Annons

Inspiration inför grillkvällen

Publicerad 28 april 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Guider till bästa grillningen.
Guider till bästa grillningen.Foto: Janerik Henriksson/TT

Är du sugen på grillat, men känner att inspirationen tryter? Då finns ett gäng nyutkomna böcker på temat att luta sig mot. I "Grill: Frederik Zäll's bästa" (Grenadine Bokförlag) samlar kocken och musikern Frederik Zäll sina grillfavoriter. I "Det godaste till grillat: Såser, röror, grönt" (Bokförlaget Semic) av matjournalisten Lena Söderström kan du hitta goda tillbehör. Och vill du gå ett steg längre och använda grillen även för rökning och långkok hittar du tips och råd i boken "Rök & grilla: recept, tekniker och tillbehör" (Tukan förlag) av Lincoln Jefferson och Robin Donovan. (TT)

"Det godaste till grillat: Såser, röror, grönt" (Bokförlaget Semic) av Lena Söderström.
"Det godaste till grillat: Såser, röror, grönt" (Bokförlaget Semic) av Lena Söderström.Foto: Bokförlaget Semic

"Jag brukar använda rödlök i Sverige, för den är mer lik indisk lök i både smak och färg."

Journalisten Malin Mendel, SVT:s korrespondent i Indien, berättar om hur hon lagar indisk mat i "Meny" i Sveriges Radio P1. Hennes kokbok "Mitt indiska liv" kom ut förra året. (TT)

Malin Mendel.
Malin Mendel.Foto: Anders Wiklund/TT
Visste du att...

... tepåsarna från början var gjord i ett så lyxigt material som silke? Det var Thomas Sullivan, teimportör i New York, som för drygt 100 år sedan fyllde små silkespåsar med två gram te. Varuproverna delades sedan ut till hans kunder – som snart upptäckte att påsarna med fördel kunde användas vid bryggningen. Nu för tiden är påsarna ofta tillverkade i något enklare stil, men funktionen är fortfarande densamma. (TT)

Tepåsen, en hundra år gammal uppfinning.
Tepåsen, en hundra år gammal uppfinning.Foto: Jessica Gow/TT
Veckans tips

För den som helst äter vegetariskt och vill dricka vin till maten passar vitt eller rosé ofta bäst. Men även vegetarianer kan förstås vilja ha rött vin ibland. En lösning kan då vara att använda smakbryggor, som neutraliserar smaker som kanske inte passar till just det vinet man vill ha. Smakbalans kan till exempel uppnås med hjälp av livsmedel som nötter, olivolja eller ost, tipsar Systembolaget. (TT)

Ost kan få det röda vinet och den vegetariska maten att passa bättre ihop.
Ost kan få det röda vinet och den vegetariska maten att passa bättre ihop.Foto: Shutterstock
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons