Raketfart i industrin – inflation hotar
Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, steg i april till 69,1, den näst högsta siffran i indexets 26-åriga historia, jämfört med 64,7 månaden före.
– Trenden är onekligen tydligt uppåtriktad, säger Jörgen Kennemar, som för Swedbanks del ansvarar för den månatliga mätningen ihop med inköpschefsorganisationen Silf.
Trenden har varit i starkt stigande under en längre tid, efter kollapsen förra våren.
Priser och leveranser
Men med den kraftigt ökade efterfrågan kommer utmaningar. Även om företagen i enkäten ännu inte direkt uppger några tydliga spår av vad alla nu pratar om, halvledar- och containerbrist, så stiger delindexet för leveranstider.
Och priserna på företagens insatsvaror drar iväg, dels till följd av stigande råvarupriser i största allmänhet, men också som en effekt av störningar i leveransflödena. Delindexet för företagens insatsvarurpriser steg i april till den högsta nivån hittills.
Risk för inflation?
– Det är en bra fråga, det får man vara observant på, säger Jörgen Kennemar.
Mer arbetskraft
Men de stigande priserna kanske inte går att vältra över på kunderna rakt av, konkurrensen förhindrar det till viss del, resonerar Kennemar.
Även indexet för sysselsättningen stiger. Företagen ser ett ökat behov av att nyanställa. Men även här finns kapacitetsproblem, om inte nu, så ganska snart.
– Företagen ser redan brist på arbetskraft i vissa branscher, säger Jörgen Kennemar.
Olle Lindström/TT
Fakta: Inköpschefsindex
Inköpschefsindex steg från uppreviderade 64,7 i mars, till 69,1 i april.
Inköpschefsindex bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt inom industrin.
Källa: Swedbank, Silf