Kultur och nöje

En roman född ur ren ilska

Dramaturgen Anna Kölén är aktuell med debutromanen Ingen kommer att tro dig.
Foto: Stefan Tell
Kultur och nöje
Litteratur Dramaturgen Anna Kölén har skrivit och översatt dramatik i många år men är ändå rejält nervös inför sitt första boksläpp. Romanen Ingen kommer att tro dig kommer ut 3 maj och är en berättelse om övergrepp, om att våga bryta en tystnadskultur och Anna Köléns svar på den backlash hon upplevde kom efter metoo-upproret. - Jag var så himla arg när jag började skriva, den där första fasen när det bara kom text då gick jag på ren adrenalin, beskriver hon.

Under sex år, mellan 2012 och 2018, var Anna Kölén dramaturg på Malmö stadsteater och arbetade bland annat med föreställningar som Yarden, Cabaret, Vinnaren tar allt och Ett självmords anatomi. Under de här Malmöåren föddes också huvudpersonen i hennes skönlitterära debut, svensk-grekiska Daphne Inga-Britt Lundström från Arvika.

– Jag gjorde ett frilansjobb och fick lite extrapengar så då åkte jag på en skrivresa till Grekland och där kom Daphne till med sin grekiska pappa. Men när jag kom hem hade jag ingen tid att skriva utan jobbade vidare med teatern. Daphne lade jag i en låda där hon fick vänta på sin story, berättar Anna Kölén på telefon från Stockholm där hon och familjen bor sedan tre år tillbaka och där hon nu är dramaturg på Unga Dramaten.

Övergreppstrauma

Ingen kommer att tro dig inleds med att en livrädd Daphne passerar ett stort medieuppbåd på väg in i en rättssal. ”Där inne väntar han. Mannen som journalisterna egentligen är intresserad av. Jag är bara kvinnan som har anklagat honom för ett brott som ingen vill tro att han har begått”.

Efter denna prolog backar historien 14 månader och Daphne studerar litteraturvetenskap på Stockholms universitet, jobbar extra på en restaurang och möter sin blivande pojkvän, författaren Leo. Bit för bit fogas Daphnes liv från uppväxten i Arvika och framåt samman och långsamt närmar sig berättelsen övergreppstraumat i hennes liv, det som leder fram till rättegångssalen.

Anna Kölén började skriva Ingen kommer att tro dig för cirka två år sedan i kölvattnet på metoo och skandalerna i Svenska Akademien.

– Då hade jag tid och möjlighet att skriva, allt klickade och Daphne fick sin story, säger hon.

Intervjuad i Klubben

Anna Kölén var själv en av de kvinnor som intervjuades i journalisten Matilda Gustafssons prisbelönta reportage i Dagens Nyheter om de kränkningar som den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, utsatte kvinnor för under många år.

Senare gick Anna Kölén också ut med namn i samband med den utredning om sekretessbrott som riktades mot Arnault och berättade hur han avslöjat så väl Elfriede Jelineks som Harold Pinters Nobelpris för henne.

– Där vädjade advokatbyrån till samtliga att gå ut med namn eftersom anonymiseringen användes som ursäkt för att inte ta våra vittnesmål på allvar. Jag kände att jag var i en position där jag kunde göra det, berättar Anna Kölén. Jag har aldrig haft någon relation med Arnault. Han har tafsat på mig men jag har inget stort trauma och jag har en trygg familj, en trygg karriär, var inte beroende av honom och har aldrig uppträtt på Forum. Så om inte jag vågade, vem skulle då våga?

Att bryta tystnadskultur

Berättelsen om Daphne föddes ur de här upplevelserna och framförallt ur den ilska Anna Kölén kände när fokus efter metoo allt mer kom att handla om namngivningen av ett fåtal kända män.

– Det blev en slags berättelse i media om att metoo är förtal av män. För mig handlade metoo i allmänhet och akademieskandalen i synnerhet om att bryta en tystnadskultur för att det skulle ske en strukturell förändring och det var egentligen väldigt få män som namngavs. Att bryta tystnadskulturen är första steget mot att kvinnor ska våga anmäla och det hela revolutionen syftade till var väl ändå att rättssamhället ska ta hand om de här sakerna. Blir man utsatt för brott ska man anmäla och man ska bli värdigt bemött och känna sig trygg, säger hon med eftertryck och fortsätter:

– När jag växte upp pratade man om våldtäkt som ett öde värre än döden och inställningen var att det inte var någon idé att anmäla för då skulle det bara snackas om vad man hade på sig och hur mycket man druckit. Det har ändå ändrats, eller håller i alla fall på att ändras om vi inte ger upp den här kampen.

