Lagfarter Nsk

Ny ägare till 40-talshus i Vittsjö

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Tuulikki Peck, 85 år, har tagit över fastigheten på Ubbaltsvägen 12 i Vittsjö från Boris Holger Peck. Ägarskiftet blev klart i februari 2021. Det 100 kvadratmeter stora huset är byggt 1945.

För åtta månader sedan såldes ett annat hus ett par hundra meter bort, på Ugglevägen 25. Där landade priset på 1 590 000 kronor för det 140 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man anhållen för mordförsök i Västerås

En man i Västerås har anhållits misstänkt för mordförsök. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 30-årsåldern misstänks för mordförsök på en man i Västerås, rapporterar VLT.

Mannen greps och anhölls under måndagen.

– Det stämmer att det är en man i 30-årsåldern som är anhållen. Målsägaren är också en man, säger vice chefsåklagare Eva Morén till VLT.

Polisen vill inte kommentera händelsen.

– Jag kan inte säga så mycket just nu, men det är ett grovt brott vi utreder. Vi har inlett en förundersökning, om vad vill vi av utredningsteknisk skäl inte gå ut med i nuläget, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin till tidningen.

En person har förts med ambulans till sjukhus i samband med händelsen, rapporterar SVT Västmanland.

Inrikes

Våld i relationer börjar redan i unga år

Ett kontrollerande beteende via samtal, sms och sociala medier är ett varningstecken att vara vaksam på när det gäller våld i ungas parrelationer. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Unga utsätts för våld i parrelationer redan i högstadiet. Men mer än hälften av de utsatta vågar inte berätta för familjen, visar en Novusundersökning.
– Våldet är precis lika grovt och allvarligt som i vuxnas relationer, säger Zandra Kanakaris.

Fyra av tio unga mellan 18 och 25 som haft en relation har utsatts för någon form av våld från sin partner. Det visar en Novusundersökning på uppdrag av UR som presenteras i programmet Våra unga och våldet.

En av tio unga kvinnor i undersökningen har utsatts för fysiskt våld, men våldet kan också ta sig uttryck i verbala kränkningar, förödmjukelser, begränsningar, hot, förbud digitalt eller sexuellt våld. Det är heller inte ovanligt att förövaren kontrollerar sociala mediekonton eller hotar att sprida bilder om den utsatta försöker lämna relationen.

– Våldet är precis lika grovt och allvarligt som i vuxnas relationer, men omständigheterna kan skilja sig åt. Om det är ens allra första relation har man inga referensramar och då är det svårt att veta hur en relation ska vara, säger Zandra Kanakaris, generalsekreterare på stiftelsen 1 000 möjligheter, en organisation som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld och driver ungarelationer.se

Svårt att berätta

Över hälften av de utsatta berättar inte om vad de utsatts för. Bland dem som utsatts för sexuellt relationsvåld säger 78% att det är svårt att berätta om våldet för familjen.

Enligt Zandra Kanakaris tar inte alltid vuxenvärlden ungas förhållanden på allvar. I stället raljerar man över att ung kärlek kan vara "en berg- och dalbana", vilket kan påverka förtroendet för de vuxna. Det kan också handla om att man är kär och vill skydda förövaren, eller att man skäms.

– Många unga håller också på att utveckla sitt jag och tycker att man har fått ett vuxenansvar. Man kanske har tjatat om att få sova över hos sin pojkvän och till slut får man det och så blir man våldtagen. Då tänker man "det här får jag lösa själv, nu har jag försatt mig i den här situationen", trots att ansvaret är förövarens.

Pressas till sex

Skillnaderna mellan könen är stora. 22 procent av de unga kvinnorna uppger att de utsatts för en sexuell handling mot deras vilja i en relation och 16 procent har känt sig pressade att ställa upp på sexuella handlingar som de inte mått bra av. För män är motsvarande siffror fyra procent.

– Tjejerna är utsatta för oerhört allvarligt sexuellt våld av sina pojkvänner och porren är en jättestark påverkansfaktor. Killarna vill göra saker de sett och tjejerna berättar att de är rädda för att säga emot trots att det gör ont och de inte vill.

Var femte av de utsatta upplevde våld redan i högstadiet och förövaren gick ofta i samma skola. Många tyckte också att det pratas för lite om våld i ungas relationer och vill att det ska tas upp i sex- och samlevnadsundervisningen.

Fråga rakt ut

Enligt Zandra Kanakaris har många en snäv definition av vad våld är. Det är därför viktigt att vuxna pratar med unga om att en schysst relation ska vara våldsfri.

– Poängtera vad du ser händer och fråga rakt ut: "Är han våldsam eller oschysst mot dig?". Man kommer oftast inte få ett ja på en gång för det finns ofta hot och kommentarer om att ingen kommer tro på en och man skäms.

Några varningstecken kan vara om personen isolerar sig från vänner, uteblir från skola eller fritidsaktiviteter eller är stressad kring mobilen.

Brottsliga handlingar bör polisanmälas och hanteras av rättsväsendet, men omgivningen kan ha en viktig roll i att stötta den som är utsatt.

– Det är jätteviktigt att visa att man står kvar. Att man säger "Det är inte ditt fel och du är värd att må bra. Även om du inte berättar nu så kommer vi att fortsätta finnas här för dig".

Marielle Theander Olsson/TT

FAKTA

Fakta: Varningstecken på våld i unga relationer

Var uppmärksam på: blåmärken och skador som har försökt döljas eller som har konstiga förklaringar, sjunkande skolnärvaro, minskat intresse för fritidsaktiviteter, förändringar i utseende och vikt.

Uppmärksamma också om ungdomen isolerar sig från vänner, minskar social kontakt med alla utom sin partner, ursäktar partners dåliga beteende, är utåtagerande eller blir stressad av att släppa telefonen.

Var extra vaksam på om deras partner blir mycket svartsjuk när hen pratar med andra, ställer in planerade aktiviteter i sista minuten eller håller ständig koll via sms, samtal och sociala medier.

Det gäller också om du har sett konflikter som eskalerar till att saker går sönder, att partnern slår på andra saker eller om ungdomen är konstant orolig för att göra sin partner upprörd eller arg.

Lita på magkänslan och fråga flera gånger om du är orolig. Lyssna och trivialisera inte ungas relationer. Agera genom att prata med båda parter enskilt och anmäl eventuella brottsliga handlingar.

Källa: Unga relationer.se/Stiftelsen 1 000 möjligheter

FAKTA

Fakta: Novusundersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av UR i oktober 2020. Intervjuer har gjorts med 1 014 personer i åldern 18–25 år med en deltagarfrekvens på 58 procent.

Undersökningen presenteras i tv-programmet Våra unga och våldet som sänds 17 maj i SVT2 samt på UR Play.

Sport

Hansson imponerade – enkelt till final

Louise Hansson är vidare till final.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Louise Hansson fortsätter imponera i sim-EM i Budapest.
24-åringen var överlägsen i semifinalen på 100 meter fjäril och tangerade sitt personliga rekord.
Även Michelle Coleman är finalklar efter nytt årsbästa på 50 meter fritt.
PREMIUM

Louise Hansson var överlägsen i försöken på 100 meter fjäril, och dominansen fortsatte i semifinalen.

Hansson tog en solklar seger i sin semifinal och simmade in på 56,73, vilket var 75 hundradelar snabbare än fransyskan Marie Wattel som vann sin semifinal och var totaltvåa.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

USA skänker ytterligare 20 miljoner doser

Vaccin mot covid-19 från amerikanska Moderna.
Foto: Foto: Paul Sancya/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s president Joe Biden planerar att sända ytterligare 20 miljoner doser vaccin mot covid-19 avsedda för bruk inom landet, till andra länder i slutet av juni.

Syftet är att hjälpa dessa i kampen mot coronapandemin, meddelar Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

Det handlar om vaccin från Pfizer-Biontech, Moderna eller Johnson & Johnson, och ska läggas till de 60 miljoner doser av Astra Zenecas covidvaccin som Biden redan tidigare lovat andra länder, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Inrikes

Benbrott vanligare i välbärgade familjer

Barn som växer upp i stadsmiljö med syskon och högavlönade föräldrar löper större risk för benfrakturer. Arkivbild.
Foto: Erik Svensson/TT
Inrikes
Inrikes Barn som växer upp i stadsmiljö med syskon och högavlönade föräldrar löper större risk för benfrakturer, visar forskning från Umeå universitet.
PREMIUM

Ett av tre barn råkar någon gång under sin uppväxt ut för att ett ben i kroppen går av. Nu pekar forskare på en rad faktorer som ökar risken för benbrott.

"Sambandet mellan inkomst och frakturer kan eventuellt förklaras av att familjer med högre inkomst oftare har studsmattor, skidor och cyklar och större möjligheter att delta i aktiviteter med risk för frakturer", säger Erik Hedström, doktorand vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Tradingportalen.com

Lär dig mer om finansmarknaden

Tradingportalen.com Vill du lära dig mer om finansmarknaden och bli bättre på att investera? Då har du kommit helt rätt.

Vi kommer att gå igenom hur du kan göra för att lära dig mer om finanser, hur man investerar och hur du kan få så bra avkastning som möjligt på dina pengar.

Gå en kurs

Lär dig mer om finansmarknaden med en kurs! Det finns tusentals olika kurser på nätet som drivs av duktiga investerare som kan mycket om finansmarknaden. De kan hjälpa dig att bli ännu bättre och få en bättre avkastning på dina pengar. Vi rekommenderar dock att du läser recensioner för kursen innan du betalar något. Det finns många där ute som vill tjäna snabba pengar på att lura dig att köpa något som de slängt ihop på en timme.

Några exempel på bra kurser är:

Läs nyheter

Det finns många sidor på internet som samlar mängder med information och nyheter om finansmarknaden. Genom att spendera lite tid varje dag på att läsa detta kommer du sakta men säkert att bli bättre på det. En sådan sida är tradingportalen. Här hittar du mängder med nyheter kring finans från hela världen men också guider på hur du kan bli bättre på att investera. Vi kan garantera att om du spenderar lite tid varje dag på att läsa deras guider och nyheter kommer du snart ha mycket mer kunskap om finansvärlden och förmågan att använda den kunskapen för att tjäna pengar.

Testa

Det finns faktiskt inget annat sätt att lära dig om finansmarknaden än att testa. Oavsett hur mycket kunskap du har kommer du förr eller senare behöva testa att investera i marknaden.

Annars är all din kunskap värdelös. I början kommer det kanske inte gå bra men om du har en bra strategi och verkligen följer den kommer du snart märka att det går bättre. Tro oss, vi vet att det kommer kännas otäckt i början men det är naturligt. Om du aldrig testar kommer du aldrig att lära dig något.

Några bra appar som kan hjälpa dig att komma igång med din investering är:

Avanza

Nordnet

Etoro

Gör misstag

Det är inget fel med att göra misstag, speciellt inte när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla kommer göra misstag i början och alla proffs som du läser om på nätet har antagligen misslyckats fler gånger än du försökt. Så länge du lär dig av dina misstag är det inget fel. Då kommer du komma tillbaka starkare än du var tidigare och det kommer att gå bättre för dig. Var därför inte rädd att begå misstag när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla gör det.

Sport

Sverige femma i EM-finalen

Michelle Coleman simmade första sträckan för Sverige.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Det svenska laget, utan skadade Sarah Sjöström, hade inte mycket att sätta emot i EM-finalen på 4x100 meter fritt.

Storbritannien blev etta på tiden 3.34,17, tolv hundradelar före Nederländerna. Frankrike rundade av prispallen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Bilbranschen kräver slopade tullar på stål

På bilden syns tillverkning av personbilar i Volvo Cars fabrik i Torslanda. Arkivbild.
Foto: ADAM IHSE / TT
Ekonomi
Ekonomi Nytillverkade bilar kan bli flera tusenlappar dyrare till följd av stigande stålpriser, enligt branschorganisationen Bil Sweden.
Nu uppmanas EU:s handelsministrar att slopa importtullarna på stål för att dämpa prisökningen.

Inköpspriset på stål — som används i bland annat biltillverkning – har stigit till de högsta nivåerna sedan 2008, enligt Bil Sweden som representerar de stora svenska fordonstillverkarna och importörerna av personbilar, bussar och lastbilar.

– Varmförzinkat stål är en sort som vi köper in i stora volymer. Priset på det har ökat från 550 euro per ton i juli 2020, till 1 150 euro per ton nu i maj. Tillverkningen av en personbil kräver i snitt 900 kilo stål, vilket har inneburit att bilar har blivit omkring 5 000 kronor dyrare att tillverka sedan i somras, säger Bil Swedens vd Mattias Bergman.

Jobbar ikapp

Prisökningen på stål beror till stor del på stigande efterfrågan eftersom fabrikerna jobbar för högtryck, inte helt olikt den globala bristen på halvledare som också slår mot fordonsindustrin. EU:s skyddstullar på stål bidrar till de stegrande priserna, enligt Bil Sweden.

– Fordonsindustrin håller nu på att arbeta ikapp och det är hög efterfrågan på fordon, och det är det som bidrar till stålbristen som driver upp priserna på det vi köper. Men det är inte bara fordonsindustrin som är drabbad, det är likadant för dem som bygger vindkraftverk och andra som är beroende av att köpa in stål, säger Bergman.

Svenska konsumenter har än så länge inte påverkats av prisökningen på stål, men bilproducenterna och importörerna kan komma att höja priserna i handeln om inte stålpriserna stabiliseras eller börjar gå ned, enligt Bil Sweden.

Ska diskutera tullarna

EU:s handelsministrar möts i Bryssel på torsdag för att bland annat diskutera om stål- och aluminiumtullarna mot omvärlden ska förlängas eller inte, enligt Regeringskansliet. Skyddstullarna infördes i juli 2018 för att skydda inhemska stål- och aluminiumtillverkare från prisdumpning i EU efter USA:s beslut att införa liknande skyddstullar.

Bil Sweden uppmanar EU:s handelsministrar att avskaffa tullarna.

– Lyfter man på skyddstullarna skapar man återigen en mer flexibel marknad, vilket kommer att pressa ned stålpriserna. Men om man förlänger dem kommer priserna med stor sannolikhet att även stiga för konsumenterna, säger Bergman.

EU och USA ska inleda förhandlingar om skyddstullarna, meddelade EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis på måndagen.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Inrikes

Äldre kvinna knivdödad i lägenhet

En äldre kvinna har avlidit efter att ha skadats av ett vasst föremål. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En kvinna i 70-årsåldern har dött i en lägenhet i Kortedala i Göteborg efter att ha skadats med ett vasst föremål, troligtvis en kniv, skriver polisen på sin hemsida. Flera personer har frihetsberövats.

Larmet kom vid 16-tiden på måndagen och läkare som kom till platsen tillsammans med polisen kunde konstatera att kvinnan avlidit av sina skador.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL