Annons

Barn får spela matcher igen: "Jättepositivt"

Från i dag är det tillåtet för barn och unga födda 2002 eller senare att spela matcher och tävla utomhus igen.
Jättepositivt, säger FC Rosengårds klubbchef Jenny Damgaard.
– Det är många ungdomar som vi förlorat och som vi hoppas kommer tillbaka när vi väl får spela matcher, säger hon.
Publicerad 28 april 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Nu kan ungdomsfotbollen börja igen – i begränsad omfattning. Arkivbild.
Nu kan ungdomsfotbollen börja igen – i begränsad omfattning. Arkivbild.Foto: Ørn E. Borgen/NTB/TT

Folkhälsomyndigheten (FHM) meddelar att det från och med i dag är tillåtet att spela matcher och tävla utomhus för barn och ungdomar födda 2002 eller senare.

Matcher och tävlingar ska genomföras lokalt, eller med begränsat resande. Lag får spela max en match per vecka och den begränsningen gäller även individuella idrotter.

Annons

"Fysisk aktivitet främjar en god hälsa. Det är viktigt att barn och unga har bra möjligheter att idrotta trots pandemin", säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, till myndighetens hemsida.

Förlorat barn och ungdomar

Nyheten togs emot med glädje av damallsvenska FC Rosengård, som har drygt 700 flickor och pojkar i sin verksamhet.

– Det är såklart jättepositivt, säger klubbchefen Jenny Damgaard till TT.

TT: Har ni tappat barn och ungdomar under pandemin?

– Absolut har vi gjort det. Det är många ungdomar som vi förlorat och som vi hoppas kommer tillbaka när vi väl får spela matcher. Matcher är en väldigt stor del av fotbollen och tävlingsmomentet är viktigt.

Under vintern har Malmöklubbens barn och ungdomar inte bedrivit någon inomhusträning. Den träning som har skett har fått bedrivas i grupper om åtta spelare utomhus.

– Vi har kört stenhårt med åtta personer-restriktionen. Det är svårt att bedriva fotbollsverksamhet och göra det motiverande och inspirerande oavsett ålder när man bara får köra övningar på åtta spelare, men samtidigt ska vi naturligtvis inte bidra till någon smittspridning alls.

Just nu undersöker klubben hur Malmö stads fritidsförvaltning och Skånes distriktsförbund ser på dagens besked från FHM.

– Vi har tidigare haft lokala restriktioner som har varit lite tuffare än de som har kommit nationellt. Vi måste invänta besked innan vi vet vad det innebär för vår verksamhet, säger Damgaard.

"Saknar våra äldre lag"

Hon hoppas att Folkhälsomyndigheten i framtiden öppnar upp för matcher även för de äldre ungdomarna och övriga seniorlag.

Annons

– Vi saknar också våra äldre lag. De är lika frustrerade som barnen. Vi har flickor 19-lag, B-lag (dam) och ett herrlag (division 2) som fortfarande inte får spela matcher, säger Jenny Damgaard.

Förändringarna sker efter en justering i de allmänna råden för bland annat idrotten i Folkhälsomyndighetens föreskrifter om allas ansvar att förhindra spridningen av covid-19.

Daniel Kihlström/TT

FC Rosengårds klubbchef Jenny Damgaard. Arkivbild.
FC Rosengårds klubbchef Jenny Damgaard. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons