Annons

Regioner: En förlossning ska alltid följas upp

I stället för att låta kvinnor själva ta kontakt med vården efter sin förlossning försöker vården ligga steget före.
– På så vis fångar man upp fler kvinnor i större utsträckning, säger Helena Bogseth vid Region Västerbotten.
Publicerad 1 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
I flera regioner bokas nu en kontroll hos barnmorskan in redan innan förlossningen. Arkivbild.
I flera regioner bokas nu en kontroll hos barnmorskan in redan innan förlossningen. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

2015 kom drygt 75 procent av kvinnorna som fött barn på en så kallad efterkontroll i vården, enligt siffror från Sveriges Regioner och Kommuner (SKR). I fjol var man uppe i närmare 90 procent i Västerbotten.

– Vi har nya rutiner kring det här med eftervårdsbesöken som är väldigt enkelt. Förut så har ansvaret legat på den nyförlösta kvinnan att ringa till mödravården och boka tid för det här eftervårdsbesöket. Men nu bokar man tid redan under graviditeten, säger Helena Bogseth, utredare och kontaktperson för satsningen kring kvinnors hälsa i regionen.

Annons

Inför besöket skickar man även ut en påminnelse för att ytterligare säkra upp att kvinnan kommer.

– Det är en väldigt enkel grej som gett stora effekter, säger hon.

Fler vårdbesök

Liknande insatser har gjorts på andra håll i landet. I Stockholm inledde man för några år sedan ett eftervårdsprojekt då alldeles för få kvinnor kom på kontroll efter att ha fött barn. 2015 var andelen eftervårdsbesök drygt 68 procent. 2019 hade man kommit över 80 procent.

– Vi har tryckt mer på att man ska informera om det här under graviditeten och att man ska ringa upp kvinnorna, säger Emma Lilliehöök, samordningsbarnmorska vid mödravårdsenheten i Region Stockholm.

I storstadsregionen har man även försökt satsa på fler besök för kvinnor som vill ha mer stöd och hjälp.

– Tidigare hade man kanske ett besök, men nu trycker vi på att man med fördel kan ha fler och att man utgår från kvinnans behov, säger Emma Lilliehöök.

Viktigt följa upp

I Region Halland har andelen kvinnor legat stadigt över 90 procent, visar SKR:s siffror för 2015-2020. Även här försöker man ligga steget före så att så många kvinnor som möjligt kommer på en kontroll.

– Vi bokar in tiden under graviditeten så att kvinnan får en tid innan hon ska föda. När hon sedan är förlöst så har vi en kontrollfunktion för att kolla så att hon har en tid och att det inte fallit mellan stolarna, säger Katarina Sibelius, verksamhetschef i Region Halland.

Fortsatt finns mer att göra för att kunna nå ut till fler kvinnor då eftervårdsbesöket är en viktig uppföljning, enligt vården. Det gäller för alla kvinnor – oavsett om man är i behov av hjälp eller inte.

– Det ökar kvaliteten för att man ska fånga upp och upptäcka om man har bäckenbottenskador, risk för depression eller sådana saker, säger Helena Bogseth vid Region Västerbotten.

Malin Johanson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons