Annons

Sista minuten-tipsen för deklarationen

Över två miljoner svenskar har fortfarande inte deklarerat. Måndagen är sista chansen om man vill slippa förseningsavgift.
Här är tipsen för den som är ute i sista minuten.
Publicerad 2 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Måndagen är sista deklarationsdagen, om man inte har ansökt om anstånd. Arkivbild.
Måndagen är sista deklarationsdagen, om man inte har ansökt om anstånd. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Några dagar före månadsskiftet hade 2,5 miljoner svenskar ännu inte deklarerat. Måndag den 3 maj är deadline.

Sex miljoner personer har hittills deklarerat digitalt. Skatteverket hoppas att så många som möjligt av resterande deklaranter också ska göra det, särskilt med tanke på pandemin och för att minska risken för smittspridning. Men myndighetens deklarationsexpert Johan Schauman lyfter flera fördelar med att deklarera via webben.

Annons

– Hela den digitala hanteringen är säkrare. Det går snabbare och du får en kvittens direkt när du har lämnat deklarationen. Alla summeringar och överföringar mellan blanketter och rutor görs automatiskt. Och om du gör ändringar kan du direkt se utfallet i skatteberäkningen, säger han.

Bostäder och aktier

Både bostadsmarknaden och aktiemarknaden har varit het det senaste året och en hel del människor har den typen av affärer att deklarera. Även för detta har Skatteverket särskilda webbaserade beräkningstjänster.

Under året har en del frågor dykt upp om avdragsmöjligheter kopplade till hemarbete under pandemin eller om man valt att ta bilen till arbetet för att resa mer smittsäkert. Men där gäller samma regler som tidigare. För resor till och från arbetet måste vissa krav vara uppfyllda för att de ska ge rätt till avdrag.

– Inga avdrag för att du har använt någon arbetsyta i hemmet, inga avdrag för att du har köpt kaffe och frukt, eller nya möbler, säger Johan Schauman.

Möjligt med anstånd

Är man osäker på något i deklarationen – exempelvis om man sålt en bostad och inte hittar alla underlag som behövs för att beräkna eventuella avdrag – rekommenderar Schauman att man ansöker om anstånd. Det går att göra på Skatteverkets webb eller via telefon. Den som beviljas anstånd har till den 31 maj på sig att deklarera.

– Det är mycket viktigare att deklarationen blir rätt och komplett än att man lämnar in nu och sen kompletterar, säger han.

Skatteverket hoppas i år, mer än vanligt på grund av pandemin, att så många som möjligt ska välja att deklarera digitalt eller via telefon. Det behövs inte ens en mobiltelefon, har myndigheten varit noga med att påpeka.

Skatteverket deltog tidigare i veckan på en av de myndighetsgemensamma pressträffarna om läget i covid 19-pandemin, eftersom man sett en antydan till trängsel på vissa servicekontor.

– Det är så onödigt eftersom det finns väldigt många andra säkra alternativ, säger Johan Schauman.

För den som absolut vill skicka deklarationen per post är det möjligt att lägga den på lådan till och med midnatt 3 maj, utan att riskera förseningsavgiften på 1 250 kronor.

Annons

Helena Wande/TT

Fakta: Sista minuten-tips för deklarationen

Deklarera digitalt. I webbdeklarationen finns uppgifter från exempelvis arbetsgivare redan förifyllda och summeringar och överföringar görs automatiskt.

Det går också att deklarera per telefon. Det behövs ingen mobiltelefon.

Använd Skatteverkets digitala hjälptjänster exempelvis om du har sålt en bostad, sålt värdepapper eller hyrt ut din bostad eller fritidshus för hjälp med beräkningar.

Den som deklarerar på pappersblankett bör posta deklarationen i stället för att uppsöka myndighetens servicekontor för att undvika resor och trängsel.

Den som inte har möjlighet att deklarera senast den 3 maj kan ansöka om anstånd på Skatteverkets webbsida eller via telefon. Den som beviljas anstånd kan lämna deklarationen senast den 31 maj.

Anmäl bankkonto till Skatteverket för eventuell skatteåterbäring. Då betalas den ut automatiskt till det anmälda kontot när det är dags.

Skatteupplysningen nås på 0771-56 75 67

Källa: Skatteverket

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons