Ayatollan: Zarifs uttalanden "stort misstag"
General Qassem Soleimani, som ledde det militära revolutionsgardets elitstyrka Quds, dödades i en amerikansk drönarattack i grannlandet Irak i fjol.
I ljudinspelningen med Zarif, som publicerades av medier utanför Iran förra helgen, beklagar sig utrikesministern över att Soleimanis och militärens agerande ibland gick stick i stäv med den strategi Zarif drev i olika diplomatiska frågor.
Skräder inte orden
Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, går i statlig tv till hårt angrepp mot utrikesministern efter publiceringen. Khamenei kallar Zarifs påståenden om revolutionsgardet "ett stort misstag som inte får begås av företrädare för den islamiska republiken".
Khamenei nämner inte Zarif vid namn, men det är i sammanhanget uppenbart att han vänder sig till utrikesministern. Ayatollan skräder inte orden: "vissa av dessa kommentarer är en upprepning av illasinnade uttalanden från våra fiender och återger USA:s retorik", säger Khamenei bland annat.
Hätsk debatt
De läckta kommentarerna har väckt en hätsk debatt mitt under förberedelserna inför presidentvalet i juni och de pågående samtalen i Wien, där Iran och USA försöker enas om att återuppliva det internationella kärnenergiavtal som syftar till att hindra Iran från att skaffa kärnvapen i utbytte mot sanktionslättnader.
"Om jag hade vetat att ett enda ord från dem (inspelningarna) skulle publiceras så skulle jag inte ha yttrat dem", skriver Zarif på Instagram, där han också ber det iranska folket och Soleimanis familj om ursäkt.
Kommentarerna från inspelningen "förminskar varken martyren Soleimanis ställning eller hans oersättliga roll", försäkrar Mohammad Javad Zarif vidare.
Fakta: Iran
Den islamiska republiken Iran är i praktiken en religiös diktatur – trots att där finns ett folkvalt parlament och en folkvald president. Regeringschef är president Hassan Rohani medan den högste religiöse auktoriteten, ayatolla Ali Khamenei, är statschef och landets ledare.
Landet har drygt 84 miljoner invånare (2020), de flesta dem shiamuslimer.
Irans västvänliga regim föll 1979 för en USA-fientlig revolution och en islamisk republik, en "gudsstat", utropades. 1980–1988 befann sig Iran i krig med grannlandet Irak, och spänningarna har ofta varit stora mellan Teheran-regimen och i första hand USA och Israel.
Landet viktigaste exportvara är olja, som tillsammans med gruvnäringen och tillverkningsindustrin står för över 40 procent av BNP.
Källa: Landguiden/UI, Johns Hopkins-universitetet