Vill nå ut brett

Anna Kölén betonar samtidigt att Ingen kommer att tro dig är ren fiktion och att fiktionen också är hennes sätt att nå ut brett med ett angeläget ämne.

– Ibland tror jag att fiktionen ligger närmre sanningen än verkligheten, säger hon eftertänksamt. Man blir friare i en fiktiv berättelse och det är lättare för läsarna att ta emot en bok som har till exempel en spänningsbåge och ett ganska lyckligt slut. Jag ville skriva en berättelse som var lätt att ta till sig och underhållande men samtidigt tar upp svåra frågor. Jag tror också att fler kan identifiera sig med Daphne och det hon upplever än om jag skrivit en självbiografi om män som har tafsat på mig på jobbet. Då blir det mer bara intressant för andra dramaturger.

– Sedan plockar och tar alltid författare från olika håll – något från sig själv, något man läst i tidningen och något man har sagt när man var 14 år så det är klart att jag har gemensamma erfarenheter med Daphne men hon är inte jag och jag har inte varit med om det här.

Anna Kölén arbetade under sex år som dramaturg på Malmö stadsteater.
Foto: Stefan Tell

Som en monolog

Varför blev historien om Daphne prosa och inte dramatik?

– Långt innan jag hittade till teatern drömde jag om att bli författare och mitt eget uttryck är nog egentligen prosa. Det här var också ett så angeläget ämne för mig att jag kände att jag ville äga den helt själv. En teaterprocess är alltid kollektiv och man kan inte bestämma själv hur det blir.

Hur var det att skriva prosa jämfört med dramatik?

– Även om det här är en helt annan typ av text har jag haft god hjälp av att jag är van att bygga historier, att jag känner att här måste in en rättegångsscen för att få in puls till exempel. Rättegångsscenerna var också det jag skrev snabbast och det handlar om att det nästan bara är dialog och dialog är lätt för mig. Betydligt svårare var det med miljöbeskrivningar, det var lite som att skriva ut scenanvisningar och allt det där man stryker i en pjäs. Men jag tänker på min roman som en monolog, en kvinna som talar och där har jag definitivt hjälp från teatern. Jag skapade en egen person som tuggade på och Daphnes språk kom också snabbt till mig. Hon har en kaxighet som jag önskar att jag haft i hennes ålder.

Roligt arbete

Samtidigt som rättegångsscenerna i Ingen kommer att tro dig var lättast att skriva var de också de som krävde mest research.

– Där hade jag ingen egen erfarenhet så jag har läst väldigt mycket protokoll och domar och sett dokumentärt material och också gråtit mycket under tiden, berättar Anna Kölén. Men i grunden har det här arbetet varit väldigt roligt och Daphne är så rolig också. Jag har fnissat en hel del när jag skrivit henne, speciellt när hon häcklar kulturvärlden.

3 maj släpps Ingen kommer att tro dig och även om det på grund av coronarestriktioner inte blir någon stor releasefest blir det ett samtal om boken mellan Anna Kölén och hennes förläggare på släppdagen och redan nu är det klart att den blir bokklubbsbok i Bonniers digitala bokklubb Kollektivet i juli.

– Det jag hoppas på allra mest är att jag med tiden ska få möjlighet att prata med unga människor om min bok också, säger Anna Kölén. Jag hade själv velat läsa den när jag var på väg ut i yrkeslivet och började plugga på universitet. Jag tror att den är en bra utgångspunkt för att kunna prata om frågor som gränssättning och samtycke.

Barnbok

Och även om Anna Kölén har fullt upp med sitt arbete som dramaturg på Unga Dramaten och att försöka hitta olika sätt att nå ut till publiken trots coronarestriktionerna så finns det planer på mer prosa – denna gång en barnbok.

– Det är faktiskt en berättelse från Daphnes barndom, en saga som hennes pappa berättar, som jag var tvungen att stryka i romanen som jag har börjat titta på lite försiktigt, avslöjar hon.

FAKTA

Anna Kölén:

Född: 1974, uppvuxen i Arvika

Bosatt: I Stockholm

Familj: Gift med Andreas Norman som också är författare, en dotter

Bakgrund: Dramaturg och översättare som bland annat arbetat på Malmö stadsteater där hon till exempel stod för den hyllade dramatiseringen av Kristian Lundbergs Yarden och arbetade med föreställningar som Cabaret, Vinnaren tar allt, Svek, En midsommarnatts dröm och Ett självmords anatomi. Arbetar nu som dramaturg på Unga Dramaten i Stockholm där hon senast var aktuell med föreställningen Hon ska heta Minou som gjordes i samarbete med Malmö stadsteater.

Aktuell: Med sin skönlitterära debut romanen Ingen kommer att tro dig som kommer ut på Romanus & Selling 3 maj.

Anna Kölén om ...

... hon kan tänka sig att göra dramatik av Ingen kommer att tro dig: ”Jag tror inte den skulle bli så bra dramatik men däremot passa som tv-serie eller film. Men då skulle någon annan få skriva manus.”

... känslan när hon fick veta att Ingen kommer att tro dig skulle bli utgiven: ”Det var i november för ett år sedan som jag fick besked från Romanus och Selling. Då hade jag bara skrivit 60 sidor och blev både glad och chockad. För mig var det också nästan en förutsättning att få ett avtal eftersom jag fick en deadline. Jag är så van vid det från teatern och hade nog inte fixat att skriva klart om jag inte visste att någon väntade på den.”

... att både hon och bokens huvudperson Daphne har vuxit upp i Arvika: ”Det kunde jag bara inte låta bli och det handlar mycket om hemlängtan, att jag längtat dit under pandemin men jag har nog också alltid velat skriva om Arvika. Jag flyttade därifrån och till Stockholm när jag var 18 och har bott i Skåne och utomlands och det har tagit lång tid för mig att förstå att min uppväxt på landet i arbetarklass inte är något jag behöver dölja eller skämmas över utan gör mig till den jag är och också är en kompetens i mitt yrke.”

Lund

Skapar bilder att fantisera runt

Maja Lindberg
Foto: Claudia, Den lilla fotobyrån
Lund
Kultur och nöje
Kultur En liten gestalt i en båt med en katt, omgiven av en gigantisk böljande våg på öppet hav. Långa, ensamma figurer framför en dimmig sjö eller på en bergstopp mot en blånande himmel över vilken en blek måne tronar. Maja Lindbergs illustrationer är lika trolska som melankoliska.
– Jag gillar när det är lite mörker i bilderna, säger den Lommabaserade illustratören som är aktuell under Litteralund.

Vi träffas på skärmen, så som man gör nuförtiden. Illustratören och konstnären Maja Lindberg sitter i sin studio, ett ombyggt garage intill bostaden i Lomma. Om en dryg vecka ska hon också hålla i en workshop härifrån, som en del i Litteralunds program, för barn i åldrarna 6 till 10 år.

– Det är den första workshop jag håller någonsin så jag är lite nervös. Det ska bli jättekul. Vi ska rita lite djur och se hur man kan få det att se ut som exempelvis en katt med enkla kännetecken, säger Maja Lindberg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Kulturrådet överlämnar förslag om läsråd

En läsande 11-årig flicka. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

I dag lämnar Kulturrådet över sitt förslag på hur läsrådet ska organiseras till regeringen. Rådet ska bestå av personer från kulturbranschen, bokbranschen, forskarvärlden, biblioteksvärlden och skolan, och regeringen ska utse vilka, enligt SVT Kulturnyheterna.

Katti Hoflin, Kulturchef i Västra Götalandsregionen och ordförande i tidigare läsdelegationen, menar att det är "otroligt viktigt" med någon som är ansvarig för läsfrämjande åtgärder.

– Det finns ingen som tar ansvar för att följa, analysera och forska på vilka läsfrämjande insatser i Sverige som fungerar och vilka man kan strunta i, säger hon och hoppas att läsrådet ska kunna arbeta självständigt inom Kulturrådet.

Regeringen avsätter 10 miljoner kronor per år från 2021 till rådet, som är ett särskilt organ inom Statens kulturråd. Satsningen är en av flera för att försöka vända den nedåtgående lästrenden bland barn och unga. Medan tidigare lässatsningar har varit projektbaserade ska läsrådet kunna arbeta långsiktigt och strategiskt med läsfrämjande.

Kultur och nöje

Hyvönen gästspelar på singel

Frida Hyvönen gästspelar på en ny singel av David Ritschard. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow
Kultur och nöje
Kultur och nöje

David Ritschard släpper nu den andra singeln från det kommande albumet "Blåbärskungen", som beskrivs som en hybrid av klassisk country och folkhemssoul. Låten "Än går det vågor" gästas också av Frida Hyvönen. Det var en nära vän till Ritschard som propsade på att låten behövde henne.

"Inte för jag saknade muskler att bära den själv, han bara hörde allt inom sig och släppte det inte. Hon är ju min favorit och jag hade nog inte vågat fråga henne om han inte hade låtit så bestämd när han sa det. Det brukar han inte göra. Och hon sa ja", säger David Ritschard i ett pressmeddelande.

Albumet släpps den 24 september och i höst åker Ritschard på Sverigeturné.

Under 2020 släppte David Ritschard, tillsammans med Magnus Carlson från Weeping Willows, Hammarbyeposet "Snart ses vi igen".

Kultur och nöje

Ryskt filmteam redo för rymdstation

Tom Cruise har planerat att spela in film i rymden – men får nu rysk konkurrens. Arkivbild.
Foto: Andrew Medichini
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Ryssland har valt ut en berömd kvinnlig skådespelare och en regissör som ska spela in vad man säger vara "den första filmen i rymden", på ISS, Internationella rymdstationen, skriver BBC News. Yulia Peresild och Klim Shipenko ska resa iväg i ett rymdskepp den 5 oktober.

Ryska rymdflygstyrelsen Roscosmos säger att de vill öppna rymden för fler och dramat har arbetsnamnet "Challenge". Peresild och Shipenko sägs också ha genomgått medicinska tester och deras rymdträning ska inledas senast i juni.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Arbetsvillkor vid reality-tv kritiseras

Paradise hotel är en av de reality-serier som har kritiserats hårt på senare tid. Arkivbild,
Foto: Nent Group
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Efter den senaste tidens kritik mot dokusåpor och villkoren för dess deltagare vänder Kulturnytt i SR blicken mot arbetsvillkoren för de som jobbar bakom kameran på realityproduktioner. Flera personer inom tv-branschen vittnar om övertid som strider mot arbetslagen, utan att de får rätt till övertidsersättning.

– Man säger att man planerar tio timmars arbetsdag och ibland är det uppe på 15, 16, 17 timmar per dag och man hör producenten säga 'det spelar ingen roll, de har ingen övertidsersättning ändå'. Nej men, vänta här nu lite, säger inspelningsledaren Stellan Särlefalk.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Vinterdepression - och olika metoder för att bli av med den

Apoteum

Vad är vinterdepression?

Nu när det går mot mörkare tider, är det många som börjar märka av vinterdepressionen, som är en typ av årstidsbunden depression. Vissa får också något som kallas för vår-depression, men vanligast är ändå den som är bunden till vintern.

Några av symtomen för vinterdepression är en trötthet som inte ger med sig, svårigheter med att somna, nedstämdhet och oro, och ett starkt sockersug, vilket gör att många går upp i vikt under vintern - inte bara på grund av julmaten. Även om det inte finns en entydig anledning till varför vissa får den här typen av depression, så är det sannolikt att det har med brist på dagsljus att göra.

Finns det behandling?

Om man lider av vinterdepression kan man få antidepressiva läkemedel av läkare, eller få genomgå kognitiv beteendeterapi (KBT) för att lära sig att hantera det bättre. I vissa fall rekommenderas det också att man skaffar sig en ljusterapilampa, som simulerar naturligt solljus och kan lura hjärnan till att tro att det är sommar. Många tar också vitamin D tillskott för att tillgodose det behovet under vintermånaderna.

Andra metoder för att lätta på depressionen kan vara att motionera regelbundet så att hjärnan utsöndrar endorfiner, försöka sitta nära fönster och ha öppna ytor runt sig för att öka känslan av rum och ljus, och att undvika stressiga situationer så mycket som möjligt.

Depression och det endocannabinoida systemet

En nyare metod för att lätta på depressionen som allt fler forskare har börjat titta på är hur det endocannabinoida systemet i våra kroppar kan påverka vårt humör. Depression kommer sällan ensam, utan har ofta sällskap av ångest och stress. Det är sedan tidigare känt att det endocannabinoida systemet, som man kan föreställa sig är som en variant av nervsystemet eller cirkulationssystemet, spelar en roll i hur vi hanterar både stress och ångest. När det aktiveras kan det reducera aktiviteten hos neuroner i amygdalan, vilket får oss att känna oss lugnare och mer avslappnade.

Folk som lider av depression tros också lida av dopamin-och serotonin brist, två hormoner som fungerar som signalämnen i hjärnan, och har med humöret och känslan av lycka att göra. Forskare tror att när receptorerna som tar emot de här signalerna blir utmattade, så kan det leda till depression. Genom att aktivera det endocannabinoida systemet, så aktiveras även dessa receptorerna, och man kan få tillbaka känslan av mental balans och harmoni.

Och vad är det som aktiverar det endocannabinoida systemet? Jo, det är cannabinoider som CBD.

CBD från tillskott

Även om kroppen i sig själv producerar en liten mängd cannabinoider, räcker inte det alltid, och då kan man få i sig fler genom tillskott från växter. De cannabinoider som finns i till exemplet hampa, nässlor eller humle, är väldigt snarlika de som finns i däggdjur, och kan sätta igång det endocannabinoida systemet precis lika bra som de cannabinoider vi själva producerar.

Det har gjorts vetenskapliga studier under de senaste åren för att se vilka samband det finns mellan CBD och minskad stress och ångest. Resultaten har visat sig vara lovande, men det krävs fortfarande mycket mer forskning innan man kan säga något med säkerhet.

Kultur och nöje

Han utses till årets författare

Richard Osman har utsetts till årets författare på British Book Awards. Arkivbild.
Foto: Penguin Books UK
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Richard Osman har utsetts till årets författare på den brittiska galan British Book Awards, efter succén med sin debutroman "Torsdagsmordklubben", skriver BBC News. I Storbritannien är boken en av två vuxenböcker som detta århundrade har sålt över en miljon exemplar, ihop med "The lost symbol" av Dan Brown. Steven Spielberg har också köpt rättigheterna för en film.

Boken handlar om en grupp snart åttioåriga personer som bor på ett luxuöst äldreboende på den engelska landsbygden, och som träffas på torsdagar för att efter bästa förmåga lösa ännu olösta brott. När ett mordfall blir verklighet bestämmer de sig för att testa sina förmågor på riktigt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Filmfredag

Störd familjeidyll i menlös film

Robert de Niro och Oakes Fegley i I krig med morfar.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Film/Recension Peter Eliasson har sett regissören Tim Hills komedi I krig med morfar.

Enligt IMDB följde Robert DeNiro upp inspelningarna av de tunga mästerstyckena Joker och The Irishman med I krig med morfar, och det må förvisso vara något att höja på ögonbrynen över, men även en legendarisk aktör som DeNiro måste väl få slippa vara så allvarlig jämt och bara slappna av. Vilket han i och för sig också gjort de senaste tjugo åren.

Frågan är dock om aktören medverkat i något så pass familjeorienterat som denna komedi någon gång. Om jag säger att I krig med morfar utan vidare hade kunnat placeras in i Disneys mest standardiserade matinéfack förstår ni säkert vart jag vill komma. Med andra ord har knappast de som köpte den jämförelsevis edgy Släkten är värst-trilogin mycket att hämta här. För i det här sammanhanget framstår harmlöshet som en hederssak.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Filmfredag

Stark spelfilm om andra världskrigets Norge

Den största förbrytelsen.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Film/Recension Roland Klinteberg recenserar den norska filmen Den största förbrytelsen.

Det har nu gått 76 år sedan andra världskriget tog slut och fortfarande vänder och vrider världen med rätta på frågeställningen vad den kunde ha gjort för att mota Olle i grind och förhindra infernot som skulle komma 1939. Världen - och inte minst Norden - ifrågasätter fortfarande sina handlingar och ställningstaganden inför hotet om den tyska stöveln och det med rätta.Vi vet att det fanns ett underjordiskt motstånd i Danmark och så även i Norge men det verkar i backspegeln som om Hitlers lakej i Norge, Vidkun Quisling, hade lättare att sälja hakkorset än regeringen i Danmark.

I det norska krigsdramat Den största förbrytelsen står den norsk-judiska familjen Brauder i centrum och finns med bland de 773 norska judar som via interneringslägret Berg slutar sina liv i koncentrationslägret Auschwitz.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL