Annons

Facebookbeslut om Donald Trump på onsdag

Publicerad 3 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Republikanen Donald Trump, fotograferad när han fortfarande var USA:s president.
Republikanen Donald Trump, fotograferad när han fortfarande var USA:s president.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Får USA:s tidigare president Donald Trump komma tillbaka till de sociala medieplattformarna Facebook och Instagram? På onsdag kommer ett beslut som rör expresidentens avstängning, meddelar ett oberoende övervakningsorgan som Facebook tillsatt.

Nätjättar som Facebook, Instagram, Twitter och Youtube stängde av Trump från sina plattformar kort efter att hans anhängare stormat kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari.

Annons

"Vi har låtit president Trump använda vår plattform i enlighet med våra regler. . . Men det nuvarande läget är helt annorlunda, då vår plattform används för att uppmana till våldsamt uppror mot en demokratiskt vald regering", meddelade Facebook-grundaren Mark Zuckerberg då.

Expresidenten ställdes senare inför riksrätt, anklagad för anstiftan till uppror, men friades.

I februari meddelade Twitter, som Donald Trump använde flitigt under sin tid som president, att Trump aldrig någonsin kommer att få tillträde till plattformen igen – inte ens om han på nytt kandiderar till presidentposten. Trump hade 89 miljoner följare på Twitter.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons