Annons

Modeskaparen Alber Elbaz död i covid-19

Publicerad 26 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Den israeliske modedesignern Alber Elbaz var känd för sina överdimensionerade runda glasögon och sin förkärlek för flugor – samt för sin älskvärda personlighet. Arkivbild.
Den israeliske modedesignern Alber Elbaz var känd för sina överdimensionerade runda glasögon och sin förkärlek för flugor – samt för sin älskvärda personlighet. Arkivbild.Foto: Thibault Camus/AP

Den israeliske modedesignern Alber Elbaz, bland annat känd för sitt samarbete med svenska H&M, har gått bort i sviterna av covid-19.

Elbaz, som tidigare varit kreativ chef för det franska modehuset Lanvin, låg på sjukhus i Paris i flera dagar innan han avled under lördagskvällen. Han blev 59 år gammal.

Annons

Alber Elbaz inledde sin modekarriär i New York 1985 och var under en tid kreativ chef för Yves Saint Laurent innan han kom till Lanvin 2001. Under hans tid som chefsdesigner blomstrade modehuset ekonomiskt och Hollywoodstjärnor som Cate Blanchett och Sienna Miller sågs ofta i hans svarta cocktailklänningar.

2010 hade Lanvin under Elbaz ledning ett oväntat gästsamarbete med klädjätten Hennes & Mauritz.

– Jag har alltid sagt till mig själv att jag aldrig skulle göra en kollektion för massmarknaden, men det som till slut väckte mitt intresse var tanken att H&M omfamnade lyx, snarare än att Lanvin skulle anpassa sig till massmarknaden eller sälja sin själ, sade Elbaz då.

Hösten 2015 fick Elbaz oväntat sparken som kreativ chef för modehuset, enligt uppgift efter en konflikt med dess kinesiske ägare, miljardären Shaw-Lan Wang, och har sedan dess haft en friare roll som modeskapare.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons