GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hugger i för turisternas säkerhet

Håkan Anderberg hanterar huggormarna vant med de stora långskaftade handskarna på. Han berättar om vägning, mätning, små tänder och starkt gift. I dagarna flyttar han bort ormarna från turisternas område vid Köpmagasinet och Smyge fiskrökeri – bort till västra sidan om ormstängslet.
Äventyrare • Publicerad 29 april 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Håkan Anderberg fångar huggormar vid Smygehuk. Han gör uppgiften i ett Lona-projekt för att ta bort ormar från turistområdena.
Håkan Anderberg fångar huggormar vid Smygehuk. Han gör uppgiften i ett Lona-projekt för att ta bort ormar från turistområdena.Foto: Catharina Nilsson

Han sitter vid ett träbord i Smygehamn med solen i ögonen och pekar mot västra sidan av hamnen.

– Ser du det röda bakom stugorna?

Bakom fiskehoddorna sticker en roströd linje upp från Kustvägen ner till havet som skär rätt igenom det som tidigare var ett gammalt kalkbrott, numer en hamn omgiven av kuperat grönområde med stigar. Där har Trelleborgs kommun låtit bygga ett ormstängsel som stod klart 2019. Håkan Anderberg flyttar alla huggormar han hittar som befinner sig på den östra sidan om stängslet, till den västra. På den östra sidan ligger nämligen Smyge fiskrökeri, Köpmagasinet och en glassbar där det rör sig hundratusentals turister varje sommar, och lokala besökare.

– Det rör sig uppskattningsvis om cirka 100 ormar som rör sig i samma områden, områden stora som två tre fotbollsplaner, berättar Håkan Anderberg.

Flyttar reptiler på rätt sida ormstängslet

Den första ormen flyttade han redan i februari i år. Denna varma aprildag hittade han inga ormar på östra sidan om avskärmningen. Och efter maj månad då ormarna boar in sig i det höga gräset för att sätta tänderna i förbipasserande sorkar, brukar de flesta reptilerna ligga på ”rätt sida”. Men han hoppas på en förlängning av det treåriga Lona-projektet som började med byggnationen av ormstängslet:

– Espingarna, ormungarna i storlek av en kort blyertspenna, kommer inte att gå att hitta förrän de vuxit till sig lite, 2023 eller 2024, säger han.

Ända sedan barnsben har naturens djur och element intresserat honom. Han har rest till Ryssland för att titta på vilda brunbjörnar och vargar, har ofta dragits till havet och har ensamseglat från USA till Alaska för att yrkesfiska, samt korsat Atlanten flera gånger i segelbåt. Han är rastlös och vill alltid att det ska hända något, en vetgirig ”doer” med näsa för teknik och natur. Misstag skrämmer honom inte för fem öre. De är en del i utvecklingsprocessen enligt hans mening. Han är så envis att han hellre stångar pannan blodig än ger upp.

– Livet har vi fått till skänks. Det ska levas. Jag vill inte ligga i en soffa med fjärrkontrollen. Det jag ser i rutan vill jag göra själv. Det är inte så svårt. Det handlar bara om att våga, tycker han.

Håkan Anderberg fångar huggormar vid Smygehuk i Trellleborgs kommun. Han gör uppgiften i ett Lona-projekt för att ta bort ormar från turistområdena.
Håkan Anderberg fångar huggormar vid Smygehuk i Trellleborgs kommun. Han gör uppgiften i ett Lona-projekt för att ta bort ormar från turistområdena.Foto: Catharina Nilsson

Efter tekniskt gymnasium ville han se sig om och reste till USA. I det stora landet, ”over there”, träffade han en kvinna i en publik swimmingpool som följde med tillbaka till Sverige. Det var Kris, kvinnan i hans liv, som kom att bli mor åt hans tre barn.

– Min livskris brukar jag säga, säger han och skrattar åt sitt stående skämt.

Tillsammans har de flyttat mellan Sverige och USA genom åren, ofta återkommande till Trelleborgstrakten där de bor i dag. Kris Anderberg jobbar som tandtekniker och Håkan Anderberg är projektledare som gillar problemlösning.

Ofta tar han sig an livet med en teknikers syn på tillvaron, till exempel för ett decennium sedan då den tonårige sonen Lewis kom hem och förklarade att han ville inventera huggormar i Smygehuk. Då tänkte pappa Håkan att det inte skulle gå att hålla sonen borta från ormarna, bättre att uppfinna ett verktyg som kunde hålla ormarna på en armlängs avstånd från sonen.

Han skrattar när han minns forskarna på Lunds universitets uppsyn när de såg utrustningen. Det var inte vad de hade tänkt sig. I dagsläget hanterar Håkan Anderberg huggormarna utan sin egenuppfunna gripklo. Sonen Lewis Anderberg studerar evolutionär biologi vid Uppsala universitet och pendlar mellan Malmö och Uppsala.

Hjälper forskare vid Lunds universitet

I sommar är det endast Håkan som har tid att flytta ormar. Det är tio år sedan nu som kontakten med forskarna Thomas Madsen och nu avlidne Jon Loman etablerades. Det är i samarbete med dem som Håkan och Lewis har lärt sig hantera huggormarna, flytta dem bakom stängslet men också att hjälpa till med inventering, mätning, vägning, märkning av individerna och att ta blodprov på dem. Sistnämnda ska användas till DNA-analys.

På frågan om han var rädd för reptilerna till en början svarar han nekande.

– Nej, men jag har respekt för dem.

– Jag är fascinerad av dem och tycker om att läsa på så att jag kan ställa frågor till forskarna. Det är jätteintressant. Det har också lett oss in på DNA, virus och mutationer, säger Håkan Anderberg och det glimmar till i ögonen på honom. Han tänder till på alla cylindrar när han hittar ett ämne som fångar honom och lika lätt byter han spår i samtalet mellan olika tidpunkter och intresseområden.

En sak han har lärt sig genom åren är att inte vara hemmablind. Han skrattar gott åt att han reste till Ryssland för att titta på varg medan det vandrar runt ett vargpar i Skåne just nu som siktas regelbundet.

– Paret var i Linderöd, en timmes bilkörning bort, konstaterar han krasst.

– Det är bara att öppna dörren. Livet är vad man gör av det, säger han och är tacksam över att det bara är en tio minuters biltur mellan hemmet och hans många sicksackmönstrade skyddslingar.

Profilen

Namn: Håkan Anderberg

Ålder: 59 år

Bor: Gislövsläge, Trelleborgs kommun

Familj: Gift och har tre barn.

Yrke: Tekniker, senast projektledare på Siemens datahallar till Microsoft.

Aktuell: Flyttar huggormar i Smygehuk i ett Lona-projekt ( Lokala naturvårdsprojekt) samt inventerar huggormar under överinseende av Thomas Madsen, professor i evolutionär biologi.

Ogillar dessa djur: Inga.

Förtjust i dessa djur: Rovdjur.

Fritid: - Just nu, fotografera och hälsa, sporta, gå på gym, cykla och gå. Prickskytte. Förr körde jag mc, seglade, jagade, flög och höll på med kampsport.

7 bilder
Håkan Anderberg fångar huggormar vid Smygehuk i Trellleborgs kommun. Han gör uppgiften i ett Lona-projekt för att ta bort ormar från turistområdena.
Håkan Anderberg fångar huggormar vid Smygehuk i Trelleborgs kommun. Han gör uppgiften i ett Lona-projekt för att ta bort ormar från turistområdena.
Håkan Anderberg fångar huggormar vid Smygehuk i Trellleborgs kommun. Han gör uppgiften i ett Lona-projekt för att ta bort ormar från turistområdena.
Håkan Anderberg fångar huggormar vid Smygehuk i Trellleborgs kommun. Han gör uppgiften i ett Lona-projekt för att ta bort ormar från turistområdena.
Håkan Anderberg fångar huggormar vid Smygehuk i Trellleborgs kommun. Han gör uppgiften i ett Lona-projekt för att ta bort ormar från turistområdena.
Håkan Anderberg fångar huggormar vid Smygehuk i Trellleborgs kommun. Han gör uppgiften i ett Lona-projekt för att ta bort ormar från turistområdena.
Håkan Anderberg fångar huggormar vid Smygehuk i Trellleborgs kommun. Han gör uppgiften i ett Lona-projekt för att ta bort ormar från turistområdena.
Håkan Anderberg fångar huggormar vid Smygehuk i Trellleborgs kommun. Han gör uppgiften i ett Lona-projekt för att ta bort ormar från turistområdena.
Håkan Anderberg fångar huggormar vid Smygehuk i Trelleborgs kommun. Han gör uppgiften i ett Lona-projekt för att ta bort ormar från turistområdena.

Catharina NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.