Annons

Australiska gymnaster utsatta för övergrepp

Omfattande övergrepp har skett inom gymnastikvärlden i Australien. Det visar en utredning gjord av människorättskommissionen AHRC, som drar slutsatsen att tystnadskulturen inom sporten är utbredd.
Publicerad 4 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Människorättskommissionen AHRC har granskat förhållandena för gymnaster i Australien. Arkivbild.
Människorättskommissionen AHRC har granskat förhållandena för gymnaster i Australien. Arkivbild.Foto: Mark Baker/AP/TT

En gymnast tvingades strippa för en manlig massör. En annan pressades att tävla med bruten fotled. Och en åttaårig flicka vittnar om att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp – trots att fler vuxna var närvarande.

Listan över övergrepp är lång i rapporten från Australiens människorättskommission (AHRC), som har granskat förhållandena för landets gymnaster. Utredningen inleddes sedan flera idrottare i sociala medier berättat om påstådda övergrepp.

Tystnadskultur

Annons

AHRC slår fast att det existerar en tystnadskultur bland gymnasterna. Det har lett till att emotionella, verbala, fysiska och sexuella övergrepp har tolererats i årtionden.

Oftast är det tränare som har gått över gränser, både fysiskt och mentalt. I många fall har de lyckats komma undan med det eftersom inställningen har varit att det viktigaste är att vinna till varje pris. Många av de negativa erfarenheter som unga gymnaster vittnar om i rapporten har skett på elitnivå.

AHRC rekommenderar bland annat striktare bakgrundskontroller av tränare samt att ett nationellt register över tränare ska upprättas.

Gymnastikförbundet Gymnastics Australia har sedan rapporten publicerats officiellt bett om ursäkt till utsatta gymnaster och deras familjemedlemmar. Förbundet har även lovat att fullfölja människorättskommissionens rekommendationer.

Flera skandaler

Det är inte första gången som gymnaster höjer rösten mot trakasserier och övergrepp.

För fyra år sedan dömdes den amerikanske lagläkaren Larry Nassar för sexuellt övergrepp på minst 265 personer. Bland de drabbade finns stjärnan Simone Biles.

I Storbritannien har liknande skandaler skapat rubriker och i Grekland har gymnaster vittnat om tortyrliknande övergrepp av sina tränare.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons