Smittspridningen ökar bland barn och unga
Enligt Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, beror ökningen troligen till viss del på ökad testning i skolorna. Skolbarn provtas för att med ett negativt testresultat snabbare kunna återgå till undervisningen.
Barn på förskolor testas enligt Byfors endast i undantagsfall, om smittskyddsläkare gör bedömningen att det är nödvändigt.
Folkhälsomyndigheten ser också en tydlig minskning av smittspridningen bland de äldsta, förmodligen en effekt av vaccinen. Spridningen är dock generellt stor, och det viktigaste just nu är att alla följer gällande rekommendationer, säger Sara Byfors.
Smittläget får avgöra om ytterligare restriktioner ska införas – eller om lättnader ska tillåtas.
– Vi har till exempel under övervägande om vi den 17 maj kan tillåta lite större sammankomster. Det är något man får titta på, hur smittspridningen utvecklar sig framåt den närmaste veckan.
Dags för yngre
Flera regioner har öppnat för vaccinering i fas 4, alltså alla mellan 18 och 59 år – med följden att vissa ser möjligheten att få vaccin snabbare genom att boka en tid i en annan region än sin egen. Det har även förekommit att personer i Stockholm bokat vaccintider de inte har rätt till, eftersom möjligheten funnits rent tekniskt. Samtidigt har det senaste dagarna funnits obokade vaccinationstider i Stockholm.
TT: Är det ett problem att personer kringgår systemet?
– Jag tycker inte att man ska kringgå systemet, det finns av en anledning. Att för sin egen del åka till en annan region är svårt att säga något om, men jag tycker att man ska följa skeendet och informera sig om när det är ens tur och vaccinera sig då. Systemet är till för att skydda de allra sårbaraste, säger Sara Byfors.
Minskande trend
Sverige hade en minskning av antal fall mellan vecka 16 och 17, men den är väldigt liten, säger Sara Byfors. Nedgången är mindre än veckan innan.
– Det är en fortsatt minskande trend, men det är lite oroväckande att det har stannat av något.
Samtidigt fortsätter belastningen på sjukvården att vara mycket hög, säger Mattias Fredricson, enhetschef på Socialstyrelsen.
– Enligt den senaste uppgiften är det 1 522 inneliggande patienter för covid-19 utanför intensivvårdsavdelningarna.
Tolv regioner befinner sig i så kallat förstärkningsläge, sex är i stabsläge och tre i normalläge.
Drabbade regioner
Region Västernorrland har varit hårt drabbad senaste veckorna, men där ser smittspridningen ut att minska. Kronoberg är en annan av de hårdast drabbade regionerna och där ser man en fortsatt ökning.
På plats tre i mest smittspridning just nu ligger Region Östergötland.
– Där är ingen minskning i sikte. Det kan delvis bero på en förändrad provtagningsstrategi, men det är många smittade i Östergötland just nu jämfört med riket i övrigt.
De tre storstadsregionerna har ett bättre läge. I Stockholm syns dock en ökning mellan vecka 16 och 17, likaså i Skåne. I Västra Götaland minskar det dock.
Boel Holm/TT
Helena Björk/TT
Fakta: Avlidna och smittade
Ytterligare 43 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats och sammantaget har nu 14 091 smittade personer avlidit i Sverige.
Totalt har 988 554 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.
Så här långt har totalt 3 451 239 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.
2 681 307 personer har fått åtminstone en dos, vilket motsvarar 32,7 procent av den vuxna befolkningen. 769 932 personer har fått två doser, vilket motsvarar 9,4 procent.
De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.