E-hälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